«Σφάζονται» οι λοιμωξιολόγοι – «Άχρηστες υπερβολές τα περί επιστροφής στην εποχή Bουχάν»

«Ξαναγυρνάμε στην εποχή της Βουχάν σε έναν νέο ιό» είπε τη Δευτέρα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, με τον Τάκη Παναγιωτόπουλο να απαντά σε αυτόν τον ισχυρισμό.

Ο ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι «αυτά περί επιστροφής στη Βουχάν νομίζω ότι είναι άχρηστες υπερβολές», σημειώνοντας ότι «δεν ξεκινάμε από την αρχή, υπάρχει κατά ένα μέρος ανοσία, αυτό δείχνουν τα δεδομένα, το υπάρχον εμβόλιο κατά πάσα πιθανότητα θα έχει τουλάχιστον μερική αποτελεσματικότητα και απέναντι στο καινούργιο στέλεχος».

Το μέλος της επιστημονικής επιτροπής δεν έκρυψε ότι «βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση, υπάρχει εξάπλωση του ιού στην Αττική και σε άλλες περιοχές και θέλει πολύ μεγάλη προσοχή».

Η βρετανική μετάλλαξη

Κατά τον ίδιο, «η βρετανική μετάλλαξη έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, δεν είναι το χειρότερο που μπορεί να πάθει κανείς, αλλά μπορεί να επιβαρύνει το ΕΣΥ.

»Ο καιρός και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων είναι παράγοντες που επιβαρύνουν τη διάδοση του ιού, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το άνοιγμα δεν έπρεπε να γίνει».

«Χρειάζεται ισορροπία “μισοάνοιγμα” δραστηριοτήτων, όπως τώρα, που δεν χρειάζεται να ακολουθείται από ένα κλείσιμο, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.

»Το μερικό άνοιγμα δραστηριοτήτων πρέπει να εκτιμηθεί στο τέλος εβδομάδας και να δούμε αν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα. Πάντα πάμε προς τα εκεί.

»Εβδομάδα την εβδομάδα θα έχουμε επανεκτίμηση μέτρων» σημείωσε.

Για τα εμβόλια

«Με τη γρίπη κάνουμε εμβόλιο κάθε χρόνο γιατί; Γιατί κάθε χρόνο οι ιοί είναι ελαφρώς διαφορετικοί από πέρυσι.

»Ενδέχεται να βρεθούμε μπροστά σε ένα τέτοιο φαινόμενο.

»Έναντι της μετάλλαξης της Βρετάνιας φαίνεται τα εμβόλια ότι μας καλύπτουν με πληρότητα, έναντι της νοτιοαφρικανικής και της Βραζιλίας υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν μας καλύπτουν με πληρότητα» εξήγησε ο Τάκης Παναγιωτόπουλος.

«Τις υπεραισιόδοξες δηλώσεις της επιτρόπου της ΕΕ (ότι θα έχουμε σύντομα εμβόλια για την πλειονότητα των πολιτών) τις ακούω με κάποια επιφυλακτικότητα.

»Δε νομίζω ότι πρέπει να δημιουργούμε μεγάλες προσδοκίες που δεν μπορούν να τηρηθούν, γιατί μετά ο κόσμος έχει ματαίωση» σχολίασε επίσης.

ΠΗΓΗ:https://www.tribune.gr

You May Also Like

Νέο Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον: Τι θα περιλαμβάνει  και πώς θα γίνεται η χρηματοδότηση

Νέο Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον: Τι θα περιλαμβάνει  και πώς θα γίνεται η…

Τοποθέτηση Ολυμπίας Τελιγιορίδου στην συνεδρίαση της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς

ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ

Ξάνθη: Εντοπίστηκε η σορός του 21χρονου που είχε κάνει βουτιά στον Νέστο

Τραγική εξέλιξη στην Ξάνθη

Ανδρουλάκης: Ο Ερντογάν εκβιάζει με τους πρόσφυγες και η Ευρώπη αγοράζει από σκάφη από την Τουρκία

Ανδρουλάκης: Ο Ερντογάν εκβιάζει με τους πρόσφυγες και η Ευρώπη αγοράζει από…

Αναρτήθηκαν τα επικαιροποιημένα Μητρώα Παρόχων Κατάρτισης

Παράλληλα, έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο της ΔΥΠΑ και πίνακες απορριφθέντων.

Την επόμενη εβδομάδα η ανακοίνωση των Βάσεων 2017

Λίγες μόλις ημέρες έμειναν μέχρι την ανακοίνωση των βάσεων για το 2017…

Πρόστιμα αντί “λουκέτων” για 11 κατηγορίες επαγγελμάτων

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου…

«ΦύτεψεΤο»: Εφαρμογή κάνει παιχνίδι την αναδάσωση

«ΦύτεψεΤο»: Εφαρμογή κάνει παιχνίδι την αναδάσωση

Κούγιας: Αν δεν αθωωθεί η Πισπιρίγκου, θα παρατήσω τη δικηγορία

«Είμαι κατηγορηματικός ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου θα αθωωθεί»,- Η καταδίκη της «είναι σκάνδαλο και δικαστική πλάνη»