Το τραγικό γεγονός που σημάδεψε τη ζωή του Έρικ Κλάπτον. Ο 4χρονος γιος του έπεσε από τον 53o όροφο ουρανοξύστη. Πώς μετέτρεψε τον πόνο του στο τραγούδι Tears in Heaven

 

Ο Έρικ Κλάπτον πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του με ναρκωτικά και αλκοόλ. Η γέννηση του γιου του όμως τον αναζωογόνησε και τον έκανε να αλλάξει τρόπο ζωής. Για χάρη του αποφάσισε να εγκαταλείψει τα πάθη του. Φοβήθηκε ότι θα μπορούσε να μεταβιβάσει τον αλκοολισμό στο παιδί του ενώ παράλληλα ανησυχούσε μήπως ο μικρός περνούσε μια μέρα τις ίδιες στιγμές αυταπάτης και ταπείνωσης. Ο γιος του, ο Κόνορ, ήταν «το μόνο στη ζωή του που θα μπορούσε να αποδειχθεί καλό».

H γνωριμία με τη Λόρι και η απεξάρτηση από τα ναρκωτικά

Ο θρυλικός ροκάς ήταν 40 ετών όταν τον Οκτώβριο του 1985 κατά τη διάρκεια δύο συναυλιών στο Μιλάνο γνωρίστηκε με τη μητέρα του γιου του, Λόρι. «Ήμουν τρελός για εκείνη, ήθελα να φτιάξω μια νέα ζωή στην Ιταλία», έλεγε. Την περίοδο εκείνη ο Κλάπτον ήταν ακόμη παντρεμένος με την Πάτι Μπόιντ, η οποία υπήρξε μάλιστα πρώην σύζυγος του καλού του φίλου, Τζορτζ Χάρισον των Beatles. Η Λόρι έμεινε έγκυος, χωρίς ο Κλάπτον να έχει χωρίσει από τη γυναίκα του.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της θεωρούσε ότι ο Κλάπτον δεν ήθελε το μωρό. Ένιωθε ότι από τη στιγμή που έμεινε έγκυος, ο σύντροφος της δεν έδειχνε ενδιαφέρον. Στον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης, έλαβε ένα τηλεφώνημα από έναν μάνατζερ του τραγουδιστή που την πίεζε να κάνει έκτρωση. Η Λόρι ωστόσο κράτησε το μωρό. Εκείνη την περίοδο ο Κλάπτον διένυε μία από τις πιο σκοτεινές του περιόδους του. Ένιωθε πως ο κόσμος του διαλυόταν και επιχείρησε να αυτοκτονήσει πίνοντας ένα μπουκάλι Βάλιουμ. Δέκα ώρες αργότερα, ξύπνησε χωρίς επιπτώσεις. Με την ημερομηνία γέννησης του παιδιού του να πλησιάζει, η διάθεσή του άρχισε να αλλάζει. Ο γιος τους γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 21 Αυγούστου του 1986.

Μετά τη γέννηση, η Λόρι επέστρεψε στο σπίτι της στο Μιλάνο, το οποίο ο Κλάπτον επισκεπτόταν για να βλέπει το νεογέννητο γιο του. Όσο βρισκόταν με τον Κόνορ, δεν έπινε. Ωστόσο, περίμενε τη στιγμή που η Λόρι θα έπαιρνε το παιδί για να καταφύγει στα ποτά. Τον Μάρτιο του 1987 κι ενώ είχε ολοκληρώσει ένα από τα ταξίδια του στο Μιλάνο, επέστρεψε μεθυσμένος σπίτι του. Κατηγόρησε τη γυναίκα του ότι δεν ήταν «σωστή σύζυγος», τη διέταξε να φύγει από το σπίτι και άρχισε να πετά τα πράγματά της από το παράθυρο.

Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου βρισκόταν σε περιοδεία, όταν άρχισε να υποφέρει από τύψεις. Φοβόταν ότι θα μπορούσε να μεταβιβάσει τον αλκοολισμό στον Κόνορ. Μπήκε σε κλινική αποτοξίνωσης και από τότε δεν ήπιε ξανά αλκοόλ.

