Σήμερα Τρίτη 1 Νοεμβρίου, ξεκινούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις. Προαιρετικά ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 6 Νοεμβρίου.

Από σήμερα Τρίτη 1 Νοεμβρίου ξεκινά και στην Π.Ε. Καστοριάς, το ενδιάμεσο δεκαήμερο εκπτώσεων. Οικονομική ανάσα αποτελεί τόσο και για τους καταστηματάρχες, όσο και για τους καταναλωτές, η περίοδος  αυτή, καθώς οι μεν θα δουν μια αυξημένη κινητικότητα στα καταστήματά τους, ενώ οι δε,  θα μπορούν να προβούν στις αγορές που τους ενδιαφέρουν με εκπτωτικά προνόμια.

«Σε αυτό το δεκαήμερο, ισχύει ότι ακριβώς ισχύει και στις τακτικές εκπτώσεις. Αυτό σημαίνει πως όσοι συνάδελφοι συμμετάσχουν –και φαντάζομαι πως αυτό θα ισχύσει για την απόλυτη πλειοψηφία- θα κάνουν ό,τι ακριβώς κάνουν και στις τακτικές εκπτώσεις» δήλωσε στους “Ορίζοντες” ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καστοριάς Βαγγέλης Πανταζής.

Σε ό,τι αφορά τη διενέργεια των εκπτώσεων, σύμφωνα με τον κ. Πανταζή θα ισχύσουν τα ακόλουθα: Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική. Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης επιτρέπεται αλλά δεν είναι υποχρεωτική.  Ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη.         Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά  «Οι διαδικασίες οι γνωστές σε όλους μας. Δεν έχουμε κάποιες αλλαγές. Εξάλλου οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, έχουν ενσωματωθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό στον εμπορικό κόσμο».

 

Κυριακή ανοιχτά!

Με βάση τις εγκυκλίους και τη νομοθεσία, δίνεται η δυνατότητα να παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα, την Κυριακή 6 Νοεμβρίου. «Εμείς ως Εμπορικός Σύλλογος, έχουμε ήδη ενημερώσει τους συναδέλφους για αυτή τους την επιλογή. Εάν αποφασίσουν πως θέλουν  να κρατήσουν τα καταστήματά τους ανοιχτά τη συγκεκριμένη Κυριακή, τότε το ωράριο λειτουργίας τους, θα είναι από τις 11 το πρωί, ως τις 8 το βράδυ», ήταν τα λόγια του κ. Πανταζή. Ωστόσο, από αντίστοιχες περιόδους του παρελθόντος, τα μηνύματα δεν ήταν και τόσο ευοίωνα, καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει την Κυριακή σαν ημέρα ξεκούρασης και χαλάρωσης και όχι σαν ημέρα αγορών «Βάσει όσων έχουμε δει, το ενδιαφέρον για τις Κυριακάτικες αγορές δεν είναι και τόσο έντονο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει τίποτε. Από τη στιγμή που δίνεται η δυνατότητα να παραμείνει η αγορά ανοιχτή, θεωρώ πως ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό καταστημάτων, θα λειτουργήσει εκείνη την ημέρα. Τα αποτελέσματα θα φανούν στα μέσα του μήνα».

Διακαής πόθος όλων των καταστηματαρχών είναι να δουν μια κινητικότητα στην αγορά, η οποία θα είναι εντονότερη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Τα προβλήματα εξακολουθούν και παραμένουν ωστόσο ο κ. Πανταζής, θέλησε να περάσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας «Εμείς από τη δική μας τη πλευρά θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε σε ό,τι έχει σχέση με την κοστολόγηση και την τιμολόγηση των προϊόντων τα οποία υπάρχουν στα καταστήματά μας. Αυτό που μένει είναι η αντίστοιχη και η ανάλογη δυνατότητα από την πλευρά του καταναλωτή»

 

Αγορές με… μυαλό!

Τόσο οι καταστηματάρχες, όσο και το καταναλωτικό κοινό, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την περίοδο των εκπτώσεων.

Σε περίπτωση που εντοπιστεί παράβαση των διατάξεων περί εκπτώσεων, επιβάλλεται πρόστιμο ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ.  Εάν υποπέσει στο ίδιο… αμάρτημα ο καταστηματάρχης, μέσα σε διάστημα πέντε ετών, τότε το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Ειδικότερα, για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Σύμφωνα με τον κ. Πανταζή, στην Π.Ε. Καστοριάς, δεν είχαμε κρούσματα εξαπάτησης εδώ και πάρα πολλά χρόνια «Τέτοια φαινόμενα δεν εντοπίστηκαν στην περιοχή μας. Υπάρχει μια διαδικασία για εμάς, η οποία ακολουθεί το γράμμα του νόμου. Εάν κάποιος θελήσει να κάνει κάτι το εντελώς διαφορετικό και να αυθαιρετήσει, τότε ναι, υπάρχει κίνδυνος κυρώσεων και προστίμων. Εγώ προσωπικά όμως, δεν θυμάμαι να έχει συμβεί τέτοιου είδους περιστατικό. Συνεπώς, θεωρητικά και μόνο λέγονται αυτά, και θα πρέπει ο καθένας από εμάς, έμπορος και καταναλωτής, να είναι προσεκτικός».

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, θέλησε να συμβουλέψει το καταναλωτικό κοινό λέγοντας πως θα πρέπει να ακολουθήσει τέσσερα απλά βήματα, ώστε να είναι σωστές οι αγορές του «μπαίνοντας σε κάθε κατάστημα, αφού δει, ρωτήσει και ερευνήσει, μετά να κάνει τις αγορές του».

Δύσκολοι καιροί για shopping therapy

Δεν είναι μυστικό, πως η οικονομική κατάσταση, τόσο σε εγχώριο, όσο και σε τοπικό επίπεδο,  είναι ιδιαίτερα ζόρικη. Οι καταναλωτές, δύσκολα θα βάλουν το χέρι στην τσέπη και θα προβούν σε αγορές. Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης, είναι άμεσες και στον εμπορικό κόσμο της Καστοριάς «Τα πράγματα έχουν αλλάξει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Εάν θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε με μια λέξη, αυτή θα ήταν “πεσμένα”. Δεν είναι τυχαίο πως ήδη πολλά καταστήματα έχουν βάλει λουκέτο και μέχρι το τέλος του χρόνου, θα υπάρξουν και άλλα. Η κατάσταση, είναι πάρα πολύ δύσκολη» τόνισε ο κ. Πανταζής και έκλεισε λέγοντας πως «ελπίζουμε πως αυτό το δεκαήμερο θα υπάρξει μια κινητικότητα. Ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε ακόμη κάτι με σιγουριά. Θα έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα μόλις λήξει η εκπτωτική περίοδος».

 

Χρύσα Κοσμίδου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

ΕΜΥ: Νέο κύμα κακοκαιρίας από την Παρασκευή. Έρχονται καταιγίδες και χιόνια

ΕΜΥ: Νέο κύμα κακοκαιρίας από την Παρασκευή. Έρχονται καταιγίδες και χιόνια

ΠΕΔΥ: Τα τμήματα που λειτουργούν στη Μονάδα Υγείας Καστοριάς

ΠΕΔΥ: Τα τμήματα που λειτουργούν στη Μονάδα Υγείας Καστοριάς

Ο Σύλλογος Φίλων Περιβάλλοντος Καστοριάς για τη μόλυνση στο Δισπηλιό

Ο Σύλλογος Φίλων Περιβάλλοντος  Καστοριάς για τη μόλυνση στο Δισπηλιό

Στις 20 Μαΐου 2018 γιορτάζονται τα 112 χρόνια από τη μάχη των κατοίκων του Καστανόφυτου και των Μακεδονομάχων κατά των Βουλγάρων και των Τούρκων το 1906

Στις 20 Μαΐου 2018 γιορτάζονται τα 112 χρόνια από τη μάχη των…

Επιστημονική διημερίδα για την ιστορία της Ελλάδας και των Βαλκανίων, στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης, 20 & 21 Μαΐου

Το Τμήμα  Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με τη…

Συνελήφθη 58χρονος σε περιοχή της Φλώρινας για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών ουσιών

  Συνελήφθη 58χρονος σε περιοχή της Φλώρινας για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και…

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την 33η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την 33η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής…

Σήμερα ξεκινά η Καταγραφή σε Πτελέα και Κρανοχώρι με παρέμβαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας

Σήμερα ξεκινά η Καταγραφή σε Πτελέα και Κρανοχώρι με παρέμβαση του Περιφερειάρχη…

Την Δευτέρα 16 Μαρτίου η πολιτική κηδεία του πρώην Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Φίλιππου Πετσάλνικου

Την Δευτέρα 16 Μαρτίου η πολιτική κηδεία του πρώην Προέδρου της Βουλής…