Εθελοντές σώζουν εγκλωβισμένα πουλιά στην παγωμένη λίμνη της Καστοριάς

Μπορεί το θέαμα της παγωμένης λίμνης της Καστοριάς να ήταν μαγευτικό, ωστόσο το τοπίο ήταν μια θανάσιμη παγίδα για πουλιά τα οποία παγιδεύτηκαν στον πάγο.

Τις τελευταίες μέρες, εθελοντές της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, προσπαθούν, πάνω στην παγωμένη λίμνη, να απεγκλωβίσουν πουλιά που έχουν παγιδευτεί στον πάγο. Η επιχείρηση είναι τόσο δύσκολη, όσο και επικίνδυνη.

«Ήδη έχουμε σώσει 17 μεγάλα πουλιά, όπως κύκνους, πελεκάνους και ερωδιούς που κάθονται μέσα στο νερό τη νύχτα, αλλά όταν αυτό παγώνει, τα πόδια τους εγκλωβίζονται και δεν μπορούν να κινηθούν» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος.

Ωστόσο, και άλλα υδρόβια πουλιά αντιμετωπίζουν προβλήματα στην λίμνη Καστοριάς όπου ξεχειμωνιάζουν, καθώς τα υγρά τους πόδια, «κολλάνε» πάνω στον πάγο και κινδυνεύουν από ασιτία ή ακόμη και από σαρκοφάγα ζώα που ψάχνουν τροφή, καθώς πρόσφατα εθεάθη να τριγυρνάει πάνω στην λίμνη ένας λύκος.

«Έχουμε σώσει πολλές φαλαρίδες, νερόκοτες και πάπιες που ήταν υποσιτισμένες ενώ κάποια πουλιά που είναι εμφανώς εξαντλημένα, τα κρατάμε μερικές μέρες στον σταθμό περίθαλψης» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ.Παναγιωτόπουλος, που είναι αποκαλυπτικός σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εθελοντές προσεγγίζουν τα φτερωτά πλάσματα πάνω στην λίμνη.

«Αν είναι κοντά στην ακτή, είναι σχετικά εύκολο αν και πάλι παραμένει επικίνδυνο. Αν είναι πιο μέσα στη λίμνη, χρησιμοποιούμε φουσκωτά στρώματα θαλάσσης για να προστατευθούμε σε περίπτωση που σπάσει ο πάγος και βρεθούμε στο νερό» αποσαφηνίζει.

 

 

(Πηγή φωτογραφιών: ΑΜΠΕ/ Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς)

 

You May Also Like

Ενημερωτική ημερίδα για τους Κτηνοτρόφους από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

  Ενημερωτική ημερίδα για τους Κτηνοτρόφους από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

ΚΔΑΠ morfosi Καστοριάς: “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής” για το έτος 2016-2017 του ΕΣΠΑ

Σας ενημερώνουμε ότι άρχισαν οι αιτήσεις για τη Δράση του Προγράμματος “Εναρμόνιση…

Στο Αφγανιστάν η μουσική στον γάμο «τιμωρείται» με θάνατο!

Στο Αφγανιστάν η μουσική στον γάμο «τιμωρείται» με θάνατο!

Σύλληψη 51χρονου ημεδαπού στη Φλώρινα για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Σύλληψη 51χρονου ημεδαπού στη Φλώρινα για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Το Σάββατο 30 Ιουνίου τα εγκαίνια του Κτηρίου Κοινωνικών Δομών του Δήμου Καστοριάς

  Το Σάββατο 30 Ιουνίου τα εγκαίνια του Κτηρίου Κοινωνικών Δομών του…

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς πραγματοποίησε την ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση. Ακολούθησε η κοπή της πίτας για το Νέο Έτος

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς πραγματοποίησε την ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση.…

Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, από ΜΥΗΣ ισχύος 0,33 MW στη θέση «Φράγμα Σισανίου»

Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, από ΜΥΗΣ ισχύος…