Οδηγός διατροφής στον καύσωνα: Τι τρώμε και τι αποφεύγουμε

Καθώς το θερμόμετρο πλησιάζει ή ξεπερνά τους 35 βαθμούς, οι τροφές που επιλέγουμε να καταναλώσουμε βοηθούν τον οργανισμό μας να διατηρείται ενυδατωμένος και τα επίπεδα της ενέργειάς μας σε όσο το δυνατόν υψηλά επίπεδα.

Η κατανάλωση άφθονων υγρών είναι σίγουρα απαραίτητη, είναι ωστόσο εξίσου σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες τροφές μπορούμε να αποφύγουμε για να μην επιβαρύνουμε περαιτέρω τον οργανισμό μας.

Υπάρχουν και τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε και από αυτές θα ξεκινήσουμε.

Τι να μη φάτε

Πικάντικα

Από τη μια τα καυτερά αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος, προκαλούν εφίδρωση κι έτσι βοηθούν να απελευθερώνεται η υπερβολική θερμότητα από το σώμα, από την άλλη, όμως, η κατανάλωση καψαϊκίνης που βρίσκεται σε καυτερές τροφές συνδέεται με μια μικρής διάρκειας αύξηση στη θερμοκρασία του σώματος. Όταν, λοιπόν, έξω έχει πολλή ζέστη, είναι λογικό να κάνουμε τα πάντα για να κρατάμε τη θερμοκρασία του σώματός μας χαμηλή. Περιορίστε, λοιπόν, τα καυτερά φαγητά τις μέρες του καύσωνα και σίγουρα θα νιώσετε πολύ καλύτερα.

Διουρητικά

Αυτές τις ημέρες, ο στόχος μας είναι να μείνουμε ενυδατωμένοι, γι’ αυτό χρειάζεται να αποφύγουμε τροφές που διώχνουν τα υγρά από το σώμα μας. Αυτό σημαίνει ότι μένουμε μακριά από καφέ, αναψυκτικά, τσάι και τροφές όπως σπαράγγια, μάραθο, αγκινάρες και άλλες τροφές που έχουν παρόμοια διουρητική δράση.

Πρωτεϊνες

Η χώνεψη της πρωτεΐνης απαιτεί από τον οργανισμό να κάνει αρκετή δουλειά, κάτι που δημιουργεί θερμότητα σε μια διαδικασία που ονομάζεται θερμογένεση. Προτιμήστε, λοιπόν, πιο ελαφρείς υδατάνθρακες, όπως φρούτα, τα οποία απαιτούν λιγότερη ενέργεια και παράγουν σημαντικά λιγότερη θερμότητα λόγω θερμογένεσης.

Τι πρέπει να τρώτε

Υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορούν να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά την αφόρητη ζέστη και ταυτόχρονα κάνουν απίστευτο καλό στον οργανισμό σου.

Νερό

Πρώτες στη λίστα είναι φυσικά οι τροφές που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Το νερό είναι το πιο σημαντικό και απαραίτητο στοιχείο για την ενυδάτωσή μας και εκτός από το νερό που πρέπει να καταναλώνουμε στη φυσική του μορφή, υπάρχει και αυτό που βρίσκεται στις τροφές, το οποίο καταναλώνουμε χωρίς να αντιλαμβανόμαστε.

Υπάρχουν φρούτα και λαχανικά που ξεπερνούν το 90% στην περιεκτικότητά τους σε νερό, όπως το καρπούζι, το πεπόνι, το αγγούρι, τα περισσότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και οι φράουλες τα οποία αν μάλιστα τα προτιμήσεις και δροσερά, θα προσφέρεις στον εαυτό σου το κατάλληλο δροσιστικό, ενυδατικό γεύμα.

Θαλασσινά

Συνεχίζουμε με τα ψάρια και τα θαλασσινά που είναι πλούσια σε καλά λιπαρά (ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα) και σου παρέχουν την απαραίτητη πρωτεΐνη προκειμένου να διατηρήσεις την ενέργειά σου μέσα στην ημέρα.

Ασβέστιο

Ακόμη μία ομάδα τροφών που σε βοηθάει είναι τα γαλακτοκομικά που είναι πλούσια σε ασβέστιο και διευκολύνουν τη ρύθμιση της εσωτερικής σου θερμοκρασίας. Προτίμησε λοιπόν ένα παγωμένο γιαούρτι με κομματάκια φρέσκων δροσερών φρούτων όταν ξυπνήσεις από τον μεσημεριανό σου ύπνο. Επίσης αμύγδαλα.

Τανίνες

Τέλος κάτι που ίσως δεν γνώριζες. Τι μπορούν να σου προσφέρουν οι τροφές που είναι πλούσιες σε τανίνες όπως το σταφύλι, η μπανάνα, τα βερίκοκα, τα νεκταρίνια, τα φασόλια και τα ροδάκινα. Όταν τα καταναλώνεις οι ιστοί του σώματος συστέλλονται και αυξάνεται η απορρόφηση του νερού από τον οργανισμό.

ΠΗΓΗ:https://runnfun.gr/

You May Also Like

Χάστε Εύκολα Τα Κιλά Του Πάσχα (Χωρίς Να Τα Ξαναπάρετε)

Μήπως τα εδέσματα του πασχαλινού τραπεζιού ήταν αιτία να ξεφύγετε από τα…

Οι 8 μαγικές τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο – Τις χρειάζεσαι!

Τι κοινό έχουν οι ξηροί καρποί, τα λαχανικά, το κακάο και τα…

Βαλεριάνα: Σωστή χρήση, πιθανές παρενέργειες και προφυλάξεις

Βαλεριάνα: Σωστή χρήση, πιθανές παρενέργειες και προφυλάξεις

Τι κερδίζετε με μόλις μία κουταλιά ταχίνι

Ταχίνι: Δείτε τι δώρο κάνετε στον εαυτό σας με μία μόλις κουταλιά

Υπογλυκαιμία: Τι να φάτε για να περάσει η… κρίση

Υπογλυκαιμία: Τι να φάτε για να περάσει η… κρίση

Πράσινο τσάι: 10 αποδεδειγμένα οφέλη για “το πιο υγιεινό ρόφημα στον κόσμο”

Πράσινο τσάι: 10 αποδεδειγμένα οφέλη για “το πιο υγιεινό ρόφημα στον κόσμο”

Τα λάθη στη διατροφή που καταστρέφουν την άσκηση

Τα λάθη στη διατροφή που καταστρέφουν την άσκηση

Πόσα αυγά κάνει να τρώμε τελικά μέσα στην εβδομάδα;

Ο παλιός κανόνας έχει πλέον καταρριφθεί. Τι απαντά η ειδικός;

Πόσα αυγά κάνει να τρώμε τελικά μέσα στην εβδομάδα;

Ο παλιός κανόνας έχει πλέον καταρριφθεί. Τι απαντά η ειδικός;