Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι ετησίως αυτοκτονούν, ενώ κάθε 40 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του με αυτόν τον τρόπο.

Τα τραγικά αυτά στοιχεία είναι ο λόγος που η προαγωγή της ψυχικής υγείας και η πρόληψη της αυτοκτονίας είναι το θέμα στο οποίο επικεντρώνεται η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, στο πλαίσιο της ολιστικής προσέγγισης με στόχο την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες κοινωνικές εξελίξεις και τάσεις, υλοποιεί μέσω του Τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας καινοτόμα προγράμματα και αναπτύσσει παρεμβάσεις για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και την προαγωγή της ψυχικής υγείας. Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται σε ένα ευρύ φάσμα επωφελούμενων, καλύπτοντας πολύπλευρες ανάγκες διαφορετικών κοινωνικών ομάδων με ποικίλες μορφές ευαλωτότητας.

Κάθε χρόνο, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν βοήθεια από τους ειδικούς ώστε να αντιμετωπίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική ευημερία των πληγέντων ατόμων, συνήθως σε χώρες χαμηλού εισοδήματος όπου συμβαίνουν οι περισσότερες ανθρωπιστικές κρίσεις.

Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω στοιχεία:

  • Τα ποσοστά των ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούν να διπλασιαστούν σε πληθυσμούς που πλήττονται από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
  • Αντιστοιχούν λιγότεροι από δύο εργαζόμενοι ψυχικής υγείας ανά 100.000 άτομα, σε χώρες χαμηλού εισοδήματος όπου συμβαίνουν οι περισσότερες ανθρωπιστικές κρίσεις.
  • Κάθε 40 δευτερόλεπτα κάποιος πεθαίνει από αυτοκτονία – 800.000 άτομα ετησίως. Σχεδόν το 80% αυτών των ανθρώπων ζουν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.
  • Το 80% των ατόμων με ψυχικές παθήσεις δεν λαμβάνουν καμία θεραπεία.

Κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικών κρίσεων η έγκαιρη ψυχοκοινωνική υποστήριξη μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Η έγκαιρη υποστήριξη της ψυχικής υγείας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων των παρεμβάσεων που απευθύνονται σε παιδιά, αποτρέπει περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις  και συμβάλλει στην ψυχική ανθεκτικότητα, την καλύτερη σωματική υγεία και τη μακροζωία.

Το Διεθνές Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου τονίζει την ανάγκη της επιπλέον αναγνώρισης των συνεπειών των ανθρωπιστικών κρίσεων στην ψυχική υγεία και την ενίσχυση δράσεων σχετικά με την αντιμετώπιση των κρίσιμων κενών που υπάρχουν στην παροχή ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών.

iatronet.gr

You May Also Like

Γιατί κονταίνουμε όταν μεγαλώνουμε – Πώς θα το σταματήσουμε

Η κατανόηση του τι συμβαίνει στο σώμα μας κατά το γήρας είναι…

Τα καλύτερα βότανα για άμεση ενέργεια και καλύτερη εστίαση και προσοχή

  Τα καλύτερα βότανα για άμεση ενέργεια και καλύτερη εστίαση και προσοχή

Διώξτε τις άσχημες μυρωδιές από το σπίτι

Διώξτε τις άσχημες μυρωδιές από το σπίτι

Τι κερδίζετε όταν πίνετε νερό με άδειο στομάχι;

Table of Contents Hide 1. Σας επιτρέπει να απελευθερώσετε το σώμα σας…

Γιατί πέφτουν τα μαλλιά μας το φθινόπωρο;

Γιατί πέφτουν τα μαλλιά μας το φθινόπωρο;

Καρκίνος του μαστού: «Η ζωή ξεκινά μετά τον καρκίνο» -Η ιστορία της Βάσως Γιοχάη

Η Βάσω Γιοχάη διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού όταν ήταν μόλις 29 ετών.

Αδυνάτισμα: Τρία περίεργα τρικ που όμως αποδίδουν

Αδυνάτισμα: Τρία περίεργα τρικ που όμως αποδίδουν

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αλλεργία και πως να τις αντιμετωπίσετε

Οι 8 πιο αλλεργιογόνες ουσίες

Οι «δηλητηριώδεις» γονείς και πώς προβάλλουν τις διαταραχές τους στα παιδιά

Οι «δηλητηριώδεις» γονείς και πώς προβάλλουν τις διαταραχές τους στα παιδιά