Μάστιγα» για τις ελληνικές εξαγωγές έχουν γίνει οι «ελληνοποιήσεις» μήλων, κυρίως από την Αλβανία, τα Σκόπια και μικρότερες ποσότητες από την Σερβία. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και, παρά τις δηλώσεις που είχε κάνει στον ΑγροΤύπο ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Μ. Μπόλαρης, ακόμη δεν έχει γίνει κάτι από την πολιτεία για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν απούλητες μεγάλες ποσότητες ελληνικών μήλων επειδή κάποιοι στην χώρα μας θέλουν να προωθούν στις αγορές των χωρών της Μέσης Ανατολής τα «ελληνοποιημένα» μήλα σε πολύ χαμηλές τιμές. Η κυριότερη χώρα στην οποία εξάγουμε μήλα είναι η Αίγυπτος και, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, στις κύριες παραγωγικές περιοχές οι κατά τόπους ΔΑΟΚ εμφανίζουν να έχουμε τριπλάσιες ποσότητες σε σχέση με πέρσι.

Η πολιτεία θα πρέπει να κάνει ελέγχους και να διαπιστώσει αν κατά την είσοδό τους στην χώρα μας καταβάλλονται οι δασμοί για αυτά τα μήλα και αν στην συνέχεια επανεξάγονται σαν ελληνικά. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, στο κύκλωμα εμπλέκονται ακόμη και άτομα υπέρ άνω υποψίας. Με αυτό τον τρόπο όμως δυσφημίζεται η ελληνική παραγωγή και κινδυνεύει να μείνει αδιάθετη. Να θυμίσουμε ότι πέρσι μεγάλος αριθμός μήλων έμειναν απούλητα λόγω του ρώσικου εμπάργκο (πράσινες ποικιλίες), ενώ είχαμε και μεγάλο πρόβλημα μικροκαρπίας (κόκκινες ποικιλίες).

Στις αποθήκες περιμένουν περίπου 20 εκατ. κιλά μήλα στους Πύργους Κοζάνης. Η παραγωγή φέτος κυμάνθηκε σε κανονικά επίπεδα και δεν υπήρξαν προβλήματα από ακαρπία ή από χαλάζι. Στα ίδια με τα περσινά επίπεδα κυμάνθηκε η παραγωγή και στο Πήλιο, περίπου στα 13 εκατ. κιλά περίπου. Καλή ήταν και η παραγωγή στην Καστοριά με εξαίρεση κάποιες ζημιές που έγιναν από το χαλάζι. Γενικότερα οι τιμές παραγωγού φέτος κυμάνθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα περσινά, στα 55 – 60 λεπτά το κιλό.

Στο σοβαρό πρόβλημα με τις «ελληνοποιήσεις» αναφέρθηκε ο κ. Δημοσθένης Μωϋσίδης, πρόεδρος και υπεύθυνος πωλήσεων της Γεωργικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών Καστοριάς (ΓΕΟΚ). «Καλά ξεκίνησαν φέτος οι εξαγωγές μήλων κυρίως προς την Αίγυπτο. Στην πορεία όμως άρχισαν τα προβλήματα με τις «ελληνοποιήσεις». Ενημερώσαμε τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Μπόλαρη να λάβει μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Αντί όμως η πολιτεία να πάρει μέτρα μου ζητά να κάνω επώνυμες καταγγελίες. Το πρόβλημα είναι σοβαρό και παίζονται πολλά εκατομμύρια ευρώ. Μεγάλες ποσότητες «κόκκινων μήλων» από Σκόπια και Αλβανία και στη συνέχεια «βαφτίζονται» σαν ελληνικά και εξάγονται στην Αίγυπτο για να μην έχουν δασμούς. Μιλάμε ότι όλα τα μήλα από αυτές τις χώρες γίνονται ελληνικά και δεκάδες νταλίκες κάθε ημέρα περνάνε τα ελληνικά σύνορα. Και για να μην έχουν πρόβλημα χαρακτηρίζουν κάποια «πράσινα μήλα» που φυλάνε στις αποθήκες τους, τα οποία κυρίως εξάγονται προς το Ιράκ, σαν Αλβανικά. Έχουμε να κάνουμε με ολόκληρο κύκλωμα και κανείς δεν αντιδρά. Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πολλά αλβανικά και σκοπιανά μήλα έχουν υψηλά επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων και δεν θα έπρεπε να εισέλθουν από τα ελληνικά τελωνεία. Με τα «βαφτίσια» κερδίζουν πολλά και παράλληλα μειώνουν τις τιμές των ελληνικών μήλων. Στην ουσία προσπαθούν να καταστρέψουν τις ελληνικές εξαγωγές».

Ο κ. Θεοδώρου, υπεύθυνος εξαγωγών του Συνεταιρισμού Ζαγοράς, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή έπεσαν μεγάλες ποσότητες μήλων στην αγορά της Αιγύπτου και υπάρχει μια «καθίζηση» στις ελληνικές εξαγωγές. Ελπίζουμε να ξεκινήσουν πιο δυναμικά μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Με καλούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εξαγωγές προς το Ισραήλ, όπου εξάγονται μεγάλα μεγέθη και καλής ποιότητας, με πολύ υψηλότερες τιμές σε σχέση με αυτές τις Αιγύπτου. Το θετικό είναι ότι φέτος άρχισαν και στην Αίγυπτο να ζητάνε μήλα μεγάλου μεγέθους».

Ο κ. Σάκουλας, διευθυντής Α.Σ. Βελβεντού «Δήμητρα», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τα ελληνικά μήλα εξάγονται κυρίως προς Αίγυπτο και Ιράκ. Αυτές οι χώρες αγοράζουν σε φτηνές τιμές. Το θετικό είναι ότι αγοράζουν μεγέθη μικρά, τα οποία στο παρελθόν έμεναν απούλητα και ήταν απαξιωμένα στην χώρα μας. Από αυτή την πλευρά έχουμε κέρδος από αυτές τις εξαγωγές. Τα μεγαλύτερου μεγέθους μήλα συνήθως πάνε στην εσωτερική αγορά. Όταν η εσωτερική αγορά δεν μπορεί να τα απορροφήσει πηγαίνουν και αυτά προς εξαγωγή στην Αίγυπτο, σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Για παράδειγμα ένα μήλο 80-85 χιλιοστά που στην εσωτερική αγορά πωλείται στα 85 λεπτά στην Αίγυπτο μπορεί να πωληθεί στα 60. Επίσης η Πολωνία, μετά το ρώσικο εμπάργκο, επειδή έχει πολύ φτηνά μήλα, έχει αρχίσει να δημιουργεί πρόβλημα και στην εγχώρια αγορά και στις ελληνικές εξαγωγές (κυρίως στις κόκκινες ποικιλίες). Αντίστοιχο πρόβλημα αναμένεται να έχουμε και με τα αγροτικά προϊόντα της Τουρκίας που μετά το ρώσικο εμπάργκο αναμένεται να κατακλύσουν την ευρωπαϊκή αγορά».
Πηγή: agrotypos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Μία υπέροχη καλοκαιρινή βραδιά στην Καστοριά, με προβολή Όπερας

Μία υπέροχη καλοκαιρινή βραδιά στην Καστοριά, με προβολή Όπερας

H 1η Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

  H 1η Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Φ.Γ. Λόρκα. Τον εκτέλεσαν χωρίς δίκη, γιατί ήταν ομοφυλόφιλος, κορυφαίος ποιητής και καταδίκασε το φασισμό. Το μεγαλύτερο θύμα της Ισπανίας στον εμφύλιο

  Φ.Γ. Λόρκα. Τον εκτέλεσαν χωρίς δίκη, γιατί ήταν ομοφυλόφιλος, κορυφαίος ποιητής…

Εθελοντική αιμοδοσία από την Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς

Εθελοντική αιμοδοσία από την Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς

Δήμος Γρεβενών: Αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος για την ενεργειακή αναβάθμιση του Κλειστού Κολυμβητηρίου

    Δήμος Γρεβενών: Αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος για την ενεργειακή αναβάθμιση του…

Εντάχθηκε στο ΠΕΠ η πρόταση του Δήμου Καστοριάς για την αντικατάσταση του δικτύου οδοφωτισμού σε Μαυροχώρι και Κορησό

Εντάχθηκε στο ΠΕΠ η πρόταση του Δήμου Καστοριάς για την αντικατάσταση του…