Με το “ευχαριστώ” να είναι αποτυπωμένο στην καρδιά και τη ψυχή τους για τα όσα τους προσέφερε η Κοζάνη κατά το διάστημα της παραμονής τους στο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης, οι πρόσφυγες αναχώρησαν το πρωί της Τετάρτης ( 2/3 ) με 4 λεωφορεία από την Κοζάνη.

Σύριοι και Ιρανοί πρόσφυγες θα μεταβούν τελικά στα Διαβατά Θεσσαλονίκης με στόχο την Ειδομένη , ώστε να περάσουν τα σύνορα, ενώ οι Αφγανοί θα γυρίσουν πίσω στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Σχιστό. Στο σύνολο από το κλειστό της Λευκόβρυσης αναχωρούν 208 πρόσφυγες που βρισκόταν Κοζάνη αυτό το διάστημα και 26 που ήταν στη Δεσκάτη.
Οικογένειες με παιδιά, γυναίκες, άνδρες κάθε ηλικίας, στην πλειονότητά τους νέοι άνθρωποι με όνειρα για μια καλύτερη ζωή, αποχαιρετούν στην Κοζάνη με ελπίδες για μια καλύτερη ζωή. Οι εθελοντές που όλο αυτό το διάστημα βρίσκονται στο Κλειστό της Λευκόβρυσης παρέμειναν και την Τετάρτη στο χώρο συντονίζοντας την ομαλή αποχώρησή τους, μαζί με στελέχη του Δήμου Κοζάνης. Στο χώρο βρέθηκε και αστυνομική δύναμη, αλλά και άνδρες της ΟΠΚΕ, μέχρι να γίνει ομαλή η αναχώρησή τους.
Στον Πρωινό Λόγο μίλησε ο γιατρός Καχλάν Συριανός, Σύριος στην καταγωγή, που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στους συμπατριώτες του, βοηθώντας τους στο μετάφραση, αλλά κυρίως προσπαθώντας να τους εξηγήσει γιατί χρειάστηκε να σταματήσουν στην Κοζάνη. Ο ίδιος μίλησε με λόγια συγκίνησης για τα όσα πέρασαν οι άνθρωποι αυτοί, αναφέρθηκε στον αγώνα που έδωσε να τους πείσει να μην ξεκινήσουν πεζοί για την Ειδομένη.

“Καλύτερο από αυτό το χωριό δεν θα βρούμε”
“Δεν μπορούσαν να κατανοήσουν γιατί τους σταματάτε. Τους εξηγήσαμε τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στα σύνορα. Φεύγουν με ανησυχία για το που πάνε και ποιο θα είναι το μέλλον τους, το αύριο. Με ρωτάνε ποιες θα είναι οι συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν τα σύνορα και τους διαβεβαιώνω ότι έλληνες εθελοντές θα βρεθούν στο πλευρό τους, όπως στην Κοζάνη έτσι και εκεί. Αυτή είναι η ελληνική ψυχή. Κάποιοι λένε, καλύτερο από αυτό το χωριό (σ.σ. την Κοζάνη) δεν θα βρούμε!”, είπε με λόγια που συγκλονίζουν ο Καχλάν Συριανός, προσθέτοντας την μαρτυρία ενός συγγενή ασθενούς που αποχωρούσε προχθές από το νοσοκομείο , λέγοντας προς τον γιατρό “συγχαρητήρια, επέλεξες και ζεις ανάμεσα σε θαυμάσιους ανθρώπους”! Αυτές τις αναμνήσεις κουβαλούν από την πόλη της Κοζάνης. “Όλοι οι Κοζανίτες πρέπει να είναι υπερήφανοι, δείχνοντας τον καλύτερό τους εαυτό, δείχνοντας το μεγαλείο της ανθρωπιάς και της αδελφοσύνης. Εκφράζοντας όλους αυτούς, λέω ένα μεγάλο ευχαριστώ”, είπε κλείνοντας ο κ. Συριανός, με μάτια δακρυσμένα.

Παιδιά χωρίς τους γονείς τους
Κλείνοντας να αναφέρουμε πως σύμφωνα με πληροφορίες εξακολουθεί και νοσηλεύεται ένας ασθενής, πρόσφυγας στο νοσοκομείο, ενώ ο 16χρονος Αφγανικής καταγωγής που έκανε αιμοκάθαρση, έλαβε εξιτήριο και θα πάρει το δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα.

Η ιστορία του συγκλονίζει μιας και βρίσκεται στην Ελλάδα συνοδεία ξαδέρφων του. Επίσης, μεταξύ των Σύριων προσφύγων βρίσκονται και τρία παιδάκια που οι γονείς τους είναι στη Γερμανία και τα συνοδεύει η θεία τους.

Μεταξύ των προσφύγων και ένας Παλαιστίνιος, που δεν θεωρείται πρόσφυγας αλλά μετανάστης και τον αναγκάζουν να επιστρέψει πίσω. Ωστόσο , ο ίδιος κλαίει και απεγνωσμένος λέει στις αρχές πως ζούσε στη Συρία και δίπλα του έπεφταν βόμβες. Όταν τον ρώτησαν τι εθνικότητα είχε δήλωσε την Παλαιστινιακή, με αποτέλεσμα να μένει “εγκλωβισμένος”. Ανθρώπινες ιστορίες , Ανθρώπινες ιστορίες , ανθρώπινες τραγωδίες…

Πηγή: prlogos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Δήμος Καστοριάς: Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Καστοριανό Καρναβάλι “Ραγκουτσάρια 2018”

Δήμος Καστοριάς: Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Καστοριανό Καρναβάλι “Ραγκουτσάρια 2018”

Σύλληψη 37χρονης για κλοπή στα Γρεβενά

Την Παρασκευή (02-09-2016) το μεσημέρι στα Γρεβενά, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας…

Η ενημέρωση του Δήμου Καστοριάς για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας

  Η ενημέρωση του Δήμου Καστοριάς για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας

51η Πρόσκληση σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας  με τηλεδιάσκεψη

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, έχοντας υπόψη: α)…

H επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΥΑ Καστοριάς σχετικά με το πρόβλημα στο νερό

H επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΥΑ Καστοριάς σχετικά με το πρόβλημα στο νερό

Δημοτικό Ωδείο Άργους Ορεστικού: Χριστουγεννιάτικη Συναυλία με τα Μουσικά σύνολα και την Παιδική Χορωδία

Δημοτικό Ωδείο Άργους Ορεστικού: Χριστουγεννιάτικη Συναυλία με τα Μουσικά σύνολα και την…

Ευχές από την Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δέσποινα Κοζατσάνη

Ευχές από την Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δέσποινα Κοζατσάνη

Κοζάνη: Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Τετράλοφο και Άγιο Δημήτριο

Φαίνεται να εκδηλώθηκαν εξαιτίας πτώσης κεραυνού

47 οχήματα κοινής ωφελείας έχουν ήδη παραδοθεί στις τοπικές κοινότητες στο πλαίσιο του Προγράμματος Δωρεάς Οχημάτων του ΤΑΡ | ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ, Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

47 οχήματα κοινής ωφελείας έχουν ήδη παραδοθεί στις τοπικές κοινότητες  στο πλαίσιο…