Ουρικό οξύ: Η διατροφή που πρέπει να ακολουθήσετε

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια επώδυνη μορφή αρθρίτιδας που εμφανίζεται όταν υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα προκαλούν σχηματισμό και συσσώρευση κρυστάλλων μέσα και γύρω από μια άρθρωση.

Το ουρικό οξύ παράγεται όταν το σώμα διαλύει μια χημική ουσία που ονομάζεται πουρίνη. Η πουρίνη υπάρχει φυσικά στο σώμα σας, αλλά βρίσκεται επίσης σε ορισμένες τροφές. Το ουρικό οξύ αποβάλλεται από το σώμα μέσω των ούρων.

Με την κατάλληλη διατροφή μπορείτε να μειώσετε το επίπεδο ουρικού οξέος στο αίμα. Αυτό δεν συνιστά θεραπεία, αλλά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων εξάρσεων ουρικής αρθρίτιδας και να επιβραδύνει τις βλάβες στις αρθρώσεις.

Ουρικό οξύ: Οι στόχοι από μία εξειδικευμένη διατροφή

Μια διατροφή για την μείωση της ουρικής αρθρίτιδας σας βοηθάει να:

  • επιτύχετε ένα υγιές βάρος και καλές διατροφικές συνήθειες
  • αποφύγετε ορισμένες (αλλά όχι όλες τις) τροφές με πουρίνες
  • συμπεριλάβετε ορισμένες τροφές που μπορούν να ελέγξουν τα επίπεδα ουρικού οξέος

Αναλυτικά

Οι γενικές αρχές σε μια διατροφή για το ουρικό οξύ συμπίπτουν με εκείνες της γενικότερης υγιεινής διατροφής:

  • Απώλεια βάρους: Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας και η απώλεια βάρους τον μειώνει. Έρευνες δείχνουν ότι η μείωση του αριθμού των θερμίδων και η απώλεια βάρους (ακόμη και χωρίς διατροφή περιορισμού των πουρινών) μειώνει τα επίπεδα ουρικού οξέος και την συχνότητα εξάρσεων ουρικής αρθρίτιδας. Η απώλεια βάρους μειώνει επίσης την συνολική πίεση στις αρθρώσεις.
  • Σύνθετοι υδατάνθρακες: Τρώτε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, τα οποία παρέχουν σύνθετους υδατάνθρακες. Αποφύγετε τροφές και τα ποτά με σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης και περιορίστε την κατανάλωση των χυμών φρούτων που είναι από την φύση τους γλυκοί.
  • Νερό: Μείνετε καλά ενυδατωμένοι, πίνοντας αρκετό νερό κάθε μέρα (πάνω από 8 ποτήρια).
  • Λιπαρά: Μειώστε τα κορεσμένα λίπη από κόκκινο κρέας, λιπαρά πουλερικά και γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
  • Πρωτεΐνες: Προτιμήστε άπαχο κρέας και πουλερικά, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και φακές, ως πηγές πρωτεΐνης.

Πιο συγκεκριμένες συστάσεις σε μια διατροφή για το ουρικό οξύ:

  • Κρέας από όργανα: Αποφύγετε κρέατα όπως το συκώτι, τα νεφρά και τα γλυκάδια, τα οποία έχουν υψηλά επίπεδα πουρίνης και συμβάλλουν σε υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα.
  • Κόκκινο κρέας: Περιορίστε την ποσότητα βοείου κρέατος, αρνιού και χοιρινού κρέατος.
  • Θαλασσινά: Ορισμένοι τύποι θαλασσινών (όπως αντσούγιες, οστρακοειδή, σαρδέλες και τόνος) έχουν περισσότερες πουρίνες από άλλους. Αλλά τα συνολικά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ψαριών μπορεί να υπερτερούν των κινδύνων για τα άτομα με ουρική αρθρίτιδα. Οι μέτριες μερίδες ψαριών μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας διατροφής για το ουρικό οξύ.
  • Λαχανικά: Μελέτες έχουν δείξει ότι τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, όπως τα σπαράγγια και το σπανάκι, δεν αυξάνουν τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας ή επαναλαμβανόμενων εξάρσεων ουρικής αρθρίτιδας.
  • Αλκοόλ: Η μπύρα και τα αποσταγμένα ποτά σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Η μέτρια κατανάλωση κρασιού δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από ουρική αρθρίτιδα. Αποφύγετε το αλκοόλ κατά τη διάρκεια εξάρσεων ουρικής αρθρίτιδας. Ειδικά η μπύρα αποτελεί γνωστό παράγοντα ουρικού οξέος γενικότερα.
  • Ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά: Περιορίστε ή αποφύγετε τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη, όπως δημητριακά με ζάχαρη, είδη αρτοποιίας και γλυκά. Περιορίστε την κατανάλωση χυμών φρούτων που είναι από την φύση τους γλυκοί.
  • Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το εάν ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C (500 mg) ταιριάζει στη διατροφή και το πρόγραμμα φαρμακευτικής αγωγής σας.
  • Καφές: Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ με μέτρο (ειδικά ο καφές με καφεΐνη) μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Προσοχή: Η κατανάλωση καφέ μπορεί να μην είναι κατάλληλη εάν έχετε άλλες ιατρικές παθήσεις. Συζητήστε με το γιατρό σας για το πόσο και τι είδους καφέ είναι καλό για εσάς.
  • Κεράσια: Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η κατανάλωση κερασιών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο προσβολής από ουρική αρθρίτιδα.

Συμπερασματικά

Ακολουθώντας μια διατροφή για το ουρικό οξύ θα το μειώσετε συνολικά στον οργανισμό. Αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι θα μειωθεί τόσο ώστε να μην χρειάζεστε φάρμακα. Αλλά μπορεί να βοηθήσει στην πτώση της συχνότητας εξάρσεων και στον περιορισμό της σοβαρότητάς τους.

Επίσης, μια διατροφή ουρικής αρθρίτιδας, μαζί με τον περιορισμό των θερμίδων και την τακτική άσκηση, θα βελτιώσει τη γενική υγεία σας, βοηθώντας σας να επιτύχετε και να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος.

Πηγή: https://www.mayoclinic.org

Επιμέλεια:iatropedia.gr

You May Also Like

Η μειωμένη όρεξη ΔΕΝ είναι «καλό» επειδή χάνουμε κιλά: Ποιες οι πιθανές σοβαρές αιτίες

Η μειωμένη όρεξη ΔΕΝ είναι «καλό» επειδή χάνουμε κιλά: Ποιες οι πιθανές…

5 λάθη που συρρικνώνουν τη μυϊκή μάζα κι όχι το λίπος στο σώμα

Οι ειδικοί του nutriproject.gr μας δείχνουν ποια λάθη κάνουμε ή περισσότεροι

COVID-19 και ασφάλεια τροφίμων:  Ερωτήσεις και απαντήσεις για όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται

COVID-19 και ασφάλεια τροφίμων:  Ερωτήσεις και απαντήσεις για όλα όσα πρέπει να…

Κεφίρ: Διατροφική αξία, οφέλη και ιδιότητες

Table of Contents Hide Κεφίρ: Διατροφική αξία, οφέλη και ιδιότητεςΤα θρεπτικά συστατικά…

13 τροφές που μας προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία

13 τροφές που μας προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία

6 τροφές που εκτοξεύουν την κακή χοληστερόλη

Table of Contents Hide Ορισμός για την κακή χοληστερόλη (LDL);Συμπτώματα υψηλής χοληστερόληςΠοια…

Πέτρες στους νεφρούς και διατροφή. Ποιες τροφές σας προστατεύουν και τι πρέπει να προσέχετε

Πέτρες στους νεφρούς και διατροφή. Ποιες τροφές σας προστατεύουν και τι πρέπει…

Οι ξηροί καρποί βοηθούν στη διατήρηση του βάρους και στην υγεία μας

Οι ειδικοί στο Πανεπιστήμιο King του Λονδίνου υποστηρίζουν ότι αυτή η τροφή…

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για τα γλυκαντικά – Ποιες ουσίες να αποφύγετε

Στέβια, ασπαρτάμη και ζαχαρίνη μεταξύ των ουσιών στη «μαύρη λίστα» ο ΠΟΥ