Οι ερημίτες μοναχοί που ζουν στην άκρη του γκρεμού στο Άγιο Όρος

Η εφημερίδα Guardian βρέθηκε εκεί για ένα μεγάλο φωτογραφικό οδοιπορικό στο Άγιον Όρος και μεταξύ άλλων επισκέφθηκε και τους ερημίτες στα Κατουνάκια.

Το Άγιον Όρος φιλοξενεί μία από τις παλαιότερες μοναστικές κοινότητες στη Γη.

Το βουνό κατοικήθηκε από τους αρχαίους χρόνους και είναι γνωστό για τη σχεδόν 1800χρονη συνεχή χριστιανική του παρουσία και τις μακρές ιστορικές μοναστικές παραδόσεις του, οι οποίες χρονολογούνται τουλάχιστον από τον 9ο αιώνα.

Στα μοναστήρια πάνω από δύο χιλιάδες μοναχοί ζουν μια ασκητική ζωή, απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο.

Στα Καρούλια οι ασκητές ζουν σαν τα πουλιά. Μένουν σε αυτοσχέδια σπίτια στην άκρη των γκρεμών, δεν καλλιεργούν και δεν αποθηκεύουν τίποτα, και τρέφονται με ό,τι βρουν – ό,τι τους στείλει ο Θεός.

Ένας απόκρημνος ορεινός όγκος τα Καρούλια και εκεί, μια χούφτα μοναχών έχουν χτίσει μικρά σπιτάκια που κρέμονται επισφαλώς στην άκρη του βράχου με τα κύματα να γλύφουν τα βράχια μερικά μέτρα πιο κάτω.

Οι ξύλινες σκάλες που είναι καρφωμένες στα βράχια, χρησιμεύουν στους ερημίτες για να ανέβουν και να κατέβουν το βουνό.

Μερικοί από αυτούς τους μοναχούς, ειδικά εκείνοι που είναι γέροι και αδύναμοι, δεν έχουν εγκαταλείψει το βουνό εδώ και 60 χρόνια!

Τα οστά του μοναχού που κατοικούσε σε αυτό το κελί φυλάσσονται σε ασημένιο κουτί. Συνηθίζεται, ο μοναχός ακόμη και μετά τον θάνατο του να παραμένει στον χώρο που έζησε.

Αυτή η ζωή είναι ένα χαστούκι στον δικό μας σύγχρονο τρόπο ζωής.

Πηγή: mountathos, edaily, lifo, fanpage

You May Also Like

Ακίνητα: Στην Καστοριά αγοράζεις 100 τ.μ. και στην Αθήνα ένα… δωμάτιο

Στο ένα τέταρτο της τιμής μιας κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας πωλούνται οι κατοικίες στην Καστοριά

Υπάλληλος του Δήμου Μετεώρων εμφανίστηκε στη δουλειά του 13 χρόνια μετά

Ο Νέος Δήμαρχος Διαπίστωσε με έκπληξη πως υπήρχαν κάποιοι που… εμφανίζονταν αραιά και που….

Ανοικτό πανεπιστήμιο: Ξεκινούν οι εγγραφές – Ποιες υποτροφίες μπορούν να διεκδικήσουν οι φοιτητές

Table of Contents Hide Ανοικτό πανεπιστήμιο: Ξεκινούν οι εγγραφές – Ποιες υποτροφίες…

Έναρξη της εκστρατείας «Όχι Βενζίνη, αν δεν φοράς Κράνος» από κοινού από το υπ. Υγείας και τους βενζινοπώλες

Αφορμή για την πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας στάθηκαν το τραγικό περιστατικό στην Κρήτη, όπου έχασε τη ζωή του ένας 17χρονος αναβάτης

42χρονος μαχαίρωσε στον λαιμό τη σύζυγό του μέσα σε ΙΧ και στη συνέχεια την “πέταξε” έξω

Νέο περιστατικό μέσα σε λίγες ώρες συγκλονίζει τη Θεσσαλονίκη, μετά τη δολοφονία 87χρονης στη Χαριλάου.

Μαρία Αντωνίου για ψήφο αποδήμων: «Η συναίνεση σε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία αποτελεί ένα στοίχημα αξιοπιστίας»

«Είναι θέμα Δημοκρατίας» ανέφερε η βουλευτής Καστοριάς στην Ολομέλεια της Βουλής

Άγιοι Ανάργυροι: Τα τρία κρίσιμα ερωτήματα για τη γυναικοκτονία που συγκλόνισε το πανελλήνιο

Σωρεία αστυνομικών λαθών δεν απέτρεψαν τη δολοφονία μιας ακόμη γυναίκας

Σαλτιέλ: Οι Έλληνες Εβραίοι, αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνικού λαού

Μήνυμα του πρόεδρου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, για τα 200 χρόνια…