Συνεργασία ΠΕ Κοζάνης και ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ για τη διαχείριση των συσκευασιών φυτοφαρμάκων

Λύση σε ένα χρόνιο περιβαλλοντικό πρόβλημα το οποίο έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, επιχειρεί να δώσει για πρώτη φορά η ΠΕ Κοζάνης σε συνεργασία με τη ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ, μέσω υποβολής πρότασης για χρηματοδότηση έργου στο ΕΑΠ 2012-2016 συνολικού ύψους 90.000 ευρώ, την οποία εισηγήθηκε η αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Κατερίνα Δαδαμόγια στην Οικονομική Επιτροπή.  Το αντικείμενο του έργου είναι η  συλλογή και διαχείριση των χρησιμοποιημένων συσκευασιών φυτοφαρμάκων. Υπολείμματα των χημικών ουσιών που παραμένουν στις συσκευασίες διαρρέουν στο περιβάλλον και εκτός από την άμεσα βλαπτική τους δράση στα οικοσυστήματα είναι και τοξικές για τον άνθρωπο, στον οποίο φτάνουν μέσω της τροφικής αλυσίδας αλλά και μετά από άμεση έκθεση. Αυτό καθιστά τις χρησιμοποιημένες συσκευασίες φυτοφαρμάκων  επικίνδυνα απόβλητα.

Η πρόταση του έργου θέτει το πλαίσιο συνεργασίας των δύο φορέων σε ένα έργο το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων δράσεις για την καταγραφή αλλά και για τον περιορισμό του προβλήματος όπως: επικοινωνία με  όλους  τους εμπλεκόμενους φορείς και ιδιώτες προκειμένου να πραγματοποιηθεί καταγραφή των ποσοτήτων φυτοφαρμάκων  που  διακινούνται στην ΠΕ Κοζάνης, αποτύπωση των σημείων υδροληψίας σε ψηφιακή διαδραστική πλατφόρμα, σύνταξη διαχειριστικής μελέτης, προμήθεια εξοπλισμού συλλογής και αποκομιδής, πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, εκπαιδεύσεις αγροτών και κατάρτιση ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης χρησιμοποιημένων συσκευασιών φυτοφαρμάκων σε επίπεδο Περιφέρειας, το οποίο έπειτα θα δύναται να υποβληθεί προς χρηματοδότηση σε κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Η ΔΙΑΔΥΜΑ διαθέτει σημαντική μακρόχρονη εμπειρία, οργάνωση και τεχνογνωσία στη διαχείριση απορριμμάτων  και μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας φιλοδοξεί να είναι η πιο πράσινη περιφέρεια της χώρας και αυτή η πρόθεση εκδηλώνεται εμπράκτως μέσα από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, οι οποίες στοχεύουν όχι μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στη διαμόρφωση ανάλογης παιδείας και κουλτούρας στον αγροτικό πληθυσμό.

You May Also Like

Δυναμικό παρών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Με πλήθος επίσημων παρευρισκόμενων και παρουσία των Πρυτανικών Αρχών και μελών της…

Νίκος Παπαγεωργίου: Ένας άγνωστος ευεργέτης – Η ορφάνια, το γουνεμπόριο και η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών

Ο Νίκος Παπαγεωργίου είναι ένας από τους εθνικούς ευεργέτες, που η ζωή…

Υπογραφή εκτέλεσης έργου «Επισκευή – Συντήρηση οδικού δικτύου Αγίου Αντωνίου προς Σιδηροχώρι», από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη.

Την  σύμβαση εκτέλεσης του έργου: «Επισκευή – Συντήρηση οδικού δικτύου Αγίου Αντωνίου…

Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για το έργο «Επικάλυψη στέγης Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην Λευκοπηγή Κοζάνης με Βυζαντινά κεραμίδια» από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη

Την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης,…

Ενεργειακές Κοινότητες:αυτοδιοίκηση, επιχειρήσεις και πολίτες κάνουν πράξη τη Δίκαιη Μετάβαση

  Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η περιβαλλοντική δεξαμενή σκέψης The Green…

51η Πρόσκληση σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας  με τηλεδιάσκεψη

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, έχοντας υπόψη: α)…

Νέος εξοπλισμός για το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Επίσκεψη στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας πραγματοποίησαν στις 15 Σεπτέμβρη 2022, ο Aντιπεριφερειάρχης…

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΎΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της…

kozan.gr: Τι απάντησε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λ. Μαλούτας σε ερώτηση του Φ. Κεχαγιά σχετικά με τι εκδηλώσεις θα γίνουν στην Κοζάνη την περίοδο της Αποκριάς (Βίντεο)

Τι απάντησε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λ. Μαλούτας σε ερώτηση του Φ. Κεχαγιά…