Κόντρα μέχρι τέλους για τα Θεοφάνια: Ο Ιερώνυμος θα κάνει κανονικά αγιασμό υδάτων – Προσφυγή στο ΣτΕ – Κυβερνητική αμηχανία μετά την πυγμή

Κλιμακώνεται η κόντρα εκκλησία κυβέρνησης για τα Θεοφάνια. Σύμφωνα με το orthodoxia.info, η Ιερά Σύνοδος, η οποία συνεδρίασε μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων ως τις 11 Ιανουαρίου, αποφάνθηκε ομόφωνα θετικά ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος να μεταβεί σε κάποια από τις ακτές της Αττικής εντός της δικαιοδοσίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κάπου στο Μοσχάτο ή την Καλλιθέα, και να τελέσει τον Αγιασμό των Υδάτων.

Παρότι προβλέπεται η τελετή να είναι λιτή και με περιορισμένο αριθμό ατόμων, αυτή φαίνεται πως αντίκειται στη σχετική ΚΥΑ, που απαγορεύει ρητώς αυτές τις τελετές και δεν προβλέπει την παραμικρή εξαίρεση.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατόπιν διαλογικής συζητήσεως, αποφάσισε ομόφωνα ότι δεν συναινεί στα νέα κυβερνητικά μέτρα ως προς τη λειτουργία των ιερών ναών και εμμένει σε όσα συμφωνήθηκαν αρχικώς με την πολιτεία και εντέλλεται οι ιεροί ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για τη συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των Υδάτων εντός των ιερών ναών κατά την εορτή των Θεοφανίων, όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί και αποτυπωθεί στην ΚΥΑ υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 80588/15.12.2020 (ΦΕΚ Β΄ 5509).

Την ίδια στιγμή, στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγουν και οι 82 μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, διαφωνώντας με την απόφαση των περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης. Το εκκλησιαστικό site σημειώνει πως είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες που ολόκληρη η Εκκλησία της Ελλάδος στο πλέον ανώτατο επίπεδό της προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά κυβερνητικής απόφασης.

Στην εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος που έχει ημερομηνία 4 Ιανουαρίου 2021 αναφέρεται μεταξύ άλλων:

Η παρουσία πιστών εντός των εκκλησιών και την εορτή των Θεοφανείων θα είναι με αναλογία ένας ανά 15 τμ, με ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων και μέγιστο αριθμό πιστών εντός των ναών (έως 375 τμ) τους 25.

Σε μητροπολιτικούς ναούς οι πιστοί θα φτάνουν τους 50 εντός των εκκλησιών
Επίσης σύμφωνα με την εγκύκλιο η Εκκλησία «προσφεύγει άμεσα εις το Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της νέας ΚΥΑ υπ’ αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ.2 (ΦΕΚ Β’ 1/2-1-2021)».

Η πρώτη απάντηση της κυβέρνησης στο «αντάρτικο» της Εκκλησίας
«Ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν, ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί», απαντούσε νωρίτερα η κυβέρνηση στο «αντάρτικο» της Εκκλησίας για τα νέα περιοριστικά μέτρα για τα Θεοφάνια.

Η κυβέρνηση, αντιδρώντας στις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, εκφράζει την ελπίδα η Εκκλησία να «αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε».

ΠΗΓΗ:https://www.libre.gr/

You May Also Like

Οριστικό τελεσίγραφο τριών μηνών από Γεωργιάδη για τις καθαρίστριες νοσοκομείων με σύμβαση ορισμένου χρόνου

Μόνο έως τις 30 Ιουνίου θα μπορέσουν να παραμείνουν στα νοσοκομεία

Συνεργασία Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την Επιτάχυνση των Διαδικασιών Αδειοδότησης Σταυλικών Εγκαταστάσεων.

Συνεργασία Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την Επιτάχυνση των Διαδικασιών Αδειοδότησης Σταυλικών Εγκαταστάσεων.

ΥΠΕΣ Μάκης Βορίδης: Στόχος του νέου εκλογικού νόμου η εύρυθμη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

ΥΠΕΣ Μάκης Βορίδης: Στόχος του νέου εκλογικού νόμου η εύρυθμη λειτουργία της…

Πάνω από 640 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν τις τελευταίες ώρες στα νησιά!

Πάνω από 640 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν τις τελευταίες ώρες στα νησιά!

«Παγωμένος» ο προσωπικός γιατρός μέχρι τις εκλογές

Χωρίς πρόστιμα για τους πολίτες και χωρίς νέα κίνητρα για τους γιατρούς – Πότε οι αλλαγές

Αρνητικό ρεκόρ εισπράξεων για τη νέα ταινία του Kevin Spacey

Αρνητικό ρεκόρ εισπράξεων για τη νέα ταινία του Kevin Spacey

Θλίψη στην Καβάλα: Από τι πέθανε η υπάλληλος καθαριότητας που είχε γίνει viral στο TikTok;

Θλίψη στην Καβάλα: Από τι πέθανε η υπάλληλος καθαριότητας που είχε γίνει viral στο TikTok;

«Όχι» σε νέο lockdown το φθινόπωρο

«Δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι τους λίγους ανεμβολίαστους», είπε ο πρωθυπουργός