Ξέσπασε η Βουλευτής της Ν.Δ. Καστοριάς Μαρία Αντωνίου, για τις –δυσάρεστες όπως τις χαρακτήρισε- δηλώσεις  της Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς Ολυμπίας Τελιγιορίδου, ως προς την πορεία εξέλιξης του Αστυνομικού Μεγάρου.

Έντονα απασχολεί την τοπική κοινωνία η εξέλιξη της ανέγερσης του Αστυνομικού Μεγάρου καθώς η γραφειοκρατία, όπως όλα δείχνουν, το κρατάει δέσμιο.

Η κα Τελιγιορίδου, σε συνέντευξη που παραχώρησε  στην εφημερίδα “Ορίζοντες” (05/01/2017, Αριθ. Φύλλο 6633)  όταν γνωστοποιήθηκαν τα προβλήματα, δήλωσε πως  «Είναι πολύ σημαντική η ανέγερση του Αστυνομικού Μεγάρου, καθώς είναι ένα κτίριο που το δικαιούται η αστυνομία στην περιοχή μας, όπως επίσης είναι ένα κτίριο, το οποίο θα λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα και ένα χρόνιο σκάνδαλο. Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο θα χτιστεί».

Εν συνεχεία, η  κα Αντωνίου, παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κατά την οποία κυριολεκτικά ξέσπασε. Μάλιστα επέρριψε σαφείς ευθύνες προς το κυβερνών κόμμα για την κωλυσιεργία του έργου.

Η Βουλευτής της Ν.Δ. Καστοριάς, αρχικά έκανε μια αναδρομή για το τι συνέβη όταν  το κόμμα που εκπροσωπεί ήταν το κυβερνών. Συγκεκριμένα είπε  «Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, είχαμε δυσάρεστες δηλώσεις από την κυβερνητική Βουλευτή για την πορεία εξέλιξης του Αστυνομικού Μεγάρου. Οφείλω να πω πως το 2012, όταν εκλέχτηκα Βουλευτής Καστοριάς, ενημερώθηκα ότι είναι σε εκκρεμότητα μια διαγωνιστική διαδικασία, με μια εξασφαλισμένη δανειοδότηση, που ήδη το ελληνικό δημόσιο πλήρωνε τόκους για αυτή τη χρηματοδότηση.   Γνωρίζοντας βέβαια  πολύ καλά πως εδώ και σαράντα χρόνια η Αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς στεγάζεται σε ένα κτίριο που δεν είναι ανάλογο των προδιαγραφών και των απαιτήσεων της ΕΛ.ΑΣ. και μάλιστα σε μια παραμεθόρια περιοχή με έντονο το αίσθημα της ασφάλειας που χρειάζονται οι κάτοικοι της περιοχής μας, αναγνώρισα πόσο σημαντικό και αναγκαίο ήταν το έργο αυτό. Πρώτο μου μέλημα  λοιπόν ήταν -και έγινε-, να πραγματοποιηθεί η σύμβαση και μετέπειτα η άμεση υλοποίηση του έργου.  Υπογράφτηκε η σύμβαση με ανάδοχο, μετά από διαγωνιστική διαδικασία που έληξε  το 2010. Μετά τις εκλογές του Ιουλίου και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2012 ετοιμάστηκε η σύμβαση, υπογράφηκε και είχαμε έτοιμη την υλοποίηση του έργου. Δυστυχώς το 2013, είδαμε μια ομάδα πολιτών, ίσως αδαείς που προφανώς  δεν γνώριζαν κάποια δεδομένα, με επιστολές να πολεμάνε το συγκεκριμένο έργο, υποστηριζόμενοι όμως, και αυτό είναι το βασικό το οποίο και καταγγέλλω, από το ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς».

Η κα Αντωνίου, παρουσίασε μπροστά στις κάμερες το τότε ερώτημα που είχε σταλθεί, από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς,  για το διατηρητέο κτίριο ώστε να κολλήσει  η υλοποίηση του έργου και ενημέρωσε πως στο εν λόγω έγγραφο στην ουσία ζητήθηκε από τους ίδιους  να υποκαταστήσουν το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων «Προσπαθούσαν να δημιουργήσουν κόλλημα στην κατασκευή του έργου, καταθέτοντας ερώτηση στη Βουλή εφτά Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».

Λόγω αυτών των εξελίξεων υπήρξαν φυσικά καθυστερήσεις, ωστόσο το Κεντρικό Συμβούλιο, αποφάσισε ομόφωνα και  μετά από αυτοψία, ότι δεν  κρίνεται ως διατηρητέο το κτίριο . Ο τότε Υπουργός Πολιτισμού (σ.σ. επί κυβέρνησης Ν.Δ.)  Κωνσταντίνος Τζαβάρας υπέγραψε την κατεδάφιση και την έναρξη του έργου «Ωστόσο ο Σύλλογος το “Σπασμένο Ρόδι” προσέφυγε, πιστεύω με την πολιτική βούληση του ΣΥΡΙΖΑ,  στο Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου να καθυστερήσει την ανέγερση του κτιρίου. Από τη δική μας μεριά, δηλαδή  όλοι όσοι επιζητούσαμε την ανέγερση του Αστυνομικού Μεγάρου, ήμασταν μια γροθιά προκειμένου να εκθέσουμε τις απόψεις και το αίτημα της Καστοριάς και όντως όλοι μαζί είχαμε πάει στην Αθήνα για την πραγματοποίηση της διεκδίκησής μας».

