Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να μην προλάβουν την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ και να υποχρεωθούν σε ποινές ή και να χάσουν δικαιώματα, βρίσκονται χιλιάδες αγρότες, με βάση το γεγονός ότι απομένουν μόλις τέσσερις εργάσιμες (μέχρι τις 15 Ιουνίου) για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και από εκεί και πέρα αλλάζουν τα γράμματα.

Οι πληροφορίες θέλουν τους κοινοτικούς ελεγκτές να παρακολουθούν στενά την όλη υπόθεση, το υπουργείο να αγωνιά και να μην ρισκάρει μια «άτυπη» παράταση της διαδικασίας, τον ΟΠΕΚΕΠΕ να κρύβεται πίσω από το γράμμα του νόμου, τον συντονιστή του έργου να έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης, τους πιστοποιημένους φορείς να έχουν σαστίσει και τους αγρότες να σπεύδουν, ως συνήθως, την τελευταία στιγμή.

Το ζήτημα είναι ότι μ’ αυτό ημιτελές θεσμικό πλαίσιο και μ’ αυτό το σαθρό μηχανογραφικό υπόβαθρο δουλειά δεν γίνεται και τη «νύφη» πληρώνουν ποικιλοτρόπως, όπως πάντα οι παραγωγοί. Σημειωτέον ότι τα βάσανα της όλης διαδικασίας τον τελευταίο χρόνο αλλά και οι σημαντικές απώλειες που καταγράφονται σε αρκετές περιπτώσεις με τα νέα δικαιώματα, υποχρεώνει πολλούς παραγωγούς να μην μπαίνουν καν στη διαδικασία των δηλώσεων και να λένε με οργή «χάρισμά τους». Την ίδια στιγμή, κάποιοι αναρωτιούνται μήπως αυτό γίνεται και επί σκοπό, προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν δικαιώματα, να πάνε στο εθνικό απόθεμα και να μοιρασθούν στη συνέχεια σε ημέτερους.

Όπως και να ‘χει χαμένοι   

Με σοβαρές ποινές για εκπρόθεσμες δηλώσεις ΟΣΔΕ αλλά και με μεγάλες απώλειες ενισχύσεων λόγω μη υποβολής ή λόγω μη ορθής υποβολής των σχετικών αιτήσεων, κινδυνεύουν οι δικαιούχοι αγρότες, όσο περνούν οι μέρες και η όλη διαδικασία (ενεργοποίηση δικαιωμάτων – μεταβιβάσεις τίτλων) κινείται με ρυθμούς χελώνας.  

Παρά το γεγονός ότι τα σημεία είναι περισσότερα, δεδομένης της απελευθέρωσης στο ΟΣΔΕ που επιχείρησε η Βάθη, πολλοί διαχειριστές των πυλών εκφράζουν πλέον ανοιχτά τις αμφιβολίες τους, για το αν και κατά πόσο η σχετική διαδικασία θα γίνει εφικτό να περαιωθεί εμπρόθεσμα και χωρίς ποινές ως τις 15 Ιουνίου.

«Με το ρυθμό που γίνονται οι δηλώσεις και με δεδομένο ότι βρισκόμασταν πανελλαδικά όχι πάνω από το 48% σε επίπεδο καταχώρησης δηλώσεων στο σύστημα την Τετάρτη, εκτιμώ, ότι μόλις ένα 55-60% των παραγωγών θα έχει κάνει δήλωση ΟΣΔΕ ως τις 15 Ιουνίου», κρούει καμπανάκι κινδύνου  γνωστός συνεταιριστής , μιλώντας στο AgroNews.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σίγουρα πάνω από 150-180.000 παραγωγοί θα υποστούν ποινές, αν όντως πάνε αργότερα στις πύλες για δήλωση.

Να σημειωθεί πως όποιος γεωργός υποβάλει την αίτησή του μετά τις 15/6/2016 και μέχρι τις 11/7/2016, θα του καταβληθεί η ενίσχυση με ποινή 3% επί της βασικής ενίσχυσης και 1% επί των συνδεδεμένων καθεστώτων για κάθε εργάσιμη μέρα καθυστέρησης υποβολής.

Παράλληλα, κανείς δεν ξέρει αν αυτό θα έχει ως επακόλουθο τη μείωση του συνολικού ποσού του τσεκ που θα εισρεύσει στη χώρα μας το 2016, ή αν τα χρήματα (που θα κοπούν από τους παραγωγούς) χρησιμοποιηθούν για άλλες δράσεις από τους αρμόδιους.

Σημειωτέον πως το σύστημα στην «πλήρη ανάπτυξη του» ώστε να δεχθεί πράξεις δηλώσεων και μεταβιβάσεων (οι οποίες φέτος ήταν αυξημένες λόγω του κλίματος φόβου που καλλιέργησαν κάποιοι χωρίς λόγο σε συνταξιούχους ενεργούς αγρότες)  ήταν έτοιμο μόλις στις 5 του Μάη, όταν δηλαδή οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής στις περισσότερες περιοχές της χώρας απαιτείτο εκ των πραγμάτων να βρίσκονται, το μεγαλύτερο διάστημα της μέρας, στο χωράφι για τη νέα σαιζόν.

«Κόλλημα» και με τις ενστάσεις

Συνεπώς, οι διαθέσιμες εργάσιμες μέρες (της Κυριακής εξαιρουμένης) ήταν μόλις 50, σε μια χρονιά μάλιστα που πολύς κόσμος (περίπου 22.000 άτομα) περιμένει πρώτα να εξοφληθεί το τσεκ και να εξεταστεί η ένστασή του, όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός ως τέλη Ιούνη και με τα οριστικά δικαιώματα στο χέρι, να πάει μετέπειτα να κάνει ΟΣΔΕ.

Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα φέτος, μια νέα παράταση θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, σημειώνουν πολλοί εμπλεκόμενοι, επαναφέροντας και πάλι επιτακτικά την ανάγκη επιμήκυνσης της χρονικής διάρκειας υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ, για το καλό των παραγωγών.

Πηγή: agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Πεντάχρονη σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα σε φαβέλα του Ρίο ντε Τζανέιρο

Τη χρονιά που πέρασε, 6.429 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά αστυνομικών σε όλη την Βραζιλία

Αυτή είναι η συμφωνία με την ΠΓΔΜ που κατατέθηκε στη Βουλή

Κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή η συμφωνία της Ελλάδας με την…

Καιρός: Αλλάζει το σκηνικό από αύριο – Πρωτομαγιά με βροχές, πτώση της θερμοκρασίας

Καιρός: Αλλάζει αύριο το σκηνικό, με αποτέλεσμα να χρειαστούν ομπρέλα οι εκδρομείς…

Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Πότε πληρώνουν ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και Δημόσιο

Δείτε πότε θα γίνει η πληρωμή για τις συντάξεις Σεπτεμβρίου 2016 σε…

Η εισαγωγική τοποθέτηση από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου

Η εισαγωγική τοποθέτηση από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο…

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας!

Μετά το Σάκη Ρουβά και τον Αντώνη Ρέμο, το όνομα του Δημήτρη…

Συνάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Κόκκαλη με τη Νέα Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος

Την Τετάρτη 3 Μαΐου 2017, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.…

Ο Ιωάννης Λιανός ορίστηκε διάδοχος της Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Όπως ανακοίνωσε επίσημα η κυβέρνηση, ο καθηγητής Δικαίου Ανταγωνισμού και Δημοσίας Πολιτικής…

Ραγδαίες εξελίξεις στα Γλυκά Νερά: Εκτάκτως στην Αθηνά με ελικόπτερο για νέα κατάθεση ο σύζυγος της Καρολάιν

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις που έχουν προκύψει στην έρευνα για τη δολοφονία…