“Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα” λέει ο λαός, αλλά κι ένα γιαούρτι την ημέρα μπορεί να πετύχει κάτι αντίστοιχο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία ανακάλυψαν, μια μερίδα γιαούρτι στην καθημερινή διατροφή ενός ασθενούς με υπέρταση, μειώνει την αρτηριακή του πίεση.

Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Maine και της Νότιας Αυστραλίας εξέτασαν πάνω από 900 ενήλικες που συμμετείχαν στην Διαχρονική Μελέτη Maine–Syracuse. Μέτρησαν τις διατροφικές συνήθειες κάθε ατόμου για το γιαούρτι, μέσω ενός ερωτηματολογίου συχνότητας τροφής. Επίσης, προσδιόρισαν την υπέρταση ως οποιαδήποτε ένδειξη πάνω από 140/90 mmHg. Η κανονική αρτηριακή πίεση είναι περίπου 120/80 mmHg, με οτιδήποτε υψηλότερο να αποτελεί λόγο ανησυχίας.

Η υπέρταση είναι ο υπ’ αριθμόν ένα παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, επομένως είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να βρίσκουμε τρόπους για να τη μειώσουμε και να τη ρυθμίσουμε”, λέει η ερευνήτρια της UniSA, δρ. Alexandra Wade, σε σχετική ανακοίνωση του πανεπιστημίου. “Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ειδικά το γιαούρτι, μπορεί να είναι ικανά να μειώσουν την αρτηριακή πίεση”.

Πώς τα γαλακτοκομικά και ειδικά το γιαούρτι προλαμβάνουν την υπέρταση

“Τα γαλακτοκομικά περιέχουν μια σειρά μικροθρεπτικών συστατικών, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, τα οποία εμπλέκονται στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, εξηγεί η δρ. Wade.

“Το γιαούρτι είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον γιατί περιέχει επίσης βακτήρια, που προάγουν την απελευθέρωση πρωτεϊνών, οι οποίες μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Αυτή η μελέτη έδειξε ότι για τα άτομα με υπέρταση, ακόμη και μικρές ποσότητες γιαουρτιού συσχετίστηκαν με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

Για όσους κατανάλωναν γιαούρτι τακτικά, τα αποτελέσματα ήταν ακόμη πιο ισχυρά. Οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης ήταν σχεδόν επτά μονάδες χαμηλότερες από εκείνους που δεν κατανάλωναν γιαούρτι”, πρόσθεσε η ίδια.

Η υπέρταση οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα

Παγκοσμίως, πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν υπέρταση.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η ανάπτυξη υπέρτασης θέτει τους ανθρώπους σε κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς και απειλητικά για τη ζωή καρδιακά συμβάντα, όπως έμφραγμα κι εγκεφαλικό.

Συνολικά, οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ένα άτομο πεθαίνει από καρδιαγγειακά νοσήματα κάθε 36 δευτερόλεπτα στις ΗΠΑ!

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Dairy Journal.

Πηγές: https://www.unisa.edu.auhttps://www.studyfinds.org

φωτό: iStock

You May Also Like

Κεραλοιφή: Xρήση, ιδιότητες και η συνταγή για να τη φτιάξετε

Ιδιότητες της κεραλοιφής

Πώς να διώξετε την άσχημη μυρωδιά από τον κάδο απορριμμάτων

Πώς να διώξετε την άσχημη μυρωδιά από τον κάδο απορριμμάτων

Αν νιώθετε συχνά αυτό τα βράδια, κάντε εξετάσεις ήπατος!

Table of Contents Hide Εάν κάτι δεν πάει καλά με το ήπαρ…

Πως να αναγνωρίσετε το νοθευμένο μέλι

Η κρυστάλλωση είναι μια φυσική ιδιότητα του μελιού. Αν το μέλι δεν…

ΕΟΔΥ: Εκπαιδευτικά σεμινάρια για γιατρούς που συνεργάζονται με ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα

ΕΟΔΥ: Εκπαιδευτικά σεμινάρια για γιατρούς που συνεργάζονται με ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα

Το βότανο – όπλο απέναντι στο άγχος και ασπίδα για τον οργανισμό

Το βότανο – όπλο απέναντι στο άγχος και ασπίδα για τον οργανισμό

Οι πρώτες φθινοπωρινές ιώσεις: Ποια είναι τα συμπτώματα

Οι πιο συχνές λοιμώξεις που ταλαιπωρούν τα παιδιά το φθινόπωρο είναι το…

Οστεοπόρωση: Έτσι θα την κατανοήσεις και θα την προλάβεις

Table of Contents Hide Οστεοπόρωση σημαίνει…Η οστεοπόρωση προλαμβάνεταιΤα «κακά» νέα85-90%Οστεοπενία1 στις 325-30…