Επιστροφή χρημάτων σε συνταξιούχους -Ποιοι και γιατί θα ωφεληθούν

Χιλιάδες συνταξιούχοι ζητούν να τους επιστραφούν από τον  ΕΦΚΑ οι επιπλέον εισφορές που παρακρατήθηκαν υπέρ ΕΟΠΥΥ από τις συντάξεις τους.

Εδώ και χρόνια τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η σημερινή εφάρμοζαν τον Νόμο 2084 του 1992 εσφαλμένα, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά από τη σύνταξή τους. Και αυτό γιατί ο νόμος αναφέρει ότι η εισφορά υπέρ υγείας υπολογίζεται επί των καταβαλλόμενων συντάξεων και κατά συνέπεια η κράτηση για τον κλάδο ασθένειας θα πρέπει να γίνεται στο ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των μνημονιακών μειώσεων.

Οι απώλειες για τους συνταξιούχους είναι μεγάλες και εκτιμάται ότι για καθένα συνταξιούχο φτάνουν έως και 3.000 ευρώ. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων έχει υπολογίσει ότι το κράτος χρωστά σε πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους.

Χθες, υπόσχεση και παράλληλα δέσμευση προς τους συνταξιούχους έδωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.

Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της συνάντησης με αντιπροσωπεία συνταξιούχων έδωσε τη δημόσια δέσμευσή του ότι θα επιστραφούν τα επιπλέον ποσά που παρακρατήθηκαν ως εισφορά υπέρ ασθενείας από 1/1/2012 έως και 30/6/2016, επί πλασματικών και όχι επί των πράγματι καταβαλλόμενων συντάξεων.

Με διάταξη του ν. 4387/2016 (άρθρο 44), αποκαταστάθηκε ο τρόπος παρακράτησης της εισφοράς ασθενείας για το παραπάνω χρονικό διάστημα και ως βάση υπολογισμού της κράτησης προσδιορίστηκε το μεικτό ποσό της σύνταξης, αφού, όμως, αφαιρεθούν οι μνημονιακές περικοπές των νόμων 4024/2011, 4051/2011 και 4093/2012.

Ο επανυπολογισμός της εισφοράς των συνταξιούχων υπέρ ασθενείας σε είδος θα αφορά συντάξεις με ημερομηνία έκδοσης έως και 30/6/2016.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), αφού επαληθεύσουν τα ποσοστά και τη βάση υπολογισμού, θα επιστρέψουν τη θετική διαφορά στους δικαιούχους-συνταξιούχους.

aftodioikisi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Ξυλοδαρμό από τον εφοπλιστή Γ. Καραγιώργη καταγγέλλει ο δημοσιογράφος Γ. Παπαχρήστος

Κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης Παναθηναϊκός-Μπράγκα για τα προκριματικά του Champions League

Λινού : Εμβολιασμοί σε γήπεδα και πάρκινγκ εμπορικών κέντρων και διοδίων

Λινού : Εμβολιασμοί σε γήπεδα και πάρκινγκ εμπορικών κέντρων και διοδίων

Χάρης Θεοχάρης: «Δεν φταίνε οι τουρίστες για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας»

Ο Χάρης Θεοχάρης πήρε το βήμα σε συνάντηση σχετικά με τον τουρισμό και μεταξύ άλλων δεν…

Την Άρτα επισκέφθηκε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου

    Την Άρτα επισκέφθηκε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία…

Κατώτατος μισθός: Εγκύκλιος με οδηγίες για την εφαρμογή της αύξησης

Κατώτατος μισθός: Εγκύκλιος με οδηγίες για την εφαρμογή της αύξησης

Δυνατός άνεμος σήκωσε στον αέρα ομπρέλες από παραλία της Χαλκιδικής (Βίντεο)

Τα πήρε… και τα σήκωσε όλα ο δυνατός αέρας που φύσηξε σήμερα στα Νέα Φλογητά στη Χαλκιδική.

ΟΑΕΔ: Ξεκίνησε από σήμερα η πληρωμή για δώρο Χριστουγέννων και επιδόματα ανεργίας

ΟΑΕΔ: Ξεκίνησε από σήμερα η πληρωμή για δώρο Χριστουγέννων και επιδόματα ανεργίας

Λιάνα Κανέλλη: «Εμείς θα βγούμε στους δρόμους για την εργατική Πρωτομαγιά»

Λιάνα Κανέλλη: «Εμείς θα βγούμε στους δρόμους για την εργατική Πρωτομαγιά»

Από αύριο νέα βεβαίωση μετακίνησης για όλους τους εργαζομένους και επαγγελματίες

Από αύριο νέα βεβαίωση μετακίνησης για όλους τους εργαζομένους και επαγγελματίες