Π.Δ.Μ.: Εθνικό Σχέδιο Περιβαλλοντικών Επιθεωρήσεων και προγράμματα τακτικών επιθεωρήσεων

 

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ενημερώνει ότι:

Σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν. 4014/2011 (Α ́ 209), όλα τα έργα και οι δραστηριότητες που ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, δηλαδή εκείνα που κατατάσσονται στην κατηγορία Α ́ για την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση, εντάσσονται σε σχέδιο περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και επιθεωρούνται ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα ως προς την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Με τον τακτικό αυτόν έλεγχο εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί καλύτερη συμμόρφωση με τη νομοθεσία, σε αντίθεση με την έως τώρα πρακτική όπου οι έλεγχοι πραγματοποιούνταν κυρίως κατόπιν καταγγελιών, εισαγγελικών εντολών κλπ.

Το εθνικό σχέδιο περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων πενταετούς διάρκειας (2018-2022), καταρτίστηκε από το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων (ΣΕΠΔΕΜ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (πλέον μετονομάστηκε σε Ειδική Γραμματεία Επιθεωρητών-Ελεγκτών του ΥΠΕΝ). Με βάση την ανάλυση περιβαλλοντικού κινδύνου που έγινε για κάθε έργο και δραστηριότητα, και λαμβάνοντας υπόψη την περιβαλλοντική επίδοση του κάθε φορέα (προηγούμενη συμμόρφωση ή μη με τη νομοθεσία, συμμετοχή στο σύστημα EMAS), προσδιορίστηκε η κατηγορία περιβαλλοντικού κινδύνου και το χρονικό διάστημα μεταξύ δύο ελέγχων που είναι: από 1 έτος (ετήσιος έλεγχος για τις δραστηριότητες με τον μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνδυνο) έως 10 έτη (έλεγχος ανά δεκαετία για τις δραστηριότητες μικρότερου σχετικά περιβαλλοντικά κινδύνου).

Καταρτίστηκαν 13 ετήσια προγράμματα ελέγχων (ένα για κάθε περιφέρεια της χώρας), σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των Περιφερειών.

Τα ετήσια προγράμματα προσδιορίζουν τα συγκεκριμένα έργα ή δραστηριότητες που ελέγχονται κάθε έτος.

Οι συνολικοί έλεγχοι που έχουν προγραμματιστεί  για την Περιφέρεια Δυτικής την πενταετία 2018-2022 ανέρχονται σε 342. Ειδικότερα το 2018 θα πραγματοποιηθούν 23 έλεγχοι και το 2019, 51 έλεγχοι.

Οι έλεγχοι αφορούν τόσο δημόσια, όσο και έργα-δραστηριότητες ιδιωτών και θα πραγματοποιούνται από τους Επιθεωρητές περιβάλλοντος, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και η πλειοψηφία τους από την Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας.

You May Also Like

Το βιβλίο με τον τίτλο «Οι δώδεκα μήνες στην ελληνική μας λαογραφία», του κ. Ζήση Ε. Χασιώτη

Ένα αξιόλογο βιβλίο που φέρει τον εύγλωττο τίτλο «Οι δώδεκα μήνες στην…

Εορτασμός του Προστάτη του Σώματος, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου και της «Ημέρας της Αστυνομίας»

Table of Contents Hide Εορτασμός του Προστάτη του Σώματος,  Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου…

Την Κυριακή 19 Ιουλίου ξεκινάει τη λειτουργία του το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης

Την Κυριακή 19 Ιουλίου ξεκινάει τη λειτουργία του το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης…

Βραδιά έκπληξη επεφύλαξε η διοίκηση του Παναργειακού στους ποδοσφαιριστές και προπονητές της ομάδας

Βραδιά έκπληξη επεφύλαξε η διοίκηση του Παναργειακού στους ποδοσφαιριστές και προπονητές της ομάδας

ΠΑΝΣΕΚΤΕ: « Τι προβλέπει ο Νομοθέτης για την ζωντανή μουσική στον εξωτερικό χώρο»

  ΠΑΝΣΕΚΤΕ: « Τι προβλέπει ο Νομοθέτης για την ζωντανή μουσική στον…

Προυπ. 37.200,00 € για την «Αποκατάσταση Στέγης Εμπορικού Επιμελητηρίου Καστοριάς»

Προυπ. 37.200,00 € για την «Αποκατάσταση Στέγης Εμπορικού Επιμελητηρίου Καστοριάς»

Σε δημόσια διαβούλευση η δημιουργία Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης στον Δήμο Καστοριάς

Σε καιρούς οικονομικής κρίσης υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι προσπαθούν να προσφέρουν ένα…

Μαρία Αντωνίου: Συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύση Σταμενίτη

Συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύση Σταμενίτη πραγματοποίησε στην Αθήνα η Βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου για κρίσιμα και επείγοντα ζητήματα που αφορούν στην αγροτική παραγωγή της Καστοριάς.