Για μόνο φορά και εντός 3 μηνών από την απώλεια της ρύθμισης μπορεί να επανεντάσσεται στις 100 δόσεις (για τον υπολειπόμενο αριθμό δόσεων) κάθε οφειλέτης εφόσον εξοφλεί τις ληξιπρόθεσμες τρέχουσες εισφορές και τις απλήρωτες – απαιτητές δόσεις συμπεριλαμβανομένης και της τρέχουσας.

Την «οδηγία» αυτή – που ήδη ακολουθούν το ΚΕΑΟ και το ΙΚΑ – εξέδωσε ο ΟΑΕΕ επιχειρώντας να κρατήσει «ζωντανή» τη ρύθμιση των 100 δόσεων και να αυξήσει τα μειωμένα από τις εισφορές έσοδά του. Και αυτό στο πλαίσιο του ν. 4321/15 που προέβλεψε συγκεκριμένα κριτήρια για την ένταξη και την επανένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων που, όπως είπε χθες ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος « δεν έχει τελειώσει για τα ασφαλιστικά ταμεία». Ο υπουργός επαναβεβαίωσε στην «Ημερησία» ότι «θα συζητηθούν με τους Θεσμούς και νέοι τρόποι τουλάχιστον για τους συνεπείς στις καταβολές των τρεχουσών εισφορών ώστε τα ταμεία να συγκεντρώνουν χρήματα και να καταβάλλουν συντάξεις».

Τα κριτήρια
Τα κριτήρια για την επανένταξη στις 100 δόσεις, σύμφωνα με έγγραφο του διοικητή του ΟΑΕΕ Δ. Τσακίρη, θα ελέγχονται με βάση τα πραγματικά περιστατικά διακοπής και με βάση τις αρχές της χρηστής διοίκησης και της εξυπηρέτησης του πολίτη. Για την αξιολόγηση θα λαμβάνονται σωρευτικά υπόψη:

Η αποδεδειγμένη πρόθεση εμπρόθεσμης καταβολής (εμπρόθεσμη συναλλαγή) της εισφοράς ή δόσης/ων που προκάλεσαν την διακοπή. Η αιτία που προκάλεσε το διακοπτικό γεγονός, η οποία πρέπει να συνδέεται με λάθη, παραλείψεις ή δυσλειτουργίες του εισπρακτικού μηχανισμού για τις οποίες δεν έχει άμεση ευθύνη ο ασφαλισμένος – οφειλέτης.

Εφόσον πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις παρέχεται δυνατότητα επανένταξης σε καθεστώς ρύθμισης Ν.4321/2015, αφού καταβληθεί το σύνολο των απαιτητών εισφορών και δόσεων που θα έπρεπε να είχαν πληρωθεί, αν η ρύθμιση δεν είχε διακοπεί.

«Η επανένταξη των οφειλετών που πληρούν τα κριτήρια και καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές και τις δόσεις τις οποίες οφείλουν έως την επανένταξή τους αποτελεί ήδη πάγια πρακτική του ΚΕΑΟ και του ΙΚΑ », υπογραμμίζει στην «Η» ο διοικητής του ΙΚΑ Διον. Καλαματιανός.

Προθεσμία
Εφόσον χαρακτηριστεί ως «προσωρινή» η διακοπή εξυπηρέτησης των δόσεων ο ασφαλισμένος θα υποχρεούται να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες τρέχουσες εισφορές (με τις αντίστοιχες αποδείξεις πληρωμής) και τις απλήρωτες – απαιτητές δόσεις συμπεριλαμβανομένης και της τρέχουσας εντός 5 εργάσιμων ημερών, από την ημερομηνία καταχώρησης του αιτήματος στην μηχανογραφική εφαρμογή. Μετά την επανένταξη, οι υπόλοιπες δόσεις καταβάλλονται μέσω πάγιας εντολής. Ασφαλισμένοι που θα χάσουν τη ρύθμιση μετά την 2/8/16 ακολουθούν την τρίμηνη προθεσμία υποβολής αίτησης. Ασφαλισμένοι που απώλεσαν την ρύθμιση έως την 2/8/16 έχουν δυνατότητα υποβολής αίτησης επανένταξης έως 31/10/16.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Θρίλερ στην Ταϊβάν: Αναχώρησε από Μαλαισία το αεροσκάφος της Πελόζι – Άγνωστο αν επιβαίνει η ίδια.

Το αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής…

Σαντορίνη: Έστριψε να φωτογραφήσει την καλντέρα και σκότωσε ένα 34χρονο

Ένα ακόμη δυστύχημα που μεγαλώνει τη λίστα με τους θανάτους στον δρόμο…

Οπλικά συστήματα νέας γενιάς: Ρομπότ-δολοφόνοι στα πεδία μάχης;

Αυξάνονται οι χώρες που επενδύουν σε οπλικά συστήματα νέας τεχνολογίας όπως drones –…

Κύμα ακραίου καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη – Περισσότεροι από 1000 θάνατοι

Table of Contents Hide Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα σήμερα  Από…

Εβρος: Αφησαν στην τύχη του το φράγμα που θα έσωζε την Δαδιά

Ο αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου και μέχρι πριν…

Κρις βαν Χόλεν στην «Κ»: Ασυνεπής σύμμαχος η Τουρκία

Ο σημαντικός ρόλος της Ελλάδας έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μετά την επίθεση…

Reuters: Οι G7 μιλούν για όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο – Φόβοι για την αντίδραση Πούτιν

Για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου συζητούν οι…

Θεσσαλονίκη: Δικογραφία κατά αγνώστου για τον άνδρα που πάτησε το γατάκι

Δικογραφία κατά αγνώστου, με την κατηγορία της πιθανής θανάτωσης ζώου, ασκήθηκε σε…

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα, πέφτουν οι θερμοστάτες

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα,…