Το “Φιντανάκι” είναι ένα έργο κοινωνικό, ρεαλιστικό και σύγχρονο. Ένα έργο καθαρά “ηθογραφικό”, μια ιστορία απλών, καθημερινών ανθρώπων, ένα δράμα οικογενειακό και γενικότερα κοινωνικό. Ο σκηνικός του χώρος είναι “η Αθηναϊκή Αυλή”, ίσως και η σημερινή Πλάκα την εποχή του μεσοπολέμου.

Στην Αυλή τα πάντα γίνονται μπροστά σε όλους-δεν υπάρχει προσωπική ζωή-τα πάντα είναι εκτεθειμένα στην κριτική του φίλου, του εχθρού, του περαστικού. Μέσα σ’ αυτή τη γειτονιά γεννιούνται, μεγαλώνουν και ζουν οι ήρωες του Π. Χορν, πλάσμα της ελληνικής ζωής. Κεντρικό θέμα του έργου-όπως σημειώνεται στον πρόλογο του ομώνυμου βιβλίου- είναι ο ηθικός ξεπεσμός του ατόμου, ως απόρροια αναπόφευκτη των κοινωνικών και οικονομικών περιστάσεων.

Τα πρόσωπα δεν έχουν δυνάμεις αντίστασης: υποτάσσονται στις καταστάσεις ή πάλι αντιδρούν με συμπεριφορά που επιτείνει το αδιέξοδό τους. Έτσι η κοινωνική αναγκαιότητα παίρνει γι’ αυτούς τη μορφή της μοίρας. Το χρήμα αναγνωρίζεται ως μεγάλη αξία αλλά ο έρωτας πεθαίνει σε κάθε μορφή: η Κατίνα τον καθιστά εμπορεύσιμο είδος, ο Γιάγκος και η Εύα τον προδίδουν, ο Γιαβρούσης τον διαπραγματεύεται, η Φρόσω τον περιφρονεί.

Φιντανάκι(νεαρό βλαστάρι, νιόβγαλτο, τρυφερούδι):ένα σύγχρονο, λαϊκό παραμύθι που με το συμβολισμό του μπορεί να συγκινήσει το σημερινό θεατή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις από την ΠΔΜ – Τμήμα Μηχανολογικού Εξοπλισμού της Π.Ε. Καστοριάς που αφορούν, κοπή κλαδιών, χόρτων και καθαρισμό βλάστησης

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με το ανθρώπινο…

Εργαστήριο Παραδοσιακής Δόμησης στα Κορέστεια Καστορίας

Πρόσκληση Συμμετοχής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΑ ΚΟΡΕΣΤΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ…

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…

Τραγωδία με τροχαίο στην Ιόνια Οδό: Νεκρό ζευγάρι μπροστά τα μάτια του δεκάχρονου παιδιού τους

Σοβαρό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην Ιόνια Οδό, κοντά στα διόδια Τερόβου στο ρεύμα…

Νίκος Παρούσης: Ο ήρωας πιλότος που θυσιάστηκε για να σώσει εκατοντάδες παιδιά από βέβαιο θάνατο

Table of Contents Hide Έντρομοι είδαν το ΜιράζΑνέφερε βλάβη στο πηδάλιο«Πάνω από…