Συντάξεις χηρείας: Τι παίρνουν σύζυγος, παιδιά και διαζευγμένες

Άγριες μειώσεις, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, φέρνει στις συντάξεις χηρείας η νέα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ για τον υπολογισμό των ποσών και ποσοστών που δικαιούνται σύζυγοι και τέκνα θανόντων από 13/5/2016 και μετά.

Τα νέα ποσά και ποσοστά από τη σύνταξη του θανόντος που δικαιούνται τα μέλη της οικογένειάς του, όπως και οι τυχόν διαζευγμένοι σύζυγοι, πέφτουν στο 50% της σύνταξης του θανόντος για την πρώτη τριετία και στο 25% αν μετά την πρώτη τριετία συνταξιοδότησης ο χήρος ή η χήρα εργάζεται ή παίρνει δική της σύνταξη.

Για την πρώτη τριετία η σύνταξη χηρείας καταβάλλεται ανεξαρτήτως ηλικίας όμως αν στη λήξη της τριετίας δεν έχει κλείσει τα 55 τότε η σύνταξη διακόπτεται οριστικά. Αν είναι ήδη 55 ετών κατά την υποβολή της αίτησης τότε και μόνον τότε η σύνταξη λόγω θανάτου καταβάλλεται για μια τριετία στο 50% και συνεχίζει στο ίδιο ποσοστό και μετά ην τριετία εκτός αν ο/η σύζυγος βρει δουλειά ή παίρνει ήδη δική του σύνταξη, οπότε η σύνταξη θανάτου περιορίζεται για πάντα στο 25%.

Αν το 55ο και άνω έτος δικαιούχου συμπληρώνεται στη λήξη της τριετίας τότε η σύνταξη αναστέλλεται αλλά επαναχορηγείται στο 67ο έτος.
Τα παιδιά

Τα δικαιούχα παιδιά λαμβάνουν ποσοστό από τη σύνταξη του θανόντος στα 18 έως τα 24 εφόσον σπουδάζουν. Εάν η σύζυγος κλείνει τα 55 ως την ενηλικίωση των παιδιών που παίρνουν μερίδιο από τη σύνταξη του πατέρα τους ή μέχρι την ηλικία των 24 ετών αν σπουδάζουν, τότε η σύνταξη καταβάλλεται μέχρι την ενηλικίωση των παιδιών ή τη συμπλήρωση του 24ου έτους και έκτοτε αναστέλλεται για να επαναχορηγηθεί στα 67.
Το κλειδί είναι το 55o έτος

Από κει μετά σημασία έχουν τα ποσά. Ως κατώτατο όριο ορίζονται τα 360 ευρώ αν ο θανών είχε 15 έτη ασφάλισης και το ποσό αυτό ανεβαίνει στα 384 ευρώ για τα 20 χρόνια ασφάλισης. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν υπολογιστεί στα 200 ευρώφ με 20 έτη ασφάλισης θα πάρει το κατώτατο ποσό των 384 ευρώ. Αν έχει και δύο τέκνα θα λάβουν άλλα 384 ευρώ.
Ο επανυπολογισμός το δεύτερο κλειδί

Οι δικαιούχοι δεν παίρνουν το 50% της σύνταξης που ελάμβανε ο θανών αλλά το 50% της επανυπολογισμένης σύνταξης με το νόμο Κατρούγκαλου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν ο θανών έπαιρνε 1.000 ευρώ από το ΙΚΑ, η σύζυγος δεν θα παίρνει 500 ευρώ αλλά το 50% της επανυπολογισμένης σύνταξης.

Έτσι στην περίπτωση που σύνταξη του θανόντος επανυπολογιστεί στα 750 ευρώ (αντί 1.000 ευρώ) η χήρα θα πάρει το 50%, δηλαδή 375 ευρώ για μια τριετία. Αν στη λήξη της τριετίας εργάζεται ή έχει δική της σύνταξη και είναι άνω των 55 ετών τότε το 50% θα γίνει 25% και από τη σύνταξη του άντρα της θα παίρνει 187,5 ευρώ.