Η κα Αντωνίου, εφόσον παρουσίασε το χρονικό της υπόθεσης, όπως η ίδια το βίωσε, είπε πως από το 2015 που ανέλαβε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά υλοποίησε την τότε δέσμευσή του. Επίσης σχολίασε πως το 2016 η κα Τελιγιορίδου προέτρεχε σε ορισμένες δηλώσεις «Συγκεκριμένα, όταν η Αστυνομία Καστοριάς πραγματοποίησε την καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας, ανακοινωθήκαν δύο πράγματα διά στόματος της κα Τελιγιορίδου. Πρώτον ότι ο Κεντρικό Συμβούλιο, που γνωμοδότησε μετά από ένα μήνα δηλαδή το Μάρτιο, θα αποφασίσει τη διατήρηση του κτιρίου, αυτό δηλαδή που ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτως ή άλλως. Δεύτερον ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει το Αστυνομικό Μέγαρο μέσα στο 2016. Άρα λοιπόν είχε προνοήσει για όλα αυτά που ανακοίνωνε δημόσια. Επίσης,  τον Ιούλιο του 2016, σε δημόσιες δηλώσεις της  η κυβερνητική Βουλευτής, ανακοίνωνε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι προχωράμε στην υλοποίηση των δεσμεύσεων και ότι μέχρι το τέλος του παρελθόντος  έτους, θα είχαν τελειώσει οι διαδικασίες. Και έτσι λοιπόν διερωτώμαι. Πώς η κα Τελιγιορίδου ήξερε την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων, ένα μήνα πριν συνεδριάσει; Δεν πρέπει να ξέρει ο κόσμος της Καστοριάς, για ποιο λόγο άλλαξε την αρχική του απόφαση μέσα σε δύο χρόνια;»

Η απόφαση του Δικαστηρίου έλεγε ουσιαστικά, πως θα έπρεπε να μελετηθεί  από το Κεντρικό Συμβούλιο η ιστορική αξία του κτιρίου πιο εμπεριστατωμένα, και έτσι άλλαξε η απόφαση από μη διατηρητέο σε διατηρητέο επί κυβερνήσεως του ΣΥΡΙΖΑ «Ή είναι άσχετη ή επικίνδυνη η κα Τελιγιορίδου, όταν ανακοίνωνε ότι θα ξεκινήσει το έργο το 2016. Ανακάλυψε 31 Δεκεμβρίου τα τυφλά οικόπεδα; Στο συμβόλαιο λέει ξεκάθαρα ότι το δημόσιο θα πρέπει να αναλάβει την πράξη τακτοποίησης και αναλογισμού για το οικόπεδο το οποίο παραχωρήθηκε. Άρα το ήξερε η κυβερνητική βουλευτής ότι χρειάζεται αυτή η πράξη, και γιατί  λοιπόν έλεγε ότι προχωράει το έργο και θυμήθηκε τελευταία στιγμή ότι υπάρχει πρόβλημα;»

Τέλος, η Βουλευτής ΝΔ, δήλωσε πως με τις ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ καθυστερεί προφανώς με σκοπό η ανέγερση του Αστυνομικού Μεγάρου «Έχουμε ήδη δυο χρόνια καθυστέρηση και άλλα δυόμιση από το προηγούμενο διάστημα, όπου προσπάθησα παρά τα κωλύματα να προχωρήσω το έργο. Δεν ξέρω τι κρύβεται από πίσω, ο χρόνος θα το δείξει. Το σίγουρο είναι ότι η κα Τελιγιορίδου είναι ή άσχετη ή επικίνδυνη και μάλλον δεν ξέρει την τύφλα της. Οφείλει να ενημερώσει το λαό της Καστοριάς για τις εξελίξεις και να μην ασχολείται με δελτία τύπου, τα οποία δείχνουν τον πανικό της». 

Χρύσα Κοσμίδου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Έρχεται νέο πεντάστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Καστοριά

Θα αποτελείται από το κεντρικό κτίριο και 24 κτίρια διαμονής πελατών

Ο Ζήσης Τζηκαλάγιας για την έναρξη των κινηματογραφικών αιθουσών στην Καστοριά

Ο Ζήσης Τζηκαλάγιας για την έναρξη των κινηματογραφικών αιθουσών στην Καστοριά

Ευχαριστήριο του Συλλόγου Τυφλών Δυτικής Μακεδονίας προς τον Δήμαρχο Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορεντσίδη και τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής κ. Δημήτριο Στυλιάδη

Ευχαριστήριο του Συλλόγου Τυφλών Δυτικής Μακεδονίας προς τον Δήμαρχο Καστοριάς κ. Ιωάννη…

Πρόγραμμα Μητροπολίτη Καστοριάς Καλλινίκου 27 Ιουνίου – 2 Ιουλίου 2023

Το πρόγραμμα του Σεβ. Μητροπολίτη Καστοριάς κ. Καλλίνικου

Δήμος Βοίου: Μέτρα για Δαμασκηνιά και Δραγασιά – Tο σύνολο των δημοτών μας να περιορίζονται στις οικίες τους και να μην μετακινούνται χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος

Δήμος Βοίου: Μέτρα για Δαμασκηνιά και Δραγασιά – Tο σύνολο των δημοτών…

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς: «Οι εργαζόμενοι της Καστοριάς ενωμένοι να συμμετάσχουν στην Γενική Πανελλαδική Απεργία αύριο Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017»

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς: «Οι εργαζόμενοι της Καστοριάς ενωμένοι να συμμετάσχουν στην Γενική…

Μέχρι τις 9 Ιουνίου οι εγγραφές στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς ΕΣΠΑ του Δήμου Καστοριάς

Σας ενημερώνουμε ότι μετά την έκδοση της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος  για  την…

Εργασίες καθαρισμού δρόμων σε περιοχές του Γράμμου

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις της Π.Ε. Καστοριάς

Πρωτόκολλο συνεργασίας του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας και του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

Πρωτόκολλο συνεργασίας του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας και του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