Ο Πούτιν θα πουλάει σε ρούβλια το φυσικό αέριο στις “μη φιλικές χώρες”

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία σκοπεύει να στραφεί στο ρούβλι στις συναλλαγές για την πώληση του φυσικού αερίου σε μη φιλικές χώρες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν μόνο το νόμισμα πληρωμών.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη ότι θα συνεχιστούν οι προμήθειες φυσικού αερίου σύμφωνα με τα συμβόλαια. Επιπλέον, ο Πούτιν δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα δώσει εντολή στη Gazprom να προβεί στις αντίστοιχες αλλαγές στα συμβόλαια.

Ο Πούτιν ζήτησε από την κεντρική τράπεζα και από την κυβέρνηση να δημιουργήσουν “μέσα σε μία εβδομάδα” το νέο σύστημα που πρέπει να είναι “σαφές, διαφανές” και να ρυθμίζει τη διεξαγωγή πληρωμών περιλαμβανομένης “της απόκτησης ρουβλίων στη ρωσική αγορά συναλλάγματος”. Ο ίδιος, σημείωσε επίσης ότι το “πάγωμα” των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από ξένες χώρες έχει καταστρέψει την εμπιστοσύνη.

Η ανακοίνωση του Πούτιν είχε άμεσο αντίκτυπο στο ρωσικό νόμισμα, καθώς το ρούβλι εκτινάχθηκε για λίγο σε υψηλό τριών εβδομάδων, πάνω από τα 95 έναντι του δολαρίου, και, παρά τις απώλειες ορισμένων κερδών, παρέμεινε αρκετά κάτω από τα 100 μετά την ανακοίνωση. Το ρούβλι έχει υποχωρήσει περίπου 20% από τις 24 Φεβρουαρίου.

“Εκ πρώτης όψεως η ανακοίνωση αυτή φαίνεται να αποτελεί μια προσπάθεια να στηριχθεί το ρούβλι, υποχρεώνοντας τους αγοραστές φυσικού αερίου να αγοράσουν το νόμισμα που προηγουμένως βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση προκειμένου να πληρώσουν”, δήλωσε ο Vinicius Romano, αναλυτής της εταιρείας συμβούλων Rystad Energy.

Ο Ρώσος πρόεδρος άφησε επίσης να εννοηθεί πως η απόφαση θα αφορά και άλλες ρωσικές εξαγωγές, καθώς οι Δυτικοί έχουν παγώσει περίπου 300 δισ. δολάρια ρωσικών αποθεματικών στο εξωτερικό, ένα μέτρο που ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε σήμερα “κλοπή”.

“Είναι σαφές πως το να παραδίδουμε τα προϊόντα μας στην ΕΕ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, και να λαμβάνουμε δολάρια, ευρώ και άλλα νομίσματα δεν έχει πλέον κανένα νόημα για εμάς”, είπε ο Πούτιν.

Προσώρας, οι ρωσικοί υδρογονάνθρακες παρέμεναν αλώβητοι από τις βαριές δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Η Ουάσινγκτον διέταξε εμπάργκο στο ρωσικό αέριο και πετρέλαιο. Όμως το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο εξακολουθεί να ρέει προς την Ευρώπη, που εξαρτάται πολύ από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για τη Μόσχα.

Με τις μεγάλες τράπεζες να διστάζουν να ανταλλάξουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, ορισμένοι αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν άμεσα σε θέση να διευκρινίσουν πώς θα μπορούσαν να πληρώσουν για το φυσικό αέριο στο μέλλον.

Αρκετές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου Eni, Shell και BP, RWE και Uniper αρνήθηκαν να σχολιάσουν, σύμφωνα με το Reuters.

Σημειώνεται επίσης ότι σήμερα οι ροές φυσικού αερίου προς ανατολάς μέσω του αγωγού Yamal-Europe από τη Γερμανία προς την Πολωνία μειώθηκαν απότομα, σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή του αγωγού Gascade.

Γερμανία: Η απαίτηση του Πούτιν για πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια αποτελεί παραβίαση των συμβάσεων

Η απαίτηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να πληρώνονται οι προμήθειες φυσικού αερίου σε ρούβλια αποτελεί παραβίαση των συμβάσεων, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης σε συνέντευξη Τύπου ότι θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους μια πιθανή απάντηση στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου σχετικά με τις πληρωμές του φυσικού αερίου, οι οποίες γίνονται συνήθως σε δολάρια.