Η πτώση του τετράχρονου γιου από τον 53 όροφο ουρανοξύστη

Τον Μάρτιο του 1991 η Λόρι ζούσε μαζί με τον νέο της σύντροφο σε διαμέρισμα του κτιρίου Galleria στη Νέα Υόρκη. Το αγόρι ήταν μόλις 4 ετών, όταν ο Κλάπτον έφτασε στο διαμέρισμα στον 53ο όροφο του κτιρίου για να τον παραλάβει από τη μητέρα του. Ήταν η πρώτη φορά που θα έπαιρνε τον γιο του μόνος του και θα τον πήγαινε στο τσίρκο Nassau Coliseum στο Λονγκ Άιλαντ.

Την επόμενη ημέρα, στις 20 Μαρτίου του 1991 ο Κλάπτον θα τον επισκεπτόταν ξανά. Στο διαμέρισμα μέχρι να έρθει ο Κλάπτον, καθάριζαν τα παράθυρα του καθιστικού. Ένα από αυτά ήταν ακόμη ανοιχτό. Ο μικρός ξέφυγε από την εποπτεία της νταντάς του, ανέβηκε στο περβάζι του παραθύρου όπου συνήθιζε να ακουμπά τη μύτη του στο τζάμι και να κοιτάζει έξω και έπεσε στο κενό από τον 53 όροφο του ουρανοξύστη.

Ο θάνατος του παιδιού ήταν ακαριαίος και ο Κλάπτον έφτασε στον τόπο του δυστυχήματος αμέσως. Του είχε τηλεφωνήσει η Λόρι ουρλιάζοντας πως ο Κόνορ ήταν νεκρός. Κατάφερε να του πει ότι έπεσε από ένα ανοιχτό παράθυρο, ενώ ο Κλάπτον χωρίς να μπορεί να το πιστέψει της απάντησε «Είσαι σίγουρη;». Καθώς πλησίαζε στον ουρανοξύστη είδε ένα ασθενοφόρο, την κίτρινη ταινία της αστυνομίας και ένα πλήθος να στέκεται έξω από την είσοδο.

«Όποια σωματική βλάβη και να είχε υποστεί από την πτώση ο Κόνορ, την ώρα που τον είδα, είχαν αποκαταστήσει το σώμα του ώστε να δείχνει κάπως κανονικό», θυμάται ο Κλάπτον. «Θυμάμαι να κοιτάζω το όμορφο προσωπάκι του και να σκέφτομαι: «Αυτός δεν είναι ο γιος μου. Μοιάζει λίγο με αυτόν αλλά έχει φύγει», έλεγε στο νεκροτομείο.

Στην κηδεία του γιου του παραβρέθηκε ο Τζορτζ Χάρισον, η πρώην γυναίκα του Πάτι, ο Φιλ Κόλινς και πολλά άλλα πρόσωπα της μουσικής σκηνής. Το σπίτι του τραγουδιστή κατακλύστηκε από εκατοντάδες γράμματα και μηνύματα συλλυπητηρίων απ΄ όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου κι ενός από τον πρίγκιπα Κάρολο.

Το τραγούδι που έγραψε για τον γιο του

Ο Κλάπτον σημαδεμένος από την απώλεια του γιου του γύρισε το καλοκαίρι του 1991 ένα βίντεο για το Υπουργείο Υγείας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης με σύνθημα «Βάλτε κάγκελα στα παράθυρα και πόρτες ασφαλείας στις πόρτες. Είναι εύκολο και μπορεί να αποτρέψει μια τρομερή τραγωδία, Πιστέψτε με, ξέρω».

Έναν χρόνο μετά, ο ερμηνευτής μαζί με τον συνεργάτη του Will Jennings έγραψε το τραγούδι “Tears in heaven”, στο οποίο περιγράφεται ο πόνος από την απώλεια του μικρού Κόνορ. Το τραγούδι θεωρείται ένα από τα πιο επιτυχημένα του καλλιτέχνη και έμεινε για πολλές εβδομάδες στο νούμερο ένα των charts του Billboard.

Στους στίχους του τραγουδιού ο καλλιτέχνης ρωτά σε πρώτο πρόσωπο τον γιο του αν θα τον γνωρίσει, όταν θα συναντηθούν στον παράδεισο. «Θα μου κρατάς το χέρι όταν θα με δεις στον παράδεισο;».

Ο Εric Clapton έγραψε στην αυτοβιογραφία το 2007, «Αυτό το τραγούδι δεν γράφτηκε για το κοινό. Το έκανα μόνο και μόνο για να μην τρελαθώ. Το έπαιζα συνέχεια ξανά και ξανά κάνοντας βελτιώσεις, ώσπου έγινε κομμάτι της ύπαρξης μου». Από τότε ο Eric Clapton δεν το περιλαμβάνει στις live εμφανίσεις του.

Το 2004 το περιοδικό Rolling Stone συμπεριέλαβε το “Tears in heaven” στη λίστα με τα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών, τοποθετώντας το στη θέση 362. Ωστόσο, δεν είναι ένα ακόμη τραγούδι της ροκ, αλλά το μοιρολόι ενός πατέρα.

Η μητέρα του παιδιού και ο δικός της πόνος δεν αναφέρθηκαν σε κανένα ρεπορτάζ..

mixanitouxronou.gr

 

 

 

 

You May Also Like

Έτσι είναι οι καλλιεργημένοι άνθρωποι, Αντόν Τσέχωφ

Έτσι είναι οι καλλιεργημένοι άνθρωποι, Αντόν Τσέχωφ

Η ιστορία των άνιμε. Πώς από προπαγανδιστικές ταινίες για τον στρατό της Ιαπωνίας εξελίχθηκαν σε αναπόσπαστο κομμάτι της ιαπωνικής κουλτούρας

Η ιστορία των άνιμε. Πώς από προπαγανδιστικές ταινίες για τον στρατό της…

Τα τρία εξωκκλήσια του Αποστόλου Θωμά στο βουνό Σαρακίνα της Καστοριάς-Γράφει ο Γιώργος Τ. Αλεξίου

Τα τρία εξωκκλήσια του Αποστόλου Θωμά στο βουνό Σαρακίνα της Καστοριάς Γράφει…

Η κρυφή ζωή του στρατιωτικού γιατρού που ξεγέλασε τη Βρετανική Αυτοκρατορία για 50 χρόνια. Ήταν γυναίκα που χειρουργούσε, καυγάδιζε και μονομαχούσε για να μην την καταλάβουν

Η κρυφή ζωή του στρατιωτικού γιατρού που ξεγέλασε τη Βρετανική Αυτοκρατορία για…

Η Γαλλία θα απαγορεύσει την… αιμομιξία για πρώτη φορά από το 1791!

Η γαλλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να σπάσει ένα μεγάλο ταμπού στη μόνη ευρωπαϊκή…

«Έχω πάψει να είμαι η Σίσσυ. Είμαι μια δυστυχισμένη 42χρονη και το όνομά μου είναι Ρόμι Σνάιντερ»

Η τραγική ιστορία της ζωής της, με αφορμή ένα βίντεο με τις…

Ένα χρόνο μετά χωρίς απάντηση για το τι προκάλεσε την έκρηξη-κατάρρευση του Ξενοδοχείου Τσάμης.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Ελεύθερος Σκοπευτής – Σκάνδαλα και διαφθορά

Το Δάσκαλε που δίδαξες και νόμο δεν κρατούσες ανταποκρίνεται κατά λέξη και…

Μπαλάσκας: «Δεν πρόκειται να δεχθούμε υποχρεωτικό εμβολιασμό στην αστυνομία – Τελεία και παύλα» (video)

Μπαλάσκας: «Δεν πρόκειται να δεχθούμε υποχρεωτικό εμβολιασμό στην αστυνομία – Τελεία και…

Σταμάτης Γονίδης: Κουνάω αντικείμενα από μακριά

Ο κορονοϊός, τα εμβόλια και το… τσιπάκι της Αποκάλυψης