Η Λίμνη της Βουλιαγμένης είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά αξιοθέατα της Αθήνας. Πρόκειται για μια αλμυρή λίμνη της οποίας το βάθος ή η σύνδεση με την θάλασσα δεν έχουν ανακαλυφθεί ποτέ! (Εικόνες & Βίντεο)

Πρόκειται για ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, το οποίο είναι παγκόσμιας εμβέλειας.

Λίμνη Βουλιαγμένης: Πρόκειται για τη λίμνη που βρίσκεται είκοσι ένα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης. Πρόκειται για ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, το οποίο είναι παγκόσμιας εμβέλειας. Το συγκεκριμένο φαινόμενο προκαλεί ταυτόχρονα θαυμασμό και δέος, όσον αφορά τα μυστικά του βυθού της λίμνης.

Ένας μυσταγωγικός προορισμός, πίσω από τον οποίο κρύβονται διάφοροι μύθοι και θρύλοι. Αυτοί έχουν να κάνουν με μια νεράιδα και τα νεαρά παλικάρια που παγιδεύει στα άδυτα της λίμνης. Ο επιβλητικός βράχος, τα ιαματικά νερά, οι δαιδαλώδεις υποβρύχιες σήραγγες, η καταπράσινη βλάστηση συνθέτουν ένα μοναδικό φυσικό αξιοθέατο -μια ανεπανάληπτη εμπειρία.

Η Λίμνη Βουλιαγμένης είναι ενταγμένη στον Εθνικό κατάλογο NATURA 2000. Έχει χαρακτηριστεί ως Τόπος Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους από το Υπουργείο Πολιτισμού. Συγκαταλέγεται στις 20 αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές της Ελλάδας από την Ειδική Επιτροπή Προστασίας Φυσικών Ιαματικών Πόρων.

Λίμνη Βουλιαγμένης: Ο μύθος με την νεράιδα και το μυστηριώδες σπήλαιο

Από επιστημονικής άποψης αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το σπήλαιο. Αυτό ξεκινάει στο σημείο που τελειώνει η λίμνη. Μέχρι στιγμής έχει εξερευνηθεί σε μήκος 3.123 μέτρων. Αντίθετα, η μία από τις 14 σήραγγές του, με μήκος 800 μέτρα αποτελεί την μεγαλύτερη υποβρύχια σήραγγα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο σπήλαιο συνοδεύεται και από έναν θρύλο. Αυτός συνδέεται με μία νεράιδα που ζει στα νερά του και παγιδεύει τους νεαρούς άντρες που προσπαθούν να το ανακαλύψουν. Όπως συνέβη με τους 8 δύτες που έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια της εξερεύνησής του. Οι πρώτοι που προσπάθησαν να εξερευνήσουν το σπήλαιο μέσω μιας επίλεκτης ομάδας, απ’ ό,τι δείχνουν τα ιστορικά στοιχεία, ήταν οι Γερμανοί κατά την δεκαετία του ΄40.

Αρκετά χρόνια αργότερα, δύο δύτες στην προσπάθειά τους να εξερευνήσουν το σπήλαιο έχασαν την ζωή τους κατά την διαδικασία της αποσυμπίεσης. Έγινε λίγα μόλις μέτρα πριν την επιφάνεια της λίμνης, με τις σορούς τους να μην έχουν βρεθεί ποτέ.

Λίμνη Βουλιαγμένης: Τι έγινε το 1988

Αυτό το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα το 1988 ο Ελβετός Ζαν Ζακ Μπολάνζ, από τους πιο γνωστούς παγκοσμίως δύτες της εποχής του και πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Σπηλαιοδυτών, να αναλαμβάνει την προσπάθεια εξερεύνησης και χαρτογράφησης του σπηλαίου της λίμνης. Αυτό έγινε μέσω ενός προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού και την χρηματοδότησή του από τον Δήμο Βουλιαγμένης.

Αν και οι περισσότεροι έκαναν λόγο για τον μύθο της νεράιδας. Τα νεαρά παλικάρια που εκείνη παγιδεύει στα νερά του σπηλαίου, ο Μπολάνζ απέδωσε το χαμό των δύο δυτών. Αποδόθηκε τόσο στα ισχυρά ρεύματα εντός του σπηλαίου που προκαλούν μικρές δίνες στο νερό, όσο και στην ελλιπή γνώση τόσο για την γεωγραφία, όσο και για την μορφολογία του σπηλαίου.

Εκτός από αυτούς τους δύο πρώτους δύτες που εξαφανίστηκαν στο σπήλαιο, το μυστηριώδες αυτό δημιούργημα της φύσης έχει «καταπιεί» ακόμη έξι εξερευνητές. Ο θάνατός τους αποδόθηκε στον ανεπαρκή εξοπλισμό και την ελλιπή εξοικείωση με το υποβρύχιο περιβάλλον του σπηλαίου. Το 1995 μετά από απόφαση του Υπουργείου το σπήλαιο έκλεισε για το κοινό για λόγους ασφαλείας.

Λίμνη Βουλιαγμένης: Η αναπάντεχη ανακάλυψη της ομάδας του Μπολάνζ

Αυτό που προκάλεσε τις μεγαλύτερες εντυπώσεις. Ωστόσο, κατά την εξερεύνηση του σπηλαίου από την ομάδα του Μπολάνζ, ήταν η ανακάλυψη μιας τεράστιας υποβρύχιας έκτασης χωρητικότητας 1.200.000 κυβικών μέτρων. Επίσης, η ύπαρξη ενός υπερμεγέθους σταλαγμίτη σε βάθος 105 μέτρων, σε απόσταση μόλις 730 περίπου μέτρων μακριά από την είσοδο του σπηλαίου.

Αυτό που εξέπληξε τους ερευνητές ήταν το γεγονός ότι οι σταλαγμίτες δεν αναπτύσσονται κάτω από το νερό. Ήταν μια ανακάλυψη που είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη διάφορων θεωριών σχετικά τόσο με την μορφολογία της περιοχής κατά το παρελθόν, όσο και με τον σχηματισμό της Μεσογείου.

Λίμνη Βουλιαγμένης: Η παγκόσμια πρωτιά της λίμνης

Εκτός των παραπάνω εντυπωσιακών στοιχείων, η Λίμνη Βουλιαγμένης ξεχωρίζει, παγκοσμίως, και για ακόμη ένα χαρακτηριστικό της. Κάτω από τα νερά της βρίσκεται η μεγαλύτερη υπόγεια σήραγγα σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτή έχει 800 μέτρα μήκος, με το βάθος της σε κάποια σημεία να αγγίζει ακόμη και τα 80 μέτρα.

Οι διάδρομοί της σχηματίζουν έναν μεγάλο λαβύρινθο μήκους 4,3 χλμ. Το αποτέλεσμα είναι η εξερεύνησή της να είναι αρκετά δύσκολη και επικίνδυνη. Ακόμη και για τους πιο έμπειρους και καλά προετοιμασμένους επαγγελματίες δύτες.

Λίμνη Βουλιαγμένης: Πού οφείλεται η ονομασία της

Αν και βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η ύπαρξή της δεν αναφέρεται σε κανένα αρχαίο κείμενο, παρόλο που αρκετοί αρχαίοι περιηγητές, όπως ο Παυσανίας, αναφέρονται στην ευρύτερη περιοχή. Κάτι που εξηγείται από τους γεωλόγους μέσω των υποθέσεών τους ότι η λίμνη δημιουργήθηκε αργότερα και πιθανότατα κατά τους χριστιανικούς χρόνους, με την κατάρρευση της οροφής ενός τεράστιου σπηλαίου μετά από σεισμό. Κάτι που δικαιολογεί και η σημερινή της ονομασία «Βουλιαγμένη».

Κατά την αρχαιότητα η περιοχή αναφερόταν ως «Ζωστήρ», που σημαίνει ζώνη, και οφείλεται σε έναν μύθο που έχει να κάνει με τη Λητώ. Σύμφωνα με αυτόν, λοιπόν, όταν ήταν έγκυος η Λητώ, μητέρα του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος, έτρεχε να γλιτώσει από την Ήρα, καθώς ο πατέρας των παιδιών της ήταν ο Δίας. Σε κάποιο σημείο σταμάτησε, καθώς νόμισε ότι ήρθε η ώρα να γεννήσει, και πέταξε την ζώνη της.

Λίμνη Βουλιαγμένης: Δραστηριότητες που μπορεί να απολαύσει κανείς σήμερα

Σήμερα, τα ιαματικά υφάλμυρα νερά της Λίμνης, δημιουργούν ένα υπαίθριο thermal spa, κάτω από τον αττικό ουρανό, με τις ιαματικές ιδιότητές τους να συμβάλλουν στη θεραπεία ρευματικών, δερματικών και γυναικολογικών παθήσεων.

Στον πλούσιο έμβιο κόσμο της συγκαταλέγονται και τα γνωστά ψαράκια Garra Rufa που προσφέρουν φυσική απολέπιση της επιδερμίδας.

Οι επιλογές που προσφέρονται στους επισκέπτες είναι αμέτρητες: βουτιές σε πεντακάθαρα νερά, με σταθερή θερμοκρασία μεταξύ 22 και 29 °C όλο το χρόνο, snorkeling, πεζοπορία, ποδήλατο, ασκήσεις ευεξίας. Στο χώρο λειτουργεί εστιατόριο και καφέ, ενώ περιμετρικά της λίμνης βρίσκονται ξαπλώστρες και ομπρέλες για στιγμές χαλάρωσης και ευεξίας.

Πηγή:https://filoitexnisfilosofias.com

You May Also Like

«Χρειάζεται πάνω από 150 χρόνια για να επανέλθει»

Ανεπανόρθωτη η καταστροφή στο δάσος της Δαδιάς

Γεώργιος Σουρής | Ω Ελλάς ηρώων χώρα, τί γαιδάρους βγάζεις τώρα

Γεώργιος Σουρής | Ω Ελλάς ηρώων χώρα, τί γαιδάρους βγάζεις τώρα

Κολωνός: Βίντεο από το διαμέρισμα που έπιασε φωτιά – Ο πατέρας έσπασε τη μπαλκονόπορτα για να ζητήσει βοήθεια

Γεμάτο στάχτη και κάπνα το υπνοδωμάτιο στο οποίο βρέθηκε ο 5χρονος χωρίς…

Φωτιά στην Πάρνηθα: Καρέ – καρέ η διάσωση ζώων

Με τη φωτιά να μαίνεται ανεξέλεγκτη στην Πάρνηθα από το πρωί της Τετάρτης (23/8), πυροσβεστικές δυνάμεις,…

ΥΠΟΙΚ: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τη δημόσια περιουσία σε παραθαλάσσιες περιοχές

”Η εικόνα στις παραλίες της χώρας μας από το φετινό καλοκαίρι αλλάζει”.

Ηχηρό μήνυμα των Μακεδόνων για τα Σκόπια – Πάνω από 400.000 η συμμετοχή στο συλλαλητήριο (pics)

Η εξέδρα έχει στηθεί στο πλακόστρωτο της νέας παραλίας, απέναντι από το…

Χρυσή Αυγή: Αποκαθηλώθηκε η πινακίδα από τα γραφεία της στη Θεσσαλονίκη

Με παρέμβαση του δήμου απομακρύνθηκε η επιγραφή που παρέμενε αναρτημένη στο κτήριο…

Γιαγιά Μελανθία: Η 107χρονη Κρητικιά συναντάει την 93χρονη «μικρή» αδελφή της και της τραγουδάει μαντινάδα-ΒΙΝΤΕΟ

Γιαγιά Μελανθία: Η 107χρονη Κρητικιά συναντάει την 93χρονη «μικρή» αδελφή της και…

Μητσοτάκης: Εθνικός κίνδυνος το δημογραφικό – Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία του 2022

Η δημογραφική κατάρρευση καθίσταται ένα υπαρξιακό στοίχημα για το μέλλον μας, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός