Ποια περιοριστικά μέτρα ισχύουν και ποιες οι αλλαγές του;

Ανακοινώθηκε από τη  Διεύθυνση  Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς,  η προκήρυξη για το υπόμετρο   6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδος 2014-2020, για το έτος 2016. Το προαναφερόμενο πρόγραμμα υλοποιείται μέσα  από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Πρόκειται για μια πολυαναμένομενη πρόσκληση υποβολής αιτήσεων», δήλωσε στους “Ορίζοντες” ο υπεύθυνος  του προγράμματος Ελευθέριος Μπέης και συνέχισε λέγοντας πως «Για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας το ποσό που διατεθεί αγγίζει τα 12 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης έχει ανέβει κατά 2.000 ευρώ. Την προηγούμενη φορά που έτρεχαν οι αιτήσεις, η ενίσχυση ήταν στις 20.000 ευρώ, ενώ στην παρούσα (σ.σ. αίτηση) το μέγιστο ποσό που μπορεί να λάβει κάποιος ανέρχεται στις 22.000 ευρώ».  Να σημειωθεί πως το εν λόγω ποσό αφορά τις εκμεταλλεύσεις που στην μελλοντική τους κατάσταση θα έχουν κτηνοτροφική κατεύθυνση, ενώ  για  όλες  τις  υπόλοιπες εκμεταλλεύσεις το ποσό θα ανέρχεται στις 19.500 ευρώ.

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ;

Αλλαγές επιφέρει το πρόγραμμα «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» και πολλά περιοριστικά μέτρα τα οποία μπορεί να λειτουργήσουν αρνητικά ως προς τους ενδιαφερόμενους. Οι αλλαγές αφορούν τα ηλικιακά όρια, αλλά και τα χρονικά όρια υποβολής δήλωσης του ολοκληρωμένου. Ο υπεύθυνος του προγράμματος, έκανε λόγο για τις αλλαγές αυτές και τις σχολίασε.

«Φέτος υπάρχει άλλη μια διαφορά στο πρόγραμμα. Οι υποψήφιοι που μπορούν να κάνουν αίτηση πρέπει να έχουν κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και να μην υπερβαίνουν το 41ο ηλικιακό έτος. Όλες τις προηγούμενες φορές που είχε τρέξει το πρόγραμμα, το ηλικιακό όριο ήταν τα 40 έτη. Η ηλικία είναι ένας πολύ περιοριστικός παράγοντας και δυστυχώς δεν είναι ο μόνος. Φέτος, θα μπορούν να κάνουν αίτηση μόνο όσοι έχουν καταθέσει δήλωση ολοκληρωμένου την άνοιξη και  στην οποία θα έχουν δηλώσει το σύνολο της εκμετάλλευσης.  Τη δήλωση αυτή  θα μας  στο παρουσιάσουν στο πρόγραμμα. Επίσης θα πρέπει να έχουν γραφτεί και στο γραφείο αγροτών. Αυτή μάλιστα είναι και  η βασική προϋπόθεση για να μπορέσει κάποιος να κάνει αίτηση» ενημέρωσε ο κ. Μπέης. Το άσχημο αυτών των προϋποθέσεων, είναι πως εάν κάποιος πληροφορήθηκε τώρα τελευταία για το πρόγραμμα αυτό, δυστυχώς δεν θα μπορέσει να κάνει αίτηση «Αυτή είναι η ιδιαιτερότητα του προγράμματος».

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ:

Αναλυτικότερα οι προϋποθέσεις για να μπορέσει  ο ενδιαφερόμενος να καταθέσει αίτηση είναι οι ακόλουθες:

  • Οι επιλέξιμοιυποψήφιοι μπορούν να είναι νεοεισερχόμενοι νέοι γεωργοί – φυσικά πρόσωπα, ή νομικά πρόσωπα  που έχουν αρχηγό νεοεισερχόμενο νέο γεωργό, ηλικίας από 18 έως και 41 ετών και πρέπει να έχουν εγκατασταθεί για πρώτη φορά στην γεωργική τους εκμετάλλευση,  κατά το δωδεκάμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης στήριξης.
  • Για να μπορούν να καταθέσουν αίτηση οι υποψήφιοι πρέπει ναέχουν  συμπεριλάβει στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το 2016  (ΟΣΔΕ 2016),  το   σύνολο της γεωργικής  τους εκμετάλλευσης  που θα παρουσιάσουν στην αίτηση στήριξης και η οποία  πρέπει να έχει μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας μεγαλύτερο των 000€.
  • Επίσης πρέπει να έχουν εγγραφεί στο  Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ)ως επαγγελματίες αγρότες νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα για τα φυσικά πρόσωπα ή ως κάτοχοι για τα νομικά πρόσωπα, κατά το δωδεκάμηνο που προηγείται  της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης στήριξης.
  • Η αίτηση   μεταξύ άλλων, πρέπει να περιλαμβάνει    πολυετές  επιχειρηματικό σχέδιο  με γεωργικό προσανατολισμό,  με ελάχιστη διάρκεια υλοποίησης τα τρία και/ή μέγιστη, τα τέσσερα έτη. Το επιχειρηματικό σχέδιο συντάσσει και συνυπογράφει σύμβουλος γεωτεχνικός ή τεχνολόγος Γεωπονίας.

ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ;

Οι αιτήσεις ξεκίνησαν από τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου και θα ισχύσουν μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου. Να σημειωθεί πως η κατάθεσή τους γίνεται ηλεκτρονικά. Ο τρόπος κατάθεσης αποτελεί ακόμα μια καινοτομία η οποία μπαίνει σε ισχύ από τη φετινή χρονιά.

Αναλυτικότερα, η υποβολή των αιτήσεων στήριξης – φακέλων υποψηφιότητας, πραγματοποιείται ηλεκτρονικά    μέσω  του   Πληροφοριακού  Συστήματος   Κρατικών  Ενισχύσεων  (ΠΣΚΕ)  από 31-10-2016  έως  30-11-2016.  Μετά την ηλεκτρονική υποβολή, εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε εργασίμων ημερών από την καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων στο ΠΣΚΕ, δηλαδή από τις 1-12-2016 έως και τις 7-12-2016, οι υποψήφιοι δικαιούχοι οφείλουν να υποβάλλουν εγγράφως και εις διπλούν (πρωτότυπο και αντίγραφο) το φυσικό φάκελο υποψηφιότητας στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ)  Καστοριάς, λαμβάνοντας σχετικό πρωτόκολλο υποβολής.

Η αναλυτική περιγραφή του υπομέτρου 6.1 και η διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισης των δικαιούχων, αναφέρονται στην με αριθμ. 8585/10-10-2016 Υπουργική Απόφαση που βρίσκεται στους δικτυακούς τόπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων www.minagric.gr και www.agrotikianaptixi.gr.

ΠΟΙΟΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ;

Κυρίως στόχος του προγράμματος είναι να ενισχύσει τους νέους γεωργούς, ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των  γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ηλικιακής ανανέωσης και της δημιουργίας επιχειρηματιών γεωργών που με το πέρας της στήριξης θα διαθέτουν κατάλληλα εφόδια και βιώσιμες εκμεταλλεύσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Καστοριάς, Υπεύθυνος προγράμματος: κ. Μπέης Ελευθέριος, Γραφείο 5, 1ος όροφος, Τηλ.: 2467350251

Χρύσα Κοσμίδου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Γνωστοποίηση σχετικά με το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Καστοριάς

Μετά την οριστική απόφαση για το Μουσικό Γυμνάσιο, γνωστοποιούμε ότι με το…

Άργος Ορεστικό: Τα παιδιά μας τίμησαν τους ήρωες της Επανάστασης του ’21

Άργος Ορεστικό: Τα παιδιά μας τίμησαν τους ήρωες της Επανάστασης του ’21 (φωτογραφίες)

Την Κυριακή 26 Ιανουαρίου  η κοπή πίτας  της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Καστοριάς

Την Κυριακή 26 Ιανουαρίου  η κοπή πίτας  της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Καστοριάς

«Μικρή Γλυκιά Ζωή: Προσέγγιση του Μικρόκοσμου των Γλυκών Νερών»

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Δήμος Καστοριάς: Καθαρισμός αλσυλλίων για την αποφυγή πυρκαγιάς

Συνεχίζουν εντατικά τον καθαρισμό τα συνεργεία της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας

Πολλά συγχαρητήρια στους αθλητές της Ακαδημίας που αγωνίστηκαν στα πανελλαδικά τουρνουά

Πολλά συγχαρητήρια στους αθλητές της Ακαδημίας που αγωνίστηκαν στα πανελλαδικά τουρνουά

Σύλλογος ‘’ Μαζί Σου ‘’ : Τελευταίο Αντίο στο Θεόδωρο Παπαθωμά

Εάν η απώλεια είναι συνάρτηση της προσφοράς, τότε το κενό που αφήνει…