Φανουρόπιτα: Γιατί τη φτιάχνουμε σήμερα – Η παραδοσιακή συνταγή με τα 9 υλικά

Δεν υπάρχει εκκλησία από την οποία να μην περάσετε σήμερα και να μη δείτε δεκάδες φανουρόπιτες.

Οι νοικοκυρές φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες μοιράζουν στη γειτονιά αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία. Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε. Πρόκειται για μια μίξη, λαϊκής παράδοσης, πίστης και τοπικών εθίμων που ξεκίνησε στη Ρόδο και επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα.

Πολλοί, εξάλλου, συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα “φαίνω” που σημαίνει αποκαλύπτω. Τη δύναμη που αποδίδεται στην πίτα έρχονται να ενισχύσουν και τα υλικά της, τα οποία είναι πάντοτε 7 ή 9.

Φανουρόπιτα: Γιατί τη φτιάχνουμε σήμερα - Η παραδοσιακή συνταγή με τα 9 υλικά

Ποιος δεν θυμάται την γιαγιά του να λέει “Άγιε μου Φανούριε… φανέρωσε το” και να τάζει πίτα ή κερί στη χάρη του; Για τους απλούς ανθρώπους ο Άγιος Φανούριος υπήρξε η μορφή που πάντοτε θα βοηθούσε να βρεθούν τα χαμένα. Από γαμπρούς και νύφες μέχρι χαμένα πρόσωπα ή ακόμη και κλειδιά.

Όσο για τον ίδιο τον Άγιο Φανούριο; Λέγεται πως αυτό δεν είναι καν το πραγματικό του όνομα, ενώ οι πληροφορίες που υπάρχουν για τον ίδιο και την ζωή του είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Το μόνο γνωστό, σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση τουλάχιστον, είναι πως η μητέρα του Αγίου ήταν… αμαρτωλή.

Η παραδοασιακή συνταγή για φανουρόπιτα με 9 υλικά:

Υλικά

4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι κανέλλα
1 μπέικιν
1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι τσαγιού νερό
3/4 φλιτζάνι τσαγιού πορτοκαλάδα
ελάχιστη σόδα,

ξύσμα λεμονιού-πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μούλτι για λίγα λεπτά και μετά βάζουμε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά.

Ύστερα βάζουμε : 1 φλιτζάνι σταφίδα ξανθή 1 φλιτζάνι χοντρά κομμένα καρύδιακαι βάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί νούμερο 32.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45΄ λεπτά.
Όταν ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν πασπαλίζουμε από πάνω με ζάχαρη άχνη.

ΠΗΓΗ:https://www.thetoc.gr/

You May Also Like

Εκπληκτική γαλατόπιτα της γιαγιάς με πορτοκάλι και κανέλα

Θα σας ξετρελάνει!

Μελάσα: Τα τεράστια οφέλη της και δύο μοναδικές συνταγές

Table of Contents Hide Μελάσα: Τα τεράστια οφέλη της και δύο μοναδικές…

Η πιο ωραία μηλόπιτα με κρέμα που έχετε δοκιμάσει ποτέ!

Η πιο ωραία μηλόπιτα με κρέμα που έχετε δοκιμάσει ποτέ!

Εύκολη μηλόπιτα με 5 μόνο υλικά

Χωρίς μίξερ, ρίχνεις όλα τα υλικά σε ένα μπολ, ψήνεις και απολαμβάνεις

Ο μουσακάς από το Άγιο Όρος που ξετρέλανε τον παγκοσμίου φήμης σεφ Jamie Oliver – Η συνταγή

Υπάρχουν πολλές συνταγές για να φτιάξει κανείς ένα μουσακά, όμως ένας μουσακάς…

Θα ξετρελαθείτε από τη γεύση τους. Φτιάξτε κουλουράκια μήλου χωρίς ζάχαρη

Θα ξετρελαθείτε από τη γεύση τους. Φτιάξτε κουλουράκια μήλου χωρίς ζάχαρη

Γλυκό Oreo με μόνο 3 υλικά: Πανεύκολο και γρήγορο, θα ξετρελαθείς

Δευτερούλα σήμερα και τι καλύτερο από ένα εύκολο και λαχταριστό γλυκάκι που θα μας…

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΕΣ ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΒΑΦΛΕΣ

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΕΣ ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΒΑΦΛΕΣ

Γλυκίσματα Γαλακτομπούρεκα μικρά αρωματισμένα με πορτοκάλι

Συνταγή για γαλακτομπούρεκα ρολάκια αρωματισμένα με πορτοκάλι

Εύκολη συνταγή για μελομακάρονα με υλικά που έχεις στο ντουλάπι σου

Μπαχαρικά, εκλεκτό μέλι, πορτοκάλι και κονιάκ είναι τα βασικά υλικά που θα…