Παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη στα γραφεία του ΟΓΑ Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στο υποκατάστημα στην πόλη της Κοζάνης πραγματοποίησαν την Τετάρτη ( 13/1 ) στις 10:00 το πρωί, αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη την Δυτική Μακεδονία, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η Πρωτοβουλία Αγροτών για το ασφαλιστικό. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν πολλοί νέοι αγρότες και από τους τέσσερις νομούς. Από τον Νομό Καστοριάς το παρών έδωσαν ελάχιστοι αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό και για τις πληροφορίες που θέλουν να κλείνει το υποκατάστημα του ΟΓΑ Δυτικής Μακεδονίας και την ένταξη του στην Αποκεντρωμένη στην Ήπειρο.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι τόνισαν πως ο ΟΓΑ δεν είναι απλά το ταμείο κύριας ασφάλισής τους, αλλά η ταυτότητά τους, γι’ αυτό αντιδρούν στην ενδεχόμενη ένταξή του στο κοινό ταμείο.

Όπως τόνισε ο Βασίλης Τζούρας , πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Βελβεντού και υπεύθυνος της Πρωτοβουλίας Αγροτών στη Δυτική Μακεδονία ‘’ Τα μέτρα που προωθούνται, αποτελούν ταφόπλακα για τον κλάδο… Η κινητοποίηση αυτή πραγματοποιείται για το νομοσχέδιο ασφαλιστικού που φέρνει άμεσα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ήρθαμε εδώ για να δείξουμε την μεγάλη μας διαφωνία για το νομοσχέδιο. ‘’

Σε κοινή γραμμή έκανε δηλώσεις και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς, Δημήτριος Βαενάς , ‘’ Συμμετέχουμε σαν Αγροτικός Σύλλογος Καστοριάς στην διαμαρτυρία που οργάνωσε η Πρωτοβουλία Αγροτών στον ΟΓΑ Κοζάνης διαμαρτυρόμενοι για το νέο νομοσχέδιο που θέλει να κατεβάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που στόχο έχει τη διάλυση του ΟΓΑ και του αγροτικού κόσμου. Είμαστε ενάντια σε αυτό το νομοσχέδιο γιατί χάνοντας την ταυτότητα μας θα χαθεί και όλο το αγροτικό κίνημα. ‘’

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Άργους Ορεστικού Αιμίλιος Βασιλείου , τόνισε πως ‘’ Αυτό που πάνε να κάνουν είναι ότι θέλουν να μας διαλύσουν , θέλουν να μας σβήσουν δεν θέλουν καθόλου αγρότες. Η κατάσταση στην περιοχή μας είναι δραματική όπως σε όλη την Ελλάδα.’’

Να σημειωθεί ότι χθες Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν ανάλογες κινητοποιήσεις αγροτών και σε άλλα υποκαταστήματα του ΟΓΑ σε όλη τη χώρα, με τους αγρότες να δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους.

 

Συγκεντρώσεις ενημέρωσης των αγροτών πριν το πανκαστοριανό αγροτικό συλλαλητήριο

 

Ο Αγροτικός Σύλλογος Καστοριάς, την  Δευτέρα 11 Γενάρη, πραγματοποίησε συγκέντρωση στο Χιλιόδεντρο, με σκοπό να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στα αγροτικά, να ενημερώσει τον αγροτόκοσμο της περιοχής και να σχεδιάσει πώς θα δράσει από δω και πέρα, μπροστά στα νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Συμμετείχαν αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλα τα γύρω χωριά (Πεντάβρυσος, Τσάκωνη, Χιλιόδεντρο, Ποριά, Μεσοποταμία, Πολυκάρπη, Μαύροβο, Γέρμας, Βογατσικό). Υπήρξε θετικό αγωνιστικό κλίμα και διάθεση για συνέχεια των αγώνων.

Στα νέα σκληρά μέτρα που επιβάλλονται από ΕΕ και κυβέρνηση, μέσω της νέας ΚΑΠ και του 3ου μνημονίου, περιλαμβάνονται:

Μείωση των επιδοτήσεων μέχρι 60% συνολικά, έως το τέλος του 2019 και νέες περικοπές στην αγροτική παραγωγή.

Φορολόγηση από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος με συντελεστή 26% και με προκαταβολή 100% του φόρου για την επόμενη χρονιά.

Αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια.

Κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου για τον αγροτικό πετρέλαιο και μεγάλη αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος.

ΕΝΦΙΑ για σπίτια, αποθήκες, στάβλους και χωράφια.

Τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ και κατάργηση του πενιχρού επιδόματος στους υπερήλικες που δεν είχαν πληρώσει εισφορές.

Πρόσθετη φορολογία για προϊόντα, όπως το κρασί και το τσίπουρο.

Στην παρούσα φάση φάνηκε η ανάγκη για περεταίρω συζήτηση και ενημέρωση. Αποφασίστηκε να γίνουν 2 ακόμη συγκεντρώσεις:

Μια στην Πολυκάρπη, την Παρασκευή 15 Γενάρη, 9:00μμ, στην αίθουσα του συλλόγου «Δημιουργία»

και μια στη Μεσοποταμία το Σάββατο 16 Γενάρη, 8:00μμ, στην αίθουσα της Εύξεινου Λέσχης Μεσοποταμίας.

Δεν αποκλείεται μετά από αυτές να προκύψουν και άλλες σε άλλα χωριά.

Κορύφωση των περιφερειακών αυτών συγκεντρώσεων θα είναι ένα πανκαστοριανό αγροτικό Συλλαλητήριο, με σκοπό οι μικρομεσαίοι αγρότες-κτηνοτρόφοι να υψώσουν τοίχος, να βάλουν απροσπέλαστα εμπόδια στην υλοποίηση της πολιτικής της κυβέρνησης.

Θα είμαστε επίσης σε ανοιχτό συντονισμό με άλλους Αγροτικούς Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό έναν πανελλαδικό συντονισμό και τη δημιουργία μπλόκου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Δήλωση του Γιώργου Δακή για το “προσφυγικό”

Την ανάγκη να υπάρξει, για το θέμα της δημιουργίας χώρων εγκατάστασης προσφύγων,…

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η «Συναυλία της Άνοιξης» του Μπαϊρακτάρειου Δημοτικού Ωδείου Καστοριάς

Η εκδήλωση προσέφερε μοναδικές στιγμές στους παρευρισκόμενους, οι οποίοι έμειναν με τις καλύτερες των εντυπώσεων.

Συνελήφθη 61χρονος στην Φλώρινα για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Προανάκριση για την υπόθεση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κάτω Κλεινών Φλώρινας

Νέο Προεδρείο για το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας

Με τη διεξαγωγή των ψηφοφοριών για τη συγκρότηση του Προεδρείου του Περιφερειακού…

Βράβευση του Αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Καστοριάς κ. Ιωάννη-Κωνσταντίνου Τσακιρίδη από τον Δήμαρχο Καστοριάς κ. Ανέστη Αγγελή

Βράβευση του Αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Καστοριάς κ. Ιωάννη-Κωνσταντίνου Τσακιρίδη…

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η γιορτή μάνας στην Πεντάβρυσο.(φωτογραφίες)

Εξαιρετική η ομιλία της Δρ Καλλιόπης Μόσχου που ανέπτυξε το θέμα “με το βλέμμα στραμμένο στα παιδιά μας”

Προυπ. 37.200,00 € για την «Αποκατάσταση Στέγης Εμπορικού Επιμελητηρίου Καστοριάς»

Προυπ. 37.200,00 € για την «Αποκατάσταση Στέγης Εμπορικού Επιμελητηρίου Καστοριάς»

Χαιρετισμός Μητροπολίτη Καστορίας Καλλινίκου στήν ἐκδήλωση γιά τό φράγμα Νεστορίου

Χαιρετισμός Μητροπολίτη Καστορίας Καλλινίκου στήν ἐκδήλωση γιά τό φράγμα Νεστορίου