Με πολιτιστικές και ενημερωτικές τριήμερες εκδηλώσεις, που κορυφώθηκαν την Κυριακή 7 Αυγούστου σε υψόμετρο 1700 μέτρων στην Αετομηλίτσα, οι εκδηλώσεις του 16ου τριήμερου Κτηνοτροφίας του Γράμμου καθώς και η 12η συνάντηση των Βλαχοχωριών της Πίνδου.

Η Αετομηλίτσα είναι το ορεινό χωριό που ζωντανεύει το καλοκαίρι, καθώς οι κάτοικοι είναι όλοι κτηνοτρόφοι και τον χειμώνα μετακινούνται στους κάμπους, ενώ επιστρέφουν το τέλος Μαΐου.

Επισκέπτες και κάτοικοι από γειτονικά χωριά που πήγαν στην Αετομιλίτσα για την «Γιορτή της κτηνοτροφίας», είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν σε ένα μεγάλο πανηγύρι, αλλά και να παρακολουθήσουν πώς οι κτηνοτρόφοι φτιάχνουν το τυρί «μανούρι» με παραδοσιακό τρόπο.

Μέσα στο δάσος, οι ηλικιωμένοι κτηνοτρόφοι, όπως παλιά, άναψαν φωτιά, έβαλαν ένα μεγάλο καζάνι όπου έβρασαν γάλα και στη συνέχεια, ακολουθώντας την συνταγή τους, έφτιαξαν το τυρί που το….πρόσφεραν σε όλους.

Τις εκδηλώσεις συνδιοργάνωσαν η Κοινωφελής Επιχείρηση Κόνιτσας, η Τοπική Κοινότητα Αετομηλίτσας, οι κτηνοτρόφοι του χωριού και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι. Σύμφωνα με το πρόγραμμα προηγήθηκαν οι εξής εκδηλώσεις:

Παρασκευή 5 Αυγούστου: προετοιμασίες και προβολή ντοκιμαντέρ για την παράδοση.

Σάββατο 6 Αυγούστου: Στις 8 το βράδυ παραδοσιακή μουσική (με τραγούδια και χορευτικά συγκροτήματα και στη συνέχεια ολονύκτιο γλέντι στην πλατεία του χωριού).

Κυριακή 7 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση, στη θέση «Γκούρα» σε υψόμετρο 1.700 μέτρα: Στις 11.30 το πρωί έγινε παρουσίαση παραγωγής προϊόντων από τους κτηνοτρόφους της Αετομηλίτσας και ακολούθησαν χαιρετισμοί.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Το μεσημέρι της Κυριακής έγινε σερβίρισμα γεύματος για όλους. Το γεύμα περιλάμβανε ντόπια ψητά κρέατα, γίδα βραστή, πίτες και ντόπια τυριά. Αμέσως μετά ακολούθησε η εμφάνιση των χορευτικών συγκροτημάτων των συλλόγων που συμμετέχουν στο «Αντάμωμα» και οι οποίοι ήταν: Αβδέλλας Δίστρατου, Βλάχων Ηγουμενίτσας Κόνιτσας, Περιβολίου, Σαμαρίνας, Σμίξης και Αετομηλίτσας. Η συνάντηση έκλεισε με δημοτικούς χορούς και τραγούδια.blax4

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Δυναμικό παρών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Με πλήθος επίσημων παρευρισκόμενων και παρουσία των Πρυτανικών Αρχών και μελών της…

Νίκος Παπαγεωργίου: Ένας άγνωστος ευεργέτης – Η ορφάνια, το γουνεμπόριο και η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών

Ο Νίκος Παπαγεωργίου είναι ένας από τους εθνικούς ευεργέτες, που η ζωή…

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας | Jean Monnet Chair στην Επικοινωνιακή Διαχείριση Κινδύνου και Κρίσεων στην Ευρώπη | Ενημερωτική Εκδήλωση

Την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη…

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις από την ΠΔΜ – Τμήμα Μηχανολογικού Εξοπλισμού της Π.Ε. Καστοριάς που αφορούν, κοπή κλαδιών, χόρτων και καθαρισμό βλάστησης

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με το ανθρώπινο…

Εργαστήριο Παραδοσιακής Δόμησης στα Κορέστεια Καστορίας

Πρόσκληση Συμμετοχής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΑ ΚΟΡΕΣΤΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ…