Τι λένε οι ειδικοί – Βασιλακόπουλος: Πρέπει να την παρακολουθήσουμε – Σε εγρήγορση για την διασπορά της νέας μετάλλαξης – Πώς κατανέμονται κρούσματα που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην χώρα – Ο Σεπτέμβριος «κρίνει» την πανδημία – Δείτε εικόνες και βίντεο

Η πορεία της πανδημίας στην χώρα μας έχει δείξει σημάδια σταθεροποίησης ωστόσο δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό, πόσω μάλλον μετά και την «άφιξη» της μετάλλαξης Μ στην Ελλάδα.

Μπορεί ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, να εμφανίστηκε κατά την χθεσινή ενημέρωση αισιόδοξος αναφορικά με την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, ωστόσο η μετάλλαξη «Δέλτα», ο αριθμός των διασωληνωμένων και η νέα μετάλλαξη Μ που έκανε την εμφάνισή της και στην Ελλάδα δεν παύουν να προκαλούν ανησυχία.

Το πρωί της Παρασκευής, τόσο η Ματίνα Παγώνη, όσο και ο Χαράλαμπος Γώγος εμφανίστηκαν ανήσυχοι για τη νέα μετάλλαξη Μ. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του κ. Γώγου ο οποίος είχε συγκεκριμένα πως εάν είχαμε εμβολιαστεί περισσότεροι και νωρίτερα τότε θα είχαμε αποφύγει την νέα αυτήν μετάλλαξη.

Από πλευράς του ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος σημειώνει πως πρέπει να υπάρχει εγρήγορση αλλά τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν είναι τέτοια που να προκαλούν ανησυχία.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, τα κρούσματα της μετάλλαξης Μ που εντοπίστηκαν χθες στην χώρα μας κατανέμονται ως εξής:

  • Ένα στην Αττική,
  • Δύο στην Αργολίδα,
  • Ένα στην Αχαΐα και
  • Δύο στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Βασιλακόπουλος: Δεν πρέπει να ανησυχούμε ακόμη για τη Μετάλλαξη Μ

Παράλληλα, όπως προέβλεψε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα και εκτίμησε ότι το πρώτο «κρας τεστ» είναι το άνοιγμα των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά τη μετάλλαξη Mu δήλωσε ότι «τα αρχικά δεδομένα κατατάσσουν αυτό το στέλεχος στα στελέχη ενδιαφέροντος, που σημαίνει ότι πρέπει να το μελετήσουμε, αλλά όχι ακόμη στα στελέχη ανησυχίας. Οι λίγες εργασίες που υπάρχουν αναφέρουν ότι μάλλον δημιουργεί λιγότερο πρόβλημα στα εμβόλιά μας απ’ ό,τι δημιουργεί το στέλεχος Δέλτα».

«Είναι κάπου ανάμεσα στο προηγούμενο στέλεχος το βρετανικό το Άλφα, και το Δέλτα και η πρόβλεψη του επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων Άντονι Φάουτσι είναι ότι μάλλον δεν θα επικρατήσει και δε θα προβληματίσει ιδιαίτερα όμως πρέπει να το παρακολουθήσουμε, ενώ το εμβόλιο συνεχίζει να είναι αποτελεσματικό» εξήγησε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος..

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ένα πιο επικίνδυνο στέλεχος που θα προέλθει από μη εμβολιασμό», είπε. «Αν δίνουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιάζεται με το να μην εμβολιαζόμαστε πιθανό κάποιες μεταλλάξεις να οδηγήσουν σε στέλεχος πιο μεταδοτικό και από το Δέλτα. Υπαρκτός κίνδυνος, είδαμε ότι αλλιώς ξεκίνησε ο ιός».

Δείτε βίντεο:

Γώγος: Αν είχαμε εμβολιαστεί θα είχαμε αποφύγει την μετάλλαξη Μ

Για την πορεία της πανδημίας και τις μεταλλάξεις μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος.

Αναφορικά με την εικόνα της πανδημίας, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι περνάμε σε μια νέα φάση, όπου ο ιός από τα νησιά θα μεταφερθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα αστικά κέντρα, ενώ πρόκειται να νοσήσουν άτομα κάθε ηλικίας , όχι όπως προηγουμένως που νοσούσαν κυρίως νέοι.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής, τα κλινικά δεδομένα ακόμα δεν επαρκούν, ωστόσο δεν αποκλείεται το στέλεχος «Μ» να επικρατήσει έναντι του στελέχους Δ. «Η μετάλλαξη Μ ενδέχεται να είναι ακόμα πιο μεταδοτική και επικίνδυνη από την Δ», πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο κ. Γώγος αποδίδει την εμφάνιση των μεταλλάξεων στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη: «Θα είχαμε γλιτώσει την μετάλλαξη αν είχαμε εμβολιαστεί. Είναι προφανές πια ότι οι μεταλλάξεις εμφανίζονται όταν δίνουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιαστεί». Σχετικά με το ποσοστό εξάπλωσης της μετάλλαξης Μ σε παγκόσμια κλίμακα, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι αυτό είναι πολύ χαμηλό, κάτω από 1%.

Ωστόσο όπως είπε υπάρχουν δύο χώρες στις οποίες έχει αρχίσει να επικρατεί: «Στην Κολομβία και το Εκουαδόρ, η μετάλλαξη Μ έχει επικρατήσει γύρω στο 30% και 10%, αντίστοιχα, χώρες οι οποίες μάλιστα έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού».

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Γώγος διευκρίνισε ότι η μετάλλαξη Μ μπορεί να εξαφανιστεί όπως έγινε με άλλα στελέχη του ιού (το Νοτιοαφρικάνικο και το Βραζιλιάνικο), για τα οποία είχαν ληφθεί ειδικά μέτρα κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

ΠΗΓΗ:https://www.protothema.gr/

You May Also Like

ΟΑΕΔ: Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν σε 1.069.285

ΟΑΕΔ: Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν σε 1.069.285 για τον μήνα Φεβρουάριο 2020

Συνεδριάζει σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης το Υπουργικό Συμβούλιο

Συνεδριάζει σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης το Υπουργικό Συμβούλιο

Δερμιτζάκης: Το lockdown δεν είναι αρκετό, βρισκόμαστε σε αδιέξοδο

Δερμιτζάκης: Το lockdown δεν είναι αρκετό, βρισκόμαστε σε αδιέξοδο

Μ. Ζαχάροβα: Ο Μακρόν ονειρεύεται …….

Μ. Ζαχάροβα: Ο Μακρόν ονειρεύεται ακόμη να αποκλείσει τη Ρωσία και την Κίνα από την Αφρική

Ζαχάροβα κατά Μητσοτάκη: Αδιανόητη σύγκριση του Μεσολογγίου με τους ναζί του Αζόφ

Ζαχάροβα κατά Μητσοτάκη: Αδιανόητη σύγκριση του Μεσολογγίου με τους ναζί του Αζόφ

Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας: Αυξήθηκαν 243% τα πρόστιμα, μειώθηκαν τα εργατικά δυστυχήματα

Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας: Αυξήθηκαν 243% τα πρόστιμα, μειώθηκαν τα εργατικά δυστυχήματα

Μάκης Βορίδης: Δεσμεύουμε 31 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας

Μάκης Βορίδης: Δεσμεύουμε 31 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας