Καθαριότητα σε υψηλό level  από τον Δήμο Καστοριάς /Α. Λιάμης: «Δεν υπάρχουν ελαφρυντικά για όλους όσοι μολύνουν αισθητικά και υγειονομικά τον Δήμο μας»

Για τις δύσκολες στιγμές που αντιμετώπισε η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Καστοριάς κατά τη διάρκεια της έξαρσης του κορωνοϊού στην περιοχή, για την ανακύκλωση, αλλά και για το πώς μπορούμε όλοι μαζί να διατηρήσουμε την Καστοριά, όμορφη και καθαρή, μίλησε στους “Ορίζοντες”, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Άκης Λιάμης.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Καστοριάς, δεν σταμάτησε ούτε για μια στιγμή τις εργασίες της, ακόμα και όταν όλη η Π.Ε. βρίσκονταν σε lockdown λόγω του κορωνοϊού. Τη δύσκολη αυτή κατάσταση,  ήρθε να δυσχεραίνει  ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι οι υπάλληλοι που διαμένουν στο Τοπικό Διαμέρισμα της Μεσοποταμίας δεν μπορούσαν να εργαστούν για αρκετό καιρό,  λόγω της καραντίνας που είχε επιβληθεί στην περιοχή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι εναπομείναντες υπάλληλοι να δουλεύουν διπλοβάρδιες προκειμένου να διατηρηθεί καθαρός ο Δήμος Καστοριάς.

«Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε αυτούς τους ανθρώπους. Με πολύ κόπο και προσπάθεια κατάφεραν να αποδώσουν τα μέγιστα στο κομμάτι της καθαριότητας», ενημέρωσε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας  Άκης Λιάμης και συνέχισε κάνοντας λόγο για τις δυσκολίες «Δυστυχώς πάρα τις όποιες μας προσπάθειες, ορισμένοι ασυνείδητοι πετούσαν εκτός των κάδων τα γάντια και τις μάσκες τους. Συνεπώς ο υπάλληλος ήταν αναγκασμένος να πιάσει με τα χέρια  του τον χρησιμοποιημένο προστατευτικό εξοπλισμό. Με μεγάλη μου λύπη λέω πως ορισμένοι πολίτες εξακολουθούν να πετούν –κυριολεκτικά- όπως τους βολεύει τα σκουπίδια τους».

Όλη αυτή η κατάσταση γεννά ένα ερώτημα. Όσοι φορούν μάσκες και γάντια το κάνουν ξεκάθαρα προκειμένου να προστατεύσουν τον εαυτό τους και την υγεία τους. Όταν λοιπόν τις πετάνε σε δημόσιους-κοινόχρηστους χώρους, πόση αδιαφορία δείχνουν με τον τρόπο αυτό για την υγεία των συνανθρώπων τους;

«Πραγματικά, δεν μπορώ να καταλάβω πώς σκέφτονται ορισμένοι άνθρωποι. Στον δρόμο για το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς, βλέπεις παντού μάσκες και γάντια  πεταμένα εκτός των κάδων. Και φυσικά όχι μόνο σε αυτόν τον δρόμο. Οι εικόνες αυτές, είναι εικόνες ντροπής», σχολίασε ο κ. Λιάμης.

 

Αισθητική και υγειονομική “δολοφονία” της Καστοριάς, από μερίδα πολιτών

Η Καστοριά, είναι πλέον μια COVID FREE περιοχή. Πέρασε δύσκολες εβδομάδες, παρόλα αυτά σηκώθηκε και πάλι στα πόδια της, δείχνοντας ότι είναι δυνατή και ότι μπορεί να ξεπεράσει κάθε είδους δυσκολία.  Ο Δήμος Καστοριάς και σε συνεργασία με άλλους φορείς προσπαθεί να εντάξει ακόμα πιο έντονα την περιοχή στον τουριστικό χάρτη της χώρας.

Παρά τις προσπάθειες αυτές λοιπόν, ορισμένοι πολίτες, κάνουν, από άγνοια προφανώς, ό,τι μπορούν για τις καταστρέψουν. Δεν πάει πολύ καιρός που άγνωστος πέταξε ένα τεράστιο στρώμα κρεβατιού στη Νότια παραλία, μπροστά από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μάλλον είδε να υπάρχουν εκεί κάδοι απορριμμάτων και θεώρησε φρόνιμο, να πετάξει έξω από αυτούς το παλιό του στρώμα.

«Για εμένα η Καστοριά είναι η πιο όμορφη και καθαρή πόλη της χώρας και έτσι πρέπει να παραμείνει. Αυτές οι κινήσεις από μερίδα πολιτών, το να σκοτώνουν δηλαδή αισθητικά και υγειονομικά μια πόλη δεν τιμούν κανέναν. Όσοι θέλουν να πετάξουν τα ογκώδη αντικείμενά τους, θα πρέπει να τηλεφωνήσουν στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Καστοριάς στο 24670 81318 και θα τους εξυπηρετήσουμε άμεσα. Πλέον η άγνοια δεν αποτελεί ελαφρυντικό. Τα έχουμε πει πάρα πολλές φορές», σχολίασε ο κ. Λιάμης.

 

Η ανακύκλωση σε πρώτο πλάνο

Στο κομμάτι της ανακύκλωσης δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα ο Δήμος Καστοριάς. Μάλιστα αυτή την περίοδο “τρέχει” το έργο «Less Waste II» ( μτφ Λιγότερα Απορρίμματα), κατά το οποίο θα διατεθούν από τον Δήμο, δωρεάν 150 μικροί κάδοι βιοαποβλήτων οικιακής χρήσης για τον διαχωρισμό συλλογής απορριμμάτων κουζίνας/τροφών. Το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά για τους κατοίκους της περιοχής Καλλιθέας και συνεχίζεται για την περιοχή της Χλόης. Οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής (Χλόης) που επιθυμούν να προμηθευτούν τον κάδο αυτό, μπορούν να τον παραλάβουν από το Δημαρχείο Καστοριάς, στο Γραφείο Δημοτικής Κοινότητας Καστοριάς, που βρίσκεται στο ισόγειο, καθημερινά, ώρες 10.00 π.μ. – 12.00 μ., συμπληρώνοντας απλώς ένα ειδικό έντυπο παραλαβής.

Άμεσα θα αντικατασταθούν οι κάδοι απορριμμάτων και ανακύκλωσης

Τέλος ο κ. Λιάμης ενημέρωσε πως τον μήνα Ιούλιο, θα αλλαχτούν όλοι οι κάδοι απορριμμάτων και ανακύκλωσης στον Δήμο Καστοριάς. Όσον αφορά τους ημιβυθιζόμενους κάδους, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος τους χαρακτήρισε ως μια «αστοχία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής» και αυτό διότι δεν είναι εύχρηστοι προς τους πολίτες, «Το στόμιο έχει ιδιαίτερα μικρό άνοιγμα, με αποτέλεσμα να μην χωράει να “περάσει” μια μεγάλη σακούλα σκουπιδιών. Ο κόσμος φαίνεται πως δεν τους προτιμάει. Μελετάμε για το εάν θα μπορέσουμε να τους μετατρέψουμε σε χρηστικούς ή εάν θα τους απομακρύνουμε».

You May Also Like

Δωρεάν έλεγχοι rapid test σε διερχόμενους οδηγούς στην Καστοριά στις 25 & 27 Ιαν 2021

  Δωρεάν έλεγχοι rapid test σε διερχόμενους οδηγούς  στην Καστοριά στις 25…

Αποχιονισμός από το ανθρώπινο δυναμικό και τα μηχανήματα του Αμαξοστασίου της Π.Ε Καστοριάς(15-16-17/12/2023)

Το ανθρώπινο δυναμικό και τα μηχανήματα του Αμαξοστασίου της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς πραγματοποίησαν αποχιονισμό…

Πέτσας: Η καμπάνια στα κανάλια σώζει ζωές – Τσίπρας σε καναλάρχες: Δώστε τα λεφτά στο Ε.Σ.Υ και στην Καρδίτσα

Πέτσας: Η καμπάνια στα κανάλια σώζει ζωές – Τσίπρας σε καναλάρχες: Δώστε…

Αυτοδιοικητικές εκλογές -Ευρωεκλογές: Τι συμβαίνει με τις κανονικές άδειες δημοσίων υπαλλήλων

Αυτοδιοικητικές εκλογές -Ευρωεκλογές: Τι συμβαίνει με τις κανονικές άδειες δημοσίων υπαλλήλων

Η Ε΄ Ἑβδομάδα τῶν Νηστειῶν στήν Ἱερά Μητόπολη Καστορίας.

Η Ε΄ Ἑβδομάδα τῶν Νηστειῶν στήν Ἱερά Μητόπολη Καστορίας.

Καστοριά: Αναγνώριση προσώπων από το φωτογραφικό υλικό του αρχείου του Λεωνίδα Παπάζογλου

Καστοριά: Αναγνώριση προσώπων από το φωτογραφικό υλικό του αρχείου του Λεωνίδα Παπάζογλου

Ο μηνιαίος απολογισμός της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας στην Οδική Ασφάλεια

Ο μηνιαίος απολογισμός της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας στην Οδική…

Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Καστοριάς: έως 10/05/20 Αιτήσεις για Άδεια Νέας Φύτευσης Οινοποιήσιμων Ποικιλιών Αμπέλου, έτους 2020

Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Καστοριάς: έως 10/05/20 Αιτήσεις για Άδεια Νέας Φύτευσης…

Το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Άργους Ορεστικού γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

Το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Άργους Ορεστικού γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών