Λαϊκή Συσπείρωση, Δήμου Άργους Ορεστικού: «Το νερό αδιαπραγμάτευτο λαϊκό αγαθό»

 

Στη συνεδρίαση της 3ης Ιουλίου 2018 του Δημοτικού Συμβουλίου Άργους Ορεστικού, απευθύναμε ερώτημα προς τη διοίκηση, με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούσαν στην καταλληλότητα του πόσιμου νερού στην περιοχή του Δισπηλιού.

Ήταν η τρίτη φορά που θέταμε σχετική ερώτηση καθώς, πριν δύο χρόνια κατά την ολοκλήρωση έργου υδροδότησης της κοινότητας Αμπελοκήπων, περιήλθε σε γνώση μας παραλαβή από τον Δήμο “δεξαμενών”, για τις οποίες η διοίκηση δήλωνε άγνοια και οι οποίες εκ των υστέρων μας γνωστοποιήθηκε πως ήταν φίλτρα ενεργού άνθρακα.

Λίγους μήνες μετά, ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο απόφαση αποδοχής δωρεάς των συγκεκριμένο φίλτρων, από μεγάλη επιχείρηση της περιοχής προς τον Δήμο.

Τότε απευθύναμε εκ νέου σχετική ερώτηση και λάβαμε την απάντηση πως τα συγκεκριμένα φίλτρα ήταν απαραίτητα για τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού, λόγω ανίχνευσης μιας ουσίας -προϊόν βιομηχανικής επεξεργασίας- την οποία τα συγκεκριμένα φίλτρα μπορούν να δεσμεύσουν.

Ρωτήσαμε λοιπόν, κατά πόσο το νερό στην περιοχή εξακολουθεί να είναι ασφαλές και εάν η επιβάρυνση του με τη συγκεκριμένη ουσία θέτει ερωτήματα για την ασφάλεια της χρήσης του νερού σε γεωργική χρήση το οποίο προέρχεται από γεωτρήσεις, όπου προφανώς δεν μεσολαβούν τα φίλτρα.

Οι απαντήσεις που λάβαμε, πάντα διαβεβαίωναν πώς τίποτα δεν πρέπει να μας ανησυχεί και μάλιστα πως τα πρόσφατα δημοσιεύματα αφορούσαν παλαιότερη υπόθεση που δεν συνδέεται με εκείνη της γεώτρησης στο Δήμο μας.

Δεν έχουμε στη διάθεση μας άλλα στοιχεία πέραν των διαβεβαιώσεων από τα πλέον επίσημα χείλη, πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Τα ίδια βέβαια έλεγε και η ανακοίνωση της ΔΕΥΑ-Καστοριάς προ δεκαπενθημέρου και τώρα σπεύδει να προειδοποιήσει για την ακαταλληλότητα του νερού.

Σε κάθε περίπτωση, αδιαπραγμάτευτη και πάγια θέση μας αποτελεί πώς το νερό και συνολικότερα το περιβάλλον αποτελούν λαϊκό αγαθό, τα οποία οφείλουμε να διαφυλάσσουμε και να υπερασπιζόμαστε, με αίσθημα ευθύνης, προς τις σημερινές και τις επόμενες γενιές από τις οποίες τα δανειστήκαμε.

Η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα είναι έγκλημα που δεν αποκαθίσταται και μέριμνα της πολιτείας και του λαού θα πρέπει να είναι η αποτροπή άλλα κυρίως η με κάθε μέσο ελαχιστοποίηση της δυνατότητας του οποιουδήποτε, από παραλείψεις ή εσκεμμένα να προκαλέσει βλάβη στο περιβάλλον.

Να γίνουν άμεσα εκτεταμένοι έλεγχοι σε επιφανειακά νερά και στις γεωτρήσεις ύδρευσης και άρδευσης της περιοχής και να υπάρξει ενημέρωση για τα αποτελέσματα που θα προκύψουν.

Λαϊκή Συσπείρωση, Δήμου Άργους Ορεστικού

You May Also Like

Αρχίζει και ομορφαίνει η  πλατεία του Άργους Ορεστικού!

Αρχίζει και ομορφαίνει η  πλατεία του Άργους Ορεστικού!

Ευχαριστήριο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς για τις μεταπτυχιακές εργασίες στο Κουρσούμ Τζαμί

Ευχαριστήριο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς για τις μεταπτυχιακές εργασίες στο Κουρσούμ Τζαμί

Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας: «Έργο LED Ε-Platform »

  Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας: «Έργο LED Ε-Platform »

Λαμπρή Πανήγυρη της Ι.Μ. Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου Καστοριάς

Λαμπρή Πανήγυρη της Ι.Μ. Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου Καστοριάς

Πρωτοδικείο Καστοριάς: Τα επικυρωμένα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών 2023

Απόφαση 37/2023 πολυμελούς Πρωτοδικείου Καστοριάς

Νέα ημερομηνία για την δεντροφύτευση στην περιοχή του Προφήτη Ηλία Καστοριάς

Νέα ημερομηνία για την δεντροφύτευση στην περιοχή του Προφήτη Ηλία Καστοριάς

Δήμος Νεστορίου: Το στρατηγικό τουριστικό σχέδιο των 20.000€

  Δήμος Νεστορίου: Το στρατηγικό τουριστικό σχέδιο των 20.000€

Συνάντηση Άκη Τσούκα με συλλόγους της Καστοριάς

Την Φιλόπτωχο Γυναικών Νέας Υόρκης, τον Σύλλογο Ομόνοια Νέας Υόρκης και το Δ.Σ. του Γηροκομείου

Σύμβαση διαδημοτικής συνεργασίας ανάμεσα στον Δήμο Καστοριάς και Δήμο Νεστορίου

Σύμβαση διαδημοτικής συνεργασίας ανάμεσα στον Δήμο Καστοριάς και Δήμο Νεστορίου