Περιοδεία στη Δυτική Μακεδονία πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλειος Κόκκαλης, ενώ  την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017 συναντήθηκε με εκπροσώπους της Γεωργικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών Καστοριάς (ΓΕΟΚ) και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών & Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς. Παρόντες στη σύσκεψη ήταν η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήριος Αδαμόπουλος και ο Πρόεδρος  του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μόσχος Δημήτριος.

Της Χρύσας Κοσμίδου

«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά, με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς,  να βρίσκεται στην Καστοριά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο κ. Κόκκαλης με την παρουσία του και με τις συναντήσεις που πραγματοποίησε αποδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον μας και τη σημασία που δίνουμε στην αγροτική παραγωγή», δήλωσε η κα Τελιγιορίδου και ενημέρωσε πως κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν τα ζητήματα που αφορούν στον αγροτικό τομέα «πιστεύω  ότι η συνεργασία που ξεκινάει από την πλευρά του θα αποδώσει αποτελέσματα».

Από τη μεριά του ο κ. Κόκκαλης δήλωσε πως η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πιστεύει ότι ο πρωτογενής τομέας παρά την κρίση που αντιμετωπίζει, τελικά θα καταφέρει να βγει δυνατός. Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφέρει πως τα προβλήματα που υφίστανται είναι πάρα πολλά, αλλά υπάρχει η προσπάθεια επίλυσης των αγκυλώσεων και των “κακών αμαρτιών” του παρελθόντος «Για εμάς, ως πολιτική ηγεσία, οι ομάδες παραγωγών είναι πάρα πολύ σημαντικές και θα βοηθήσουν στην έξοδο από την κρίση. Θέλουμε οι αγρότες να είναι δίπλα μας και να είναι σύμβουλοί μας. Άλλωστε για αυτό το λόγο επιδιώκουμε να ακούμε τα θέματά τους. Επίσης, ζητούμε οι οργανώσεις παραγώγων και οι νέοι συνεταιρισμοί να εκμεταλλευτούν το πρόγραμμα “Αγροτικής Ανάπτυξης 2017-2020”. Η πόρτα του Υπουργείου είναι ανοιχτή για όλους τους φορείς, είτε είναι κτηνοτρόφοι, είτε γεωργοί, είτε αγρότες της Π.Ε. Καστοριάς». Αξίζει να σημειωθεί πως προ ημερών ο αρμόδιος Υπουργός Ευάγγελος  Αποστόλου ανακοίνωσε την προκήρυξη του  μέτρου “ Βιολογική Γεωργία” της τάξης των 456 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Υφυπουργός,  έκανε λόγο και για το θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων, ένα θέμα που καίει τον κλάδο της κτηνοτροφίας, και το χαρακτήρισε ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα εθνικής εμβέλειας. Μάλιστα, εκφράζοντας την άποψή του, ο κ. Κόκκαλης τόνισε πως θα πρέπει να συστρατευτούν όλα τα κόμματα, οι θεσμοί και η αυτοδιοίκηση μιας και καταστρέφονται  οι υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις «Δεν θα πρέπει να μείνουμε μόνο στα λόγια, αλλά να γίνουν άμεσα οι έλεγχοι».

Στους δρόμους οι αγρότες

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καστοριάς Δημήτριος Μόσχος, ενημέρωσε πως μεταφέρθηκαν τα ζητήματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς προς τον Υφυπουργό, αλλά και γενικότερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας σε πανελλαδικό επίπεδο «Ο κ. Κόκκαλης, κατά τη διάρκεια της  συζήτησης μάς ανέφερε πως ορισμένα εκ των θεμάτων μας θα λυθούν και ότι υπάρχουν κάποια έτοιμα νομοσχέδια τα οποία και θα κατατεθούν άμεσα».

Παρά τα  όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Μόσχος προτίμησε να κρατήσει τις επιφυλάξεις του,  καθώς όπως ο ίδιος είπε «Όλα αυτά τα χρόνια ακούμε υποσχέσεις, χωρίς όμως να έχει γίνει το παραμικρό. Είμαστε εν αναμονή των εξελίξεων».

Ο κ. Μόσχος είναι παράλληλα Πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα  Αγροτών Καστοριάς και πληροφόρησε πως οι αγρότες θα ξεχυθούν στους δρόμους στις 23 Ιανουαρίου, καθώς τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν κατά το προηγούμενο διάστημα συνεχίζουν να υφίστανται και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό, καθώς έχουν προκύψει και άλλα  καινούργια που αφορούν τόσο στο ασφαλιστικό, όσο και στη φορολογία  «Βέβαια, είδα μια τη διάθεση από τη μεριά του κ. Κόκκαλη, ότι κάποια θέματά μας θα τεθούν ξανά επί τάπητος. Και μόνο στην ιδέα ότι οι αγρότες θα βγουν ξανά στους δρόμους, κάτι κινείται. Προσωπικά, θεωρώ πως κανένας αγώνας ποτέ δεν πάει χαμένος και επειδή εάν δεν υπάρχει η πίεση δεν πρόκειται να γίνει τίποτα, άμεσα λοιπόν θα προβούμε σε κινητοποιήσεις».

Μάλιστα, εντός των ημερών, θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις των αγροτών, προκειμένου να ενημερωθούν για τις επικείμενες κινητοποιήσεις «Θέλουμε να ξέρει ο κόσμος το τι γίνεται,  το τι θα ισχύσει από τη νέα χρόνια, αλλά και το τι θα πληρώσει. Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά. Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα με τον ΟΓΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές και να προχωρήσουμε παρακάτω».

Στις 23 του τρέχοντος μήνα λοιπόν, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Μόσχου, θα στηθεί μπλόκο αγροτών στην Καστοριά. Ο κ. Κόκκαλης σχετικά με αυτή την εξέλιξη δήλωσε πως «Ο κάθε ένας μπορεί να διαμαρτύρεται όπως θέλει, είναι αναφαίρετο δημοκρατικό του δικαίωμα. Εμείς ως πολιτική ηγεσία αποδείξαμε ότι βάλαμε τάξη στις πληρωμές. Υπάρχουν φυσικά κάποιες εκκρεμότητες,  εάν όμως αναλογιστεί κανείς ότι έχουμε πληρώσει και συνεχίζουμε να πληρώνουμε εκκρεμότητες του 2012, 2013 και του 2014, δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι έχουμε μπει σε σειρά σε ό,τι αφορά στο κομμάτι των πληρωμών. Χωρίς να θέλω να γίνω γραφικός, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους τους θέλουμε δίπλα μας»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Μαρία Αντωνίου: Κεντρική προεκλογική ομιλία στο Άργος Ορεστικό

  «Από το Άργος Ορεστικό, στέλνουμε μήνυμα νίκης!»

Εργασίες καθαρισμού, βελτίωσης και αποκατάστασης του δρόμου στον «γύρο λίμνης»                                

Εργασίες καθαρισμού, βελτίωσης και αποκατάστασης του δρόμου στον «γύρο λίμνης»                                                              

Κάλεσμα συμμετοχής στην Πανελλαδική κινητοποίηση στο Νατοϊκό στρατηγείο Θεσσαλονίκης από το Σωματείο Εργατοτεχνιτών Γούνας-Ιματισμού-Κλωστοϋφαντουργίας Νομού Καστοριάς

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους,  του κλάδου σε μαζική συμμετοχή…

Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής και οι εγγραφές για το κοινωνικό φροντιστήριο

Η Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς και το Εργατικό Κέντρο Καστοριάς, για μία ακόμη χρονιά,…

Σειρά επαφών του Δημάρχου Άργους Ορεστικού Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου στην Αθήνα για θέματα του Δήμου

  Σειρά επαφών του Δημάρχου Άργους Ορεστικού Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου στην Αθήνα για…

Ο Αντιδήμαρχος κ. Πετρόπουλος παρουσίασε τους άξονες της νέας τουριστικής πολιτικής του δήμου στην Υφυπουργό Εσωτερικών Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Αθλητισμού, Επιχειρηματικότητας & Παραδοσιακών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων κος Δημήτρης Πετρόπουλος…

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 02-05-2022 έως 08-05-2022)

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από…

«3 λεπτά τη φορά»: Το Μεγαλύτερο Green Challenge του καλοκαιριού!

Table of Contents Hide «3 λεπτά τη φορά»: Το Μεγαλύτερο Green Challenge…