Σάλος στην Τουρκία: CEO ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων έφυγε στο εξωτερικό με 2 δισ. δολάρια

Ο ιδρυτής της τουρκικής εταιρείας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων Thodex, Φαρούκ Φατίχ Οζέρ, λέγεται ότι διέφυγε από την Τουρκία με 2 δισεκατομμύρια δολάρια, αφήνοντας πίσω τους περίπου 391.000 εξαπατημένους επενδυτές.

Ο ειδησεογραφικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός Habertürk ανέφερε ότι ο Οζέρ εγκατέλειψε τη χώρα μέσω του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης στις 20 Απριλίου στις 6 μ.μ. και ταυτόχρονα απενεργοποίησε διαδοχικά τους λογαριασμούς του στο Instagram και στο Twitter.

 

 

 

Η αστυνομία εισέβαλε στα κεντρικά γραφεία της Thodex και ξεκίνησε επίσημη έρευνα για την εταιρεία σχετικά με τη δημιουργία εγκληματικής οργάνωσης και απάτης, καθώς πιστεύεται ότι ο Οζέρ λήστεψε περίπου 391.000 χρήστες της πλατφόρμας.

Η Thodex προκάλεσε κύμα οργής όταν σταμάτησε απότομα τις συναλλαγές στις 21 Απριλίου επικαλούμενη μια μη καθορισμένη συναλλαγή συνεργασίας, προκαλώντας παράπονα από χρήστες που δεν είχαν πρόσβαση στα ψηφιακά τους στοιχεία.

Το ανταλλακτήριο, το οποίο λειτουργεί από το 2017, ανέφερε σε μια αόριστη δήλωση στον ιστότοπό του ότι αποφάσισε να επιτρέψει σε εξωτερικές επενδύσεις να εξυπηρετήσουν καλύτερα τους πελάτες. Οι υπηρεσίες θα παραμείνουν κλειστές για περίπου πέντε εργάσιμες ημέρες κατά την ολοκλήρωση της μεταφοράς μετοχών, αλλά οι χρήστες δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τις επενδύσεις τους, ανέφερε.

“Οι παγκοσμίου φήμης τράπεζες και εταιρείες χρηματοδότησης των οποίων το όνομα θα αποκαλύψουμε όταν ολοκληρωθεί η συναλλαγή, μας προσφέρουν επενδύσεις και συνεργασία για λίγο διάστημα”, δήλωσε η Thodex σε “σημαντική δήλωση”.

Η εταιρεία είπε επίσης ότι τα “αρνητικά σχόλια” για αυτούς ήταν λανθασμένα και ότι δεν υπήρχε τίποτα ώστε να ανησυχούν οι χρήστες.

Η αναστολή της ιστοσελίδας είχε ως αποτέλεσμα άμεση κατακραυγή από τους χρήστες του ανταλλακτηρίου, όπου ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών τριπλασιάστηκε σε πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια στις 16 Απριλίου από μια εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το coingecko.com.

Ένας δικηγόρος των θυμάτων της παύσης λειτουργίας της Thodex, ο Ογούζ Εβρέν Κιλίτς, δήλωσε ότι ο δικηγόρος του Οζέρ του είπε ότι οι χρήστες πάλευαν με μεταφορά χρημάτων στο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων τις τελευταίες ημέρες.

“Τέλος, ο ιστότοπος έγινε εντελώς απρόσιτος. Ο πανικός ξεκίνησε μεταξύ των θυμάτων. Υποβάλλουν ποινικές καταγγελίες”, δήλωσε ο Κιλίτς, προσθέτοντας ότι υπέβαλαν ποινική καταγγελία για τη μητρική εταιρεία της Thodex στην Κωνσταντινούπολη, Koineks Corp.

“Ανακαλύψαμε ότι το χρηματιστήριο είχε μηνιαίο όγκο συναλλαγών περίπου 100 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών, το οποίο είναι περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια. Εκτιμούμε ότι περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια εξαφανίστηκαν. Αυτή είναι η μεγαλύτερη περίπτωση απάτης στην ιστορία της χώρας”, είπε ο Κιλίτς.

Αργότερα στις 22 Απριλίου, εμφανίστηκε μια εικόνα του Οζέρ από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, σχεδόν επιβεβαιώνοντας τις φήμες.

Σάλος στην Τουρκία: CEO ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων έφυγε στο εξωτερικό με 2 δισ. δολάρια

 

Πέτρος Κράνιας

You May Also Like

DZ Bank: Η αγορά εργασίας «άδειασε» – Ο χάρτης από την Ελλάδα ως τη Γερμανία και οι λύσεις

Οι εταιρείες διαμαρτύρονται ότι δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να βρουν επαρκές προσωπικό.

Εντυπωσιασμένοι οι Βρετανοί με τον Μητσοτάκη – Πήρε «φωτιά» το τηλεφωνικό κέντρο του ITV

Table of Contents Hide GNTM: Η Όλγα «τρέλανε» και τα άλογα με…

Βρετανία: Τυφλή πιανίστρια 13 ετών ερμηνεύει Σοπέν σε σταθμό τρένων και σκορπά συγκίνηση

Η ερμηνεία του περίπλοκου κομματιού από τη μικρή Λούσι έφερε δάκρυα στα μάτια των επιβατών που κοντοστάθηκαν για να την ακούσουν

Ποιος εκνευρίζει ποιον στη Γαλλία – Πολεμική για τα μέτρα Μακρόν για τους ανεμβολίαστους

«Μου αρέσει να τους τη σπάω και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να…

Γκραν φινάλε για τη “Ροζέτα”

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την αυτοκαταστροφή της «Ροζέτα», της διαστημοσυσκευής παρατήρησης και…

Μετανάστρια διαμαρτύρεται γιατί στη Φινλανδία έχει παντού …Φινλανδούς! (VIDEO)

Ένα βίντεο, χίλιες λέξεις.

Ο Έλον Μασκ ανέβασε μια λέξη στα ελληνικά στο Twitter και τα σχόλια πήραν «φωτιά»!

Η αινιγματική ανάρτηση προκάλεσε απορία αλλά και διάφορες… θεωρίες στην ενότητα των…