Παραβίαση συμβάσεων;

Σύμφωνα με την Gazprom, το 58% των πωλήσεων φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και άλλες χώρες από τις 27 Ιανουαρίου διακανονίστηκαν σε ευρώ. Το αμερικανικό δολάριο αντιπροσωπεύει περίπου το 39% των ακαθάριστων πωλήσεων και η στερλίνα περίπου το 3%.

Η Κομισιόν έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να μειώσει την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο κατά δύο τρίτα φέτος και να τερματίσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές προμήθειες “πολύ πριν από το 2030”.

Αλλά σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, τα κράτη της ΕΕ δεν έχουν συμφωνήσει να επιβάλουν κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, δεδομένης της εξάρτησής τους.

Η Κομισιόν δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον η απόφαση της Ρωσίας παραβιάζει τις συμβάσεις που έχουν συμφωνηθεί σε ευρώ.

“Αυτό θα αποτελούσε παραβίαση των κανόνων πληρωμών που περιλαμβάνονται στις τρέχουσες συμβάσεις”, δήλωσε υψηλόβαθμη πολωνική κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ότι η Πολωνία δεν προτίθεται να υπογράψει νέες συμβάσεις με την Gazprom μετά τη λήξη της τρέχουσας μακροπρόθεσμης συμφωνίας τους στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Εκπρόσωπος του ολλανδικού προμηθευτή φυσικού αερίου Eneco, η οποία αγοράζει το 15% του φυσικού αερίου της από τη γερμανική θυγατρική της Gazprom, Wingas GmbH, ανέφερε ότι έχει μακροπρόθεσμο συμβόλαιο σε ευρώ. “Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα συμφωνήσουμε να αλλάξουμε τους όρους αυτού”. Το ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων ανέφερε από τη μεριά του ότι είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσει.

Η Ρωσία έχει καταρτίσει έναν κατάλογο “μη φιλικών” χωρών που περιλαμβάνουν τις χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα. Μεταξύ άλλων, οι συμφωνίες με εταιρείες και άτομα από αυτές τις χώρες πρέπει να εγκρίνονται από κυβερνητική επιτροπή.

Ο κατάλογος των χωρών περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Βρετανία, την Ιαπωνία, τον Καναδά, τη Νορβηγία, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα, την Ελβετία και την Ουκρανία. Ορισμένες από αυτές τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Νορβηγίας, δεν αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο.

ΠΗΓΗ:https://www.capital.gr/

You May Also Like

Ολοκληρώθηκε με σημαντική συμμετοχή η διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων

Ολοκληρώθηκε με σημαντική συμμετοχή η διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για…

Παρατείνεται το σχολικό έτος για δύο εβδομάδες

Αναφερόμενη στην επανεκκίνηση των σχολείων, υποστήριξε ότι το υπουργείο περιμένει τις εισηγήσεις…

Διαδηλώσεις κατά του «εκβουλγαρισμού» στα Σκόπια

Table of Contents Hide Διαδηλώσεις κατά του «εκβουλγαρισμού» στα ΣκόπιαΤι ζητούσε η…

Αδυναμία εύρεσης θέσεων εργασίας – Δομικό το πρόβλημα ανεργίας στην Ελλάδα

Μόλις το 4,3% των ανέργων στην Ελλάδα καταφέρνει να ξαναβρεί δουλειά, όταν…

Λέκκας για ισχυρό μετασεισμό στην Ελασσόνα: «Μη αναμενόμενη δραστηριότητα»

Λέκκας για ισχυρό μετασεισμό στην Ελασσόνα: «Μη αναμενόμενη δραστηριότητα»

Αλλάζει φυλακή ο 19χρονος μετά την επίθεση από συγκρατούμενους στον Αυλώνα

Αλλάζει φυλακή ο 19χρονος μετά την επίθεση από συγκρατούμενους στον Αυλώνα

Επιτύχης η πρώτη εμπορική πτήση της Virgin Galactic στο διάστημα

Προσγειώθηκε στο Νεό Μεξικό το πυραυλοκίνητο αεροσκάφος

Τέλη κυκλοφορίας 2018: Την Παρασκευή ανεβαίνουν στο Taxisnet – εκτύπωση

Έφτασε η ώρα πληρωμής για τα τέλη κυκλοφορίας 2018 αφού ,

Κιβωτός του Κόσμου

«Η πρεσβυτέρα ήταν επιθετική και μας τιμωρούσε» καταγγέλλει πρώην φιλοξενούμενη