Σε σύνταξη θανόντος 1.337 ευρώ μικτά από το Δημόσιο η σύνταξη χηρείας βγήκε στα 426 ευρώ μικτά. Ο λόγος είναι διότι η σύνταξη των 1.337 ευρώ επανυπολογίστηκε στα 853 ευρώ. Και από αυτό το ποσό η χήρα πήρε το 50%, δηλαδή 426 ευρώ.

Σε σύνταξη θανόντος 1.758 ευρώ μικτά η σύνταξη χηρείας βγήκε στα 592 ευρώ και η χήρα έλαβε στην πραγματικότητα το 33% του παλιού μικτού ποσού.

Σε σύνταξη θανόντος υψηλόβαθμου αξιωματικού με 40 χρόνια που ήταν μικτά στα 2.465 ευρώ η χήρα πήρε 871 ευρώ, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

 

You May Also Like

Επαναφορά της θανατικής ποινής ζητά η Μαρίν Λεπέν

Σε δήλωσή της στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, η ηγέτιδα του ακροδεξιού…

ΔΕΗ: Πώς θα χρεωθείτε αν δεν γίνει η καταμέτρηση στο 4μηνο

ΔΕΗ: Πώς θα χρεωθείτε αν δεν γίνει η καταμέτρηση στο 4μηνο

Θετικές ανατροπές για τους καταναλωτές στην τηλεφωνία: Αυτόματη πίστωση για βλάβες και «δωρεάν» σπάσιμο συμβολαίου

Με το «δεύτερο κύμα» μέτρων η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων προσπαθεί…

Η Νικολούλη δημοσιοποιεί τις συνομιλίες της με τον δολοφόνο της Καρολάιν (vid)

Στο σημερινό «Φως στο Τούνελ» η Αγγελική Νικολούλη θα δημοσιοποιήσει τις συνομιλίες…

2/2/2020: Σήμερα η μοναδική ημερομηνία του 21ου αιώνα με καρκινική γραφή Text to Speech Αυτή η Κυριακή έχει κάτι ιδαίτερο και μοναδικό για όλον τον αιώνα, που κανείς από εμάς δεν έχει ζήσει κάτι παρόμοιο. Τι σημαίνει καρκινική γραφή; Πότε συνέβη τελευταία φορά κάτι ανάλογο.

2/2/2020: Σήμερα η μοναδική ημερομηνία του 21ου αιώνα με καρκινική γραφή

Κοινή συνεδρίαση των Εκτελεστικών Επιτροπών Κ.Ε.Δ.Ε. και ΕΝ.Π.Ε.: «H Αυτοδιοίκηση ενωμένη, μπαίνει για μια ακόμη φορά μπροστά»

Κοινή συνεδρίαση των Εκτελεστικών Επιτροπών Κ.Ε.Δ.Ε. και ΕΝ.Π.Ε.: «H Αυτοδιοίκηση ενωμένη, μπαίνει…

Σύψας: Ξαναγυρνάμε στην εποχή Γουχάν- Η μετάλλαξη είναι από Κρήτη μέχρι Βόρεια Ελλάδα

Πλέον αλλάζουμε κεφάλαιο και μπαίνουμε στην εποχή των μεταλλάξεων υπό την έννοια…

ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης στη Βουλή: Στεκόμαστε εμπράκτως στο πλευρό των πληγέντων αγροτών

ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης στη Βουλή: Στεκόμαστε εμπράκτως στο πλευρό των πληγέντων αγροτών

Με 152 νέες θέσεις εργασίας ενισχύονται τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας

Με 152 νέες θέσεις εργασίας ενισχύονται τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας

Φον ντερ Λάιεν για φυσικό αέριο: «Συντονισμένη η απάντηση Ε.Ε. στον ρωσικό εκβιασμό»

«Αδικαιολόγητη» και «απαράδεκτη» προσπάθεια εκβιασμού της Ε.Ε. από τη Ρωσία χαρακτηρίζει τη…