#image_title

Περιορισμούς στην ανέγερση ξενοδοχείων σε εκτός σχεδίου περιοχές, σε οικόπεδα 4-8 στρεμμάτων, θέτει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Περιορισμούς στην ανέγερση ξενοδοχείων σε εκτός σχεδίου περιοχές, σε οικόπεδα 4-8 στρεμμάτων, θέτει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ανάμεσα σε αυτούς η ελαχιστοποίηση των ενεργειακών απαιτήσεων των κτιρίων, ο περιορισμός των αλλοιώσεων του φυσικού τοπίου και της κατανάλωσης νερού. Στόχος της ρύθμισης είναι να περιοριστεί η εκτός σχεδίου δόμηση – τα βήματα ωστόσο που έχουν γίνει σε αυτή την κατεύθυνση είναι λιγοστά και άτολμα, ενώ παραμένει η (μικρο)πολιτική πίεση για την άρση τους.

Μέχρι πριν από δύο χρόνια η ανέγερση ξενοδοχείων σε οικόπεδα από 4 στρέμματα και άνω σε περιοχές εκτός σχεδίου επιτρεπόταν κανονικά (με βάση προεδρικό διάταγμα του 1978). Το 2020 με τον νόμο 4759 ορίστηκε για πρώτη φορά ως ελάχιστη αρτιότητα τα 8 στρέμματα, δίνοντας τη δυνατότητα «κατ’ εξαίρεση» δόμησης ξενοδοχείων σε μικρότερα οικόπεδα εφόσον πληρούσαν κάποια ενεργειακά, περιβαλλοντικά και πολεοδομικά κριτήρια.

Προϋποθέσεις

Προ ημερών, το υπουργείο Περιβάλλοντος ήρθε να ορίσει ποια είναι τα κριτήρια αυτά (να σημειωθεί ότι η δυνατότητα αυτή δεν αφορά ξενοδοχεία σε περιοχές Natura, όπου η ελάχιστη αρτιότητα είναι τα 10 στρέμματα, ή περιοχές με άλλο, ειδικό καθεστώς αρτιότητας). Ετσι μεταξύ άλλων απαιτούνται:

– Η ελαχιστοποίηση των λειτουργικών απαιτήσεων των κτιρίων σε ενέργεια και η χρήση ΑΠΕ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ζεστού νερού. Οι επιδόσεις του κτιρίου πρέπει να πιστοποιούνται από μελέτη ενεργειακής απόδοσης.

Τουριστικές μονάδες σε εκτάσεις 4-8 στρεμμάτων εκτός σχεδίου θα πρέπει να πληρούν ενεργειακούς, περιβαλλοντικούς και πολεοδομικούς όρους.

– Η εκτίμηση των επιπτώσεων στο οδικό δίκτυο, προς άρση τυχόν δυσλειτουργιών.

– Ο περιορισμός των μορφολογικών αλλοιώσεων του φυσικού τοπίου με προσαρμογή των κτιριακών όγκων στα φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

– Ο περιορισμός των «σκληρών» επιφανειών στις απολύτως αναγκαίες, για να διευκολύνεται η κατείσδυση νερού.

– Η επιλογή της κατάλληλης φύτευσης, η οποία θα συμβάλει στη διατήρηση και ενδυνάμωση των οικοσυστημάτων, στην αύξηση του δροσισμού κ.ά. Προκρίνονται η χρήση ειδών της τοπικής χλωρίδας και ο περιορισμός των εκτάσεων με χλοοτάπητα.

– Η υποχρεωτική κατασκευή υπόγειων δεξαμενών συλλογής των ομβρίων υδάτων και αξιοποίησής τους για την άρδευση της φύτευσης του περιβάλλοντος χώρου.

Η θέσπιση των περιορισμών είναι αναμφίβολα στη σωστή κατεύθυνση για τη βελτίωση της ποιότητας των νέων μικρών ξενοδοχείων. Είναι ωστόσο χαρακτηριστική της ατολμίας με την οποία αντιμετωπίζει η πολιτεία τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης, αφού αφήνει ακόμα ανοιχτό το παράθυρο για διάχυση τουριστικών εγκαταστάσεων οπουδήποτε (έστω με καλύτερες κτιριακές εγκαταστάσεις). Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι η μόνη ουσιαστική ρύθμιση των τελευταίων ετών, η κατάργηση των παρεκκλίσεων για δόμηση κάτω των 4 στρεμμάτων, έγινε το 2020 με διετή προθεσμία που λήγει τον προσεχή Δεκέμβριο, και ήδη διάφοροι βουλευτές και τεχνικοί φορείς πιέζουν το υπουργείο Περιβάλλοντος για την παράτασή της, δηλαδή τη διαιώνιση της υφιστάμενης κατάστασης.

ΠΗΓΗ: https://www.kathimerini.gr

You May Also Like

Αλέξης Τσίπρας: Κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ – Θα είναι το πρώτο μας νομοσχέδιο

Η ομιλία Αλ. Τσίπρα στη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Η λίμνη «φάντασμα» της Εθνικής Οδού

Πολλοί περνούν από εκεί και ελάχιστοι γνωρίζουν την ύπαρξή της

«Πρωταθλητές» οι Έλληνες σε ώρες εργασίας – Δουλεύουν περισσότερο από τους Ευρωπαίους

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat

Πέθανε ο σύζυγος της Δέσποινας Μοιραράκη, Γιάννης Κοντούλης – Έδινε μάχη με τον καρκίνο

Βαρύ πένθος για τη Δέσποινα Μοιραράκη. Τα ξημερώματα της Παρασκευής (24.06.2022) έφυγε από…

Ορεστιάδα: Φόρεσαν μόνο το σορτσάκι τους και έκαναν έλκηθρο με μια… ρόδα – Viral η ΦΩΤΟ

Ορεστιάδα: Φόρεσαν μόνο το σορτσάκι τους και έκαναν έλκηθρο με μια… ρόδα…

Λήψη έκτακτων μέτρων στην περιοχή του Ιάσμου λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου – Σε καραντίνα ο οικισμός Αγίασμα

Λήψη έκτακτων μέτρων στην περιοχή του Ιάσμου λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου –…

Μητσοτάκης στη Figaro: Μειώνεται στο 24% ο φόρος στις επιχειρήσεις από τα εισοδήματα του 2019

«Η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης για τα επόμενα…

Οι ξένες αλυσίδες που ήρθαν, είδαν, έφυγαν

Παρά την επιτυχημένη παρουσία τους διεθνώς, αρκετές εταιρείες λιανεμπορίου και εστίασης δεν τα κατάφεραν στην Ελλάδα