Πώς δουλεύει το «καλοριφέρ» του αυτοκινήτου;


Όλα τα αυτοκίνητα εδώ και δεκαετίες έχουν τη δυνατότητα να βγάζουν ζεστό αέρα για να ζεστάνουν την καμπίνα, ακόμη και αν δεν είναι εξοπλισμένα με αιρκοντίσιον. Το σύστημα θέρμανσης ή «καλοριφέρ» όπως το λέμε, δεν έχει σχέση με τον κλιματισμό του αυτοκινήτου και είναι απλό στη λειτουργία του.
Συγκεκριμένα, χρησιμοποιεί τη θερμότητα του μοτέρ για να παράξει ζεστό αέρα, τον οποίο αργότερα διοχετεύει στην καμπίνα μέσω των αεραγωγών με τη βοήθεια ανεμιστήρα. Τι γίνεται όμως αν η καμπίνα παραμένει παγωμένη, ακόμη και αν έχουμε ρυθμίσει το ζεστό στο μέγιστο;
Αν ο θερμός αέρας του αυτοκινήτου παύει να είναι πλέον… θερμός, τότε ένα από τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν είναι ο θερμοστάτης. Πρόκειται για ένα είδος βαλβίδας, η οποία περιορίζει το υγρό ψύξης στο μπλοκ του μοτέρ, προκειμένου να ρυθμίζει την θερμοκρασία του. Όταν το υγρό ζεσταθεί το απελευθερώνει προς το κύκλωμα θέρμανσης. Φυσικά αν έχετε χαλασμένο θερμοστάτη, θα έχετε και άλλα συμπτώματα όπως αυξημένη ή μειωμένη θερμοκρασία στη θερμοκρασία του μοτέρ.
Ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να υπάρχει είναι ο αέρας στο κύκλωμα, που κάνει επιτακτική την εξαέρωση. Οι φυσαλίδες μπορεί να εμποδίζουν το υγρό ψύξης να κυκλοφορήσει σωστά και έτσι να έχουμε το ίδιο πρόβλημα, με τον χαλασμένο θερμοστάτη. Παραπλήσιο είναι και το πρόβλημα του βουλωμένου κυκλώματος, το οποίο δεν επιτρέπει στο υγρό να κυκλοφορήσει κανονικά (πιο σπάνιο αυτό το φαινόμενο).
Αν έχετε πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο, τότε το πρόβλημα μπορεί να βρίσκεται στις ηλεκτρικές αντιστάσεις, που αναλαμβάνουν να θερμάνουν τον αέρα του συστήματος θέρμανσης, όταν το κύκλωμα του υγρού ψύξης είναι ακόμα κρύο.
Αν πάλι δεν έρχεται καθόλου αέρας στην καμπίνα, τότε μάλλον έχει χαλάσει ο ανεμιστήρας και χρήζει επισκευής.
Σε κάθε περίπτωση αν διαγνώσετε πως το αυτοκίνητό σας δεν βγάζει ζεστό αέρα, τότε καλό είναι να επισκεφθείτε ένα συνεργείο και να αφήσετε τη διάγνωση και την επίλυση του προβλήματος στους ειδικούς.

autogreeknews.gr

You May Also Like

Διπλώματα στην Ελλάδα: Η σύγκριση με τη Γερμανία

Διπλώματα στην Ελλάδα: Η σύγκριση με τη Γερμανία

5 κοινές βλάβες στο αυτοκίνητο και τι σημαίνουν

5 κοινές βλάβες στο αυτοκίνητο και τι σημαίνουν

CHAOS: Αποκαλύφθηκε το ελληνικό hypercar των 12,5 εκατ. ευρώ και των 3.000 ίππων

CHAOS: Αποκαλύφθηκε το ελληνικό hypercar των 12,5 εκατ. ευρώ και των 3.000…

Γιατί δεν ζεσταίνει «σωστά» το Κλιματιστικό μου?

Παρατήρησες μειωμένη απόδοση στο κλιματιστικό του αυτοκινήτου σου? Δες τώρα τι μπορεί να συμβαίνει, και πως θα αναπνέεις πιο καθαρό αέρα κάνοντας απλούς ελέγχους στο σύστημα κλιματισμού.

Με τον αποδοτικότερο κινητήρα του κόσμου το νέο Toyota Yaris

Με τον αποδοτικότερο κινητήρα του κόσμου το νέο Toyota Yaris

Αναστέλλονται οι εξετάσεις για τα διπλώματα οδήγησης

Αναστέλλονται οι εξετάσεις για τα διπλώματα οδήγησης

Tesla: Ανακαλεί 54.000 οχήματα που δεν υπακούν πλήρως σε πινακίδες σήμανσης

Tesla: Ανακαλεί 54.000 οχήματα που δεν υπακούν πλήρως σε πινακίδες σήμανσης

Συνελήφθη Οδηγός Tesla το χε βάλει στο αυτόματο και αυτός καθόταν… στο πίσω κάθισμα (vid)

Μπορεί η αυτόνομη οδήγηση να έχει μπει στη ζωή των οδηγών, ωστόσο η συγκεκριμένη τεχνολογία…