Σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Queensland στην Αυστραλία εντόπισαν ένα συστατικό στο δηλητήριο του κροταλία το οποίο όπως υποστηρίζουν μπορεί να αποτελέσει την βάση για την δημιουργία μιας νέας γενιάς αντιβιοτικών που θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα βακτήρια που έχουν γίνει ανθεκτικά στα υπάρχοντα φάρμακα.

Οι ερευνητές σε δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Journal of Biological Chemistry» περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο το πώς το δηλητήριο θα δρα στον ανθρώπινο οργανισμό χωρίς να προκαλεί ζημιές ή παρενέργειες.

«Πρόκειται για ένα πεπτίδιο (ένα κομματάκι μιας πρωτεΐνης) το οποίο προσδένεται στην επιφάνεια των βακτηρίων χάρις στην ηλεκτροστατική έλξη η οποία προκαλείται από τις ιδιότητες της μεμβράνης των βακτηρίων. Το πεπτίδιο έχει θετικό φορτίο ενώ τα βακτήρια αρνητικό γεγονός που επιτρέπει στο πεπτίδιο να διαπεράσει την μεμβράνη τους και τελικά να τα σκοτώσει. Επειδή τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού δεν έχουν φορτίου δεν θα ενοχληθούν από την παρουσία του πεπτιδίου, δηλαδή του δηλητηρίου. Αυτό είναι παράδειγμα του πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πράγματα που υπάρχουν φύση και φαινομενικά μοιάζουν εχθρικά προς εμάς προς όφελος μας και στην προκειμένη περίπτωση να προσθέσουμε ένα νέο εναλλακτικό όπλο στο φαρμακευτικό μας οπλοστάσιο», αναφέρει η καθηγήτρια Σόνια Ενρίκες, επικεφαλής της μελέτης.

Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα εξερευνά τον κόσμο των δηλητηρίων της φύσης και το πώς αυτά θα μπορούσαν να αλλάξουν προορισμό και από θανατηφόρα για τον άνθρωπο να του σώζουν την ζωή. Η βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «Venomtech» πειραματίζεται με δηλητήρια από σκορπιούς και αράχνες με στόχο όπως και στην περίπτωση του δηλητηρίου του κροταλία την ανάπτυξη φαρμάκων που θα αντιμετωπίζουν βακτήρια ανθεκτικά στα υπάρχοντα αντιβιοτικά.

Η ανάπτυξη νέων ισχυρών αντιβιοτικών είναι πολύ σημαντική αφού σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα μέχρι το 2050, τα ανθεκτικά βακτήρια θα σκοτώνουν περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους σε ετήσια βάση. Δεν είναι όμως τα αντιβιοτικά το πεδίο στο οποίο επικεντρώνονται οι έρευνες με τα δηλητήρια των διαφόρων ζώων αφού διερευνάται και η πιθανότητα να έχουν θετικές επιπτώσεις και σε άλλες παθήσεις. Το δηλητήριο μιας σαύρας για παράδειγμα, χρησιμοποιείται για να αναπτυχθεί μια θεραπεία κατά του διαβήτη.

Θεόδωρος Λαΐνας

in.gr

You May Also Like

Εγκεφαλικό εμφύτευμα υπόσχεται όραση στους τυφλούς

Εγκεφαλικό εμφύτευμα υπόσχεται όραση στους τυφλούς

Η Γη και η Σελήνη μαζί στην ίδια φωτογραφία σε μια απίστευτη λήψη από το διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx

Το διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx της NASA βρίσκεται καθ’ οδόν για τον αστεροειδή…

Με υπέρ-Σελήνη αρχίζει το 2018

Δύο φορές θα υπάρξει υπέρ-Σελήνη το 2018 και η πρώτη θα είναι…

Ξεχασμένο, εδώ και δεκαετίες αντιβιοτικό μπορεί να «σκοτώνει» υπερμικρόβια

Τα μισά από τα φάρμακα που καταστρέφουν τα βακτήρια είναι παραλλαγές ενώσεων

Γ. Παξινός: Ανακάλυψε μία άγνωστη έως τώρα περιοχή του ανθρώπινου εγκεφάλου

Η περιοχή, την οποία ο Παξινός ονόμασε «Ενδοσχοινιοειδή Πυρήνα» (Endorestiform Nucleus), βρίσκεται…

Πώς έμοιαζε η Γη πριν από 3 με 4 δισ. χρόνια

Πώς έμοιαζε η Γη πριν από 3 με 4 δισ. χρόνια

Μετεωρίτες που έπεσαν στη Γη έχουν θεμελιώδη συστατικά της ζωής

Δύο μετεωρίτες που είχαν πέσει ξεχωριστά στη Γη το 1998,

Ανησυχία στην Ευρώπη: Μεγάλο μέρος της απειλείται με ξηρασία

Μπορεί στην Ελλάδα ο φετινός χειμώνας να ήταν βροχερός, η υπόλοιπη Ευρώπη…

Γιατί το φεγγάρι είχε εξαφανιστεί από τον ουρανό το 1110

Table of Contents Hide Γιατί το φεγγάρι είχε εξαφανιστεί από τον ουρανό…

Επικίνδυνες ασθένειες που έχουμε ξεχάσει χάρη στα εμβόλια

Table of Contents Hide Κάποτε στερούσαν τη ζωή κατά εκατομμύρια, σήμερα όμως…