Αίνιγμα παραμένει η στάση των τοπικών αρχών στο θέμα της φιλοξενίας των προσφύγων στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, αφού ναι μεν η τοπική κοινωνία των Γρεβενών αντέδρασε στο ενδεχόμενο δημιουργίας χώρου φιλοξενίας μεταναστών στα όρια του Δήμου και συγκεκριμένα στην θέση “Πατώματα”, ωστόσο λίγες ημέρες πριν σε σύσκεψη στην περιφέρεια, ο δήμαρχος Γρεβενών είχε συνηγορήσει στο ενδεχόμενο δημιουργίας χώρου -προσωρινής- φιλοξενίας προσφύγων.

Όλα αυτά γίνονται ενώ ο αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης κ. Κυρίτσης έχει ανακοινώσει ήδη -μέσω του τύπου- τη δημιουργία ενός “πρότυπου” χώρου φιλοξενίας 1.500 (!) προσφύγων στην περιοχή.
Το θέμα περιπλέκεται, ιδιαίτερα μάλιστα αφού η θέση “πατώματα” (που προορίζεται στην απόδοση σε σεισμόπληκτους οικισμούς των Γρεβενών), είχε προταθεί από τον ίδιο τον κ. Δασταμάνη, δήμαρχο Γρεβενών, στον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, όταν σε σχετική συνάντηση που είχε με τους δημάρχους της περιοχής προ μηνών, στην ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας. Αναφερόταν, τότε, σε προσωρινή φιλοξενία προσφύγων και για αριθμό όχι μεγαλύτερο των 300 ατόμων.

Ομόφωνη απόφαση για φιλοξενία προσφύγων, σε σύσκεψη που είχε γίνει στις 6 Μαΐου στην περιφέρεια!
Εντωμεταξύ, ενδιαφέρον έχει η πληροφορία ότι στις 6 Μαΐου σε σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, παρουσία ου περιφερειάρχη Θεόδωρου Καρυπίδη, του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Βασίλη Μιχελάκη του  δημάρχου Γρεβενών Γιώργου Δασταμάνη, του αντιπεριφερειαρχης Π.Ε. Γρεβένων Ευάγγελου Σημανδρακου, του ταξιάρχου ως εκπρόσωπου του στρατού και του εντεταλμένου συμβούλου Ηλία Κάτανα, πάρθηκε ομόφωνη απόφαση για επιστολή που εστάλει προς τον υπουργό κ. Βίτσα, με τις βασικές προϋποθέσεις που έθεταν οι φορείς των Γρεβενών (δήμαρχος και αντιπεριφέρεια) για τη φιλοξενία προσφύγων στα “Πατώματα”.
Οι προϋποθέσεις αφορούσαν στην ενίσχυση του ΕΚΑΒ, στην ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου και στην ενίσχυση του τμήματος μεταγωγών, εφόσον φυσικά δεν ξεπερνάει ο αριθμός των φιλοξενούμενων τα 300 άτομα.

Δήμος Γρεβενών: «Δεν επιτρέπουμε τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας μεταναστών στα όρια του Δήμου»

Όπως αναφέρει το star-fm,  σε απόφαση, όπου διαφωνεί για συγκεκριμένους λόγους με την απόφαση της Κυβέρνησης για δημιουργία κέντρου φιλοξενίας μεταναστών στα Γρεβενά, κατέληξε η μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών, όπου έγινε στην κατάμεστη αίθουσα του Δημαρχείου, παρουσία του Βουλευτή ΠΕ Γρεβενών Χρήστου Μπγιάλα, των Αντιπεριφερειαρχών Σημανδράκου, Θεοδώρου, των Περιφερειακών Συμβούλων Καναβού, Κάτανα και Γιάτσιου, του πρώην Βουλευτή Ταταρίδη, καθώς επίσης και εκπροσώπων φορέων και Συλλόγων αλλά και απλών πολιτών που ενδιαφέρονται για το αύριο των Γρεβενών. Η απόφαση, «πέρασε» κατά πλειοψηφία με τις ψήφους της συμπολίτευσης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μειοψήφησε ο Συνδυασμός της κας Παναγιώτας Ντάγκας.
Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών για το Προσφυγικό.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γρεβενών στη συνεδρίαση της 23ης Μαΐου 2016 σχετικά με το προσφυγικό αποφάσισε: «ενόψει ελλείψεως ολοκληρωμένου κεντρικού σχεδιασμού αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και σαφών στοιχείων, του κινδύνου πληθυσμιακής και πολιτιστικής ασύμμετρης μεταβολής της τοπικής κοινωνίας του Δήμου μας καθώς και του πλήρους αποκλεισμού του Δήμου από τα κέντρα λήψης αποφάσεων για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, τη μη αποδοχή δημιουργίας χώρου φιλοξενίας/ εγκατάστασης προσφύγων/ μεταναστών εντός διοικητικών ορίων του Δήμου Γρεβενών».

Πηγή: prlogos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…

Δυναμικό παρών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Με πλήθος επίσημων παρευρισκόμενων και παρουσία των Πρυτανικών Αρχών και μελών της…

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Φλώρινα: Συνελήφθη 56χρονος αλλοδαπός σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην κα. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καστοριάς