Έφθασε η ώρα για το ετήσιο ραντεβού με την εφορία για 6,4 εκατ. νοικοκυριά. To ηλεκτρονικό σύστημα Taxis άνοιξε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά.

Εφθασε η ώρα για το ετήσιο ραντεβού με την εφορία για 6,4 εκατ. νοικοκυριά. To ηλεκτρονικό σύστημα Taxis άνοιξε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και είναι έτοιμο να υποδεχθεί τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων.

Φέτος υπάρχουν τέσσερις νέες καινοτομίες οι οποίες διευκολύνουν τη διαδικασία υποβολής δήλωσης φόρου εισοδήματος. Οι φορολογούμενοι μπορούν να βλέπουν σε έναν συγκεντρωτικό πίνακα όλα τα εισοδήματά τους από κάθε πηγή, τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει με βάση τα στοιχεία που έχουν ληφθεί από τους υπόχρεους φορείς, ενώ δημιουργήθηκαν νέα πεδία στις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, στα οποία συμπληρώνεται ο αριθμός παροχής ρεύματος της μισθωμένης κατοικίας φοιτητή, ο οποίος δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση. Και φέτος απαλλάσσονται από την εισφορά αλληλεγγύης τα εισοδήματα από μισθούς του ιδιωτικού τομέα, επιχειρηματική δραστηριότητα, ακίνητα, μερίσματα ενώ θα ισχύσουν κανονικά τα τεκμήρια και το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων.

Οι τέσσερις νέες καινοτομίες:

1. Για πρώτη φορά, οι πολίτες μπορούν να βλέπουν σε έναν συγκεντρωτικό πίνακα και ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο/μέλος συμφώνου συμβίωσης, τα βασικά στοιχεία που έχουν ληφθεί από φορείς, τόσο για εισοδήματα (τρέχουσες και αναδρομικές αποδοχές, αγροτικές επιδοτήσεις – ενισχύσεις, μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα κ.λπ.), όσο και για δαπάνες (δίδακτρα, δάνεια, δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής κ.ά.).

2. Παρέχεται η δυνατότητα ενημέρωσης των στοιχείων των φορολογουμένων κατά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, μέσω συνδέσμου που οδηγεί στο μητρώο και επικοινωνία της ψηφιακής πύλης myAADE.

3. Για πρώτη φορά, συμπληρώνονται σε διακριτούς κωδικούς τόσο τα κοινά τέκνα, όσο και τα τέκνα κάθε συζύγου ή μέλους συμφώνου συμβίωσης, που δεν έχουν αποκτηθεί από κοινού (μη κοινά τέκνα).

4. Διευκολύνεται άμεσα η επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος των μισθωμένων φοιτητικών κατοικιών. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκαν νέα πεδία στις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, στα οποία συμπληρώνεται ο αριθμός παροχής ρεύματος της μισθωμένης κατοικίας φοιτητή.

Παρακάτω ακολουθούν 11 ερωτήσεις και απαντήσεις για την υποβολή της δήλωσης.

– Συμπληρώνοντας τη δήλωση Ε1 μου εμφανίζονται ερωτηματικά (???) σε διάφορα πεδία. Γιατί συμβαίνει αυτό;

– Το πιθανότερο είναι ότι χρησιμοποιείτε λογιστικό πρόγραμμα το οποίο δεν είναι συμβατό με τις προδιαγραφές των προγραμμάτων της ΑΑΔΕ.

– Δεν συμφωνώ με τα στοιχεία που είναι προσυμπληρωμένα στους κωδικούς των εισοδημάτων. Τι πρέπει να κάνω;

– Η προσυμπλήρωση έγινε με βάση τα αρχεία της υπηρεσίας μας που προέκυψαν από την επεξεργασία των ηλεκτρονικά υποβληθεισών βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών από εργοδότες και φορείς.

Επικοινωνήστε με τον εργοδότη ή φορέα και σε περίπτωση λανθασμένης υποβολής, θα πρέπει ο εργοδότης ή φορέας να υποβάλει ηλεκτρονικά εκ νέου το αρχείο με τα σωστά στοιχεία βεβαίωσης. Σε περίπτωση που ο εργοδότης υποβάλει εκ νέου αρχείο βεβαιώσεων θα προσυμπληρωθούν τα νέα στοιχεία.

– Πώς γίνεται επιβεβαίωση όταν ο γάμος δεν έχει δηλωθεί και στον πίνακα επιβεβαίωσης δεν εμφανίζεται η σύζυγος;

– Κατά την είσοδό σας στον πίνακα της επιβεβαίωσης εάν δεν εμφανίζονται τα στοιχεία της συζύγου τότε πριν από την επιβεβαίωση των στοιχείων της δήλωσής σας πρέπει να ενημερώσετε το μητρώο της αρμόδιας ΔΟΥ για την έγγαμη σχέση. Μετά την ενημέρωση θα προχωρήσετε στην επιβεβαίωση αφού πληκτρολογήσετε τον ