Σημείο συνάντησης για τους σχεδιαστές μόδας η Καστοριά

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 3ήμερο ενημερωτικό σεμινάριο του Σ.Ε.Γ. με στόχο την γνωριμία των μελλοντικών σχεδιαστών με τον κόσμο της γούνας.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Από τις 12 έως και τις 14 Δεκεμβρίου 2017, έλαβε χώρα στην Καστοριά, τριήμερο ενημερωτικό σεμινάριο με στόχο τη γνωριμία των μελλοντικών σχεδιαστών με τον κόσμο της γούνας. Το σεμινάριο διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών και η NAFA, στο πλαίσιο της Έκθεσης Γούνας Fur Excellence in Anthens 2018.

Συνολικά συμμετείχαν δέκα άτομα, δηλαδή οι φιναλίστ του διαγωνισμού σχεδίου μόδας  και ενημερώθηκαν για  τον κλάδο της γούνας,  για  θέματα σχετικά με το σχέδιο και τα πατρόν. Επίσης  πραγματοποίησαν επισκέψεις σε γουνοποιητικές επιχειρήσεις της Καστοριάς, έτσι ώστε να δουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν και επεξεργάζονται τη γούνα και τα δέρματα.

Ο ενθουσιασμός που έδειξαν οι νέοι σχεδιαστές ήταν έντονος. Βέβαια, και η Επιτροπή που αξιολόγησε όλα τα σχέδια που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό, εντυπωσιάστηκαν από τη φαντασία και το ταλέντο των σχεδιαστών. Η  συνεργάτιδα του Σ.Ε.Γ. Αφροδίτη Ζούρλα ενημέρωσε πως «Πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες έτσι ώστε αυτά τα νέα παιδιά να μπορέσουν να απορροφηθούν στην ελληνική γουνοποιία. Θεωρούμε πως είναι  πάρα πολύ σημαντικό να έρχονται οι νέοι σχεδιαστές  σε επαφή με τη γούνα και να γνωρίζουν τι ακριβώς είναι και τι συμβολίζει αυτό το προϊόν. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε ώστε οι σχεδιαστές να έρχονται στο τόπο παραγωγής της γούνας και να βλέπουν πως γίνεται η επεξεργασία».

Ο Καθηγητή του Royal College of Art–London  Βασίλης Καρδάσης, ο οποίος καθοδήγησε τους φιναλίστ επί του σχεδίου επεσήμανε πως σκοπός του σεμιναρίου ήταν να μάθουν οι συμμετέχοντες όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα για το προϊόν της γούνας και παράλληλα να μάθουν να το αγαπούν «Οι σχεδιαστές είναι καλλιτέχνες. Όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στο σεμινάριο χρειάζονται και από τη μεριά μας την αγάπη. Διδάξαμε στα παιδιά αυτά τον πλούτο που διαθέτουμε στην Καστοριά, αλλά και την τεχνική και την αξιοπρέπεια της γούνας. Πραγματικά, αυτό που συμβαίνει στην περιοχή μας, δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στον κόσμο».

Ο εκπρόσωπος της NAFA Χαράλαμπος Πούλιος, τόνισε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι θέλουν να ασχοληθούν με τον κλάδο της γουνοποιίας «Η χώρα μας, και συγκεκριμένα η ελληνική οικονομία, περνάει δύσκολες φάσεις, ωστόσο πρέπει να δημιουργούμε ένα κατάλληλο υπόβαθρό. Και η γούνα έχει τα δικά της θέματα να λύσει, παράλληλα όμως αποτελεί μια διέξοδο εργασίας.  Θεωρούμε πως μελλοντικά, θα βελτιωθεί η κατάσταση και για το λόγο αυτό, θα πρέπει να υπάρχει έτοιμη μια ομάδα ανθρώπων η οποία θα μπορεί να καλύψει θέματα μόδας και σχεδίου».

Ο κ. Πούλιος, δήλωσε πως είναι δίπλα στον κλάδο της ελληνικής γουνοποιίας και ότι η Καστοριά, η Σιάτιστα και η Γαλατηνή, αποτελούν τα τρία σημεία ενδιαφέροντος για τη NAFA «Ναι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες, υπάρχουν όμως και σοβαρές ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες θέλουν –παρά αυτές τις δυσκολίες- να επενδύσουν και να δημιουργήσουν για το μέλλον. Είμαστε λοιπόν δίπλα σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις».

 

 

You May Also Like

Το νέο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων Αθηνών

Το νέο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων Αθηνών

Ο Συνδυασμός “Ελπίδα” για το πολυμηχάνημα της Καστοριάς: “Βούλιαξε” στη λίμνη Καστοριάς πολυμηχάνημα και “αναδύθηκε” ακριβότερο και χειρότερο»

Ο Συνδυασμός “Ελπίδα” για το πολυμηχάνημα της Καστοριάς: “Βούλιαξε” στη λίμνη Καστοριάς…

«Χρόνια τώρα αγωνίζομαι για το καλό της παράταξης και βρίσκομαι σταθερά δίπλα στους πολίτες»

Δήλωση της Μαρίας Αντωνίου για την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου στην Καστοριά

Στο πλευρό των Φασολοπαραγωγών η Μαρία Αντωνίου, που αντιμετωπίζουν πολλά και σοβαρά προβλήματα. Πρότεινε την κάθοδο όλων μαζί στην Αθήνα

Στην πολύωρη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Αγροτικός Σύλλογος Φυτικής Παραγωγής Δήμου Άργους…

Ξεκινάνε από το Κέντρο Υποδοχής & Ταυτοποίησης (KYT) στη Μόρια οι εμβολιαστικές δράσεις του ΕΟΔΥ σε 17 Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων/Μεταναστών

Ξεκινάνε από το Κέντρο Υποδοχής & Ταυτοποίησης (KYT) στη Μόρια οι εμβολιαστικές…

Ένταξη 6 νέων έργων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης  Δημόσιων Κτηρίων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας συνολικού προϋπολογισμού 3,4 εκ. ευρώ

Ένταξη 6 νέων έργων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης  Δημόσιων Κτηρίων της Περιφέρειας…

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από…