Εδώ και χρόνια υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα στην πόλη της Καστοριάς και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Κοιμητήριο του Ιερού Ναού ενορίας των Αγίων Πάντων. Για την ακρίβεια το θέμα δημιουργείται από την έλλειψη χώρου σε αυτά.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Δεν αποτελεί πλέον είδηση, ότι επικρατεί το αδιαχώρητο στο Δημοτικό Κοιμητήριο της πόλης της Καστοριάς. Είδηση αποτελεί το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή σκοπεύει να προβεί σε δραστικές λύσεις προκειμένου να υπάρξει η αποσυμφόρηση του χώρου. Μάλιστα αλλάζουν και τα οικονομικά δεδομένα, καθώς στις 01/01/2018 θα μπει σε ισχύ ο νέος κανονισμός.

Όπως ενημέρωσε η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Ματούλα Αντωνίου, το ζήτημα αυτό έχει τεθεί σε διαβούλευση και θα ψηφιστεί στην Τακτική Συνεδρίαση της Τετάρτης (31/05/2017) «Όπως όλοι γνωρίζουμε υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα στις διαδικασίες ταφής των νεκρών, καθώς δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος στο κοιμητήριο.  Θεωρώ, πως πρέπει να μπει μια σειρά. Φυσικά,  παράλληλα πραγματοποιούμε και τις απαραίτητες διαδικασίες έτσι ώστε να μπει σε τροχιά υλοποίησης και το καινούργιο κοιμητήριο».

Η κα Αντωνίου κατέστησε ξεκάθαρο πως όλες οι  ενέργειες που πραγματοποιούνται τη δεδομένη στιγμή και αφορούν στον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Κοιμητηρίου,  γίνονται προκειμένου να υπάρξει η σωστή λειτουργία του και ουδεμία σχέση έχουν με την κατασκευή του νέου, «Δεν θα πρέπει να παρερμηνευτεί  σκοπίμως από ορισμένους πως ό,τι κάνουμε, το κάνουμε για να μην προχωρήσει το θέμα των νέων νεκροταφείων. Όπως όλοι ξέρουμε οι διαδικασίες αυτές είναι πολύ χρονοβόρες, εάν συνυπολογίσουμε και τη γραφειοκρατία». 

Ο νέος κανονισμός, προβλέπει διάφορες ρυθμίσεις σχετικά με την ταφή των νεκρών, την εκταφή, αλλά και τα τέλη πληρωμής τα οποία και θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2018 «Μετά την ψήφιση του κανονισμού θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να προβούμε στις εκταφές και να μην υπάρξει πρόβλημα από τη νέα χρονιά. Η πρόταση σχετικά με τα ποσά που θα πρέπει να καταβάλλουν οι δημότες θα πρέπει να γίνει δεκτή από τις αρμόδιες επιτροπές, όταν τεθεί το θέμα», ενημέρωσε η κα Αντωνίου.

Ο νέος κανονισμό για τα τέλη και τα δικαιώματα  του Δημοτικού Κοιμητηρίου έχει ως εξής:

  • 200 ευρώ για την αρχική επταετία παραχώρηση ταφών (στο ποσό περιλαμβάνονται τα έξοδα ενταφιασμού και το τέλος εκταφής
  • 100 ευρώ ανά έτος για τα επόμενα δύο έτη
  • 250 ευρώ ανά έτος για κάθε επόμενος έτος
  • 50 ευρώ για την εκταφή των θανόντων, που έχουν ενταφιαστεί πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού
  • 75 ευρώ για τη δεκαετή φύλαξη των οστών στο οστεοφυλάκιο (στο τέλος συμπεριλαμβάνεται και το κόστος της οστεοθήκης). Μετά την παρέλευση δέκα ετών υπάρχει δικαίωμα παράτασης για άλλα δέκα έτη με αντίστοιχο τέλος ίσο με 50 ευρώ.

Να τονιστεί πως τα προαναφερόμενα ποσά αφορούν το έτος 2018. Για το τρέχον έτος, τα ποσά έχουν ήδη ψηφιστεί και θα είναι σε ισχύ μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2017.

Σε ό,τι αφορά στις εκταφές που θα πραγματοποιηθούν το 2017 δεν θα καταβληθεί κανένα ποσό από τους συγγενείς των αποθανόντων. Μάλιστα προ ημερών, το Γραφείο Κοιμητηρίων του Δήμου Καστοριάς ενημέρωσε τους πολίτες πως λόγω της γνωστής έλλειψης χώρου για την ταφή των θανόντων, στο Δημοτικό Κοιμητήριο του Ιερού Ναού ενορίας των Αγίων Πάντων Καστοριάς και σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό λειτουργίας του, η εκταφή, η ανακομιδή των οστών και η τοποθέτησή τους στο Δημοτικό οστεοφυλάκιο θα γίνεται δωρεάν με βάση την απόφαση 358/16 του Δ.Σ. του Δήμου Καστοριάς.  Η ισχύς της παραπάνω απόφασης θα λήξει με την ψήφιση του καινούργιου κανονισμού λειτουργίας των κοιμητηρίων και την επανέναρξη είσπραξης των επιβαλλομένων τελών για τον ενταφιασμό, την εκταφή ή τις παρατάσεις αυτών και την οστεοφύλαξη.

Η κα Αντωνίου κλείνοντας απηύθυνε έκκληση προς όλους θέλουν να προβούν σε εκταφή να επισπεύσουν τις διαδικασίες προκειμένου να μην υπάρξουν μελλοντικά προβλήματα.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 24673 51620 κα Ευγενία Πισμίρη,  2467351623 κα Βάϊα Αναστασοπούλου και 6984 666 087 κα Ματούλα Αντωνίου αρμόδια Αντιδήμαρχος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Μηνιαία και συνολική Πορεία του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας 2014 – 2020 ( Δεκέμβριος 2020 )

  Μηνιαία και συνολική Πορεία του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας 2014 – 2020…

Τέθηκε σε κυκλοφορία το Ημερολόγιο της Ποδοσφαιρικής Οικογένειας της ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ.

Τέθηκε σε κυκλοφορία το Ημερολόγιο της Ποδοσφαιρικής Οικογένειας της ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Τέθηκε σε…

Ενημερωτικά φυλλάδια διανεμήθηκαν από τις Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας σε οδηγούς οχημάτων, ενόψει των εορτών του Πάσχα

Ενημερωτικά φυλλάδια διανεμήθηκαν από τις Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης…

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου

Μεγάλες ποσότητες πολεμικού υλικού βρέθηκαν θαμμένες σε χώρο αποθήκευσης, σε περιοχή της Καστοριάς, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καστοριάς

  Μεγάλες ποσότητες πολεμικού υλικού βρέθηκαν θαμμένες σε χώρο αποθήκευσης, σε περιοχή…

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Κίνδυνος φωτιάς από τη ρίψη στάχτης στους πράσινους κάδους

Πλαστικοί πράσινοι κάδοι πήραν φωτιά από τη ρίψη στάχτης,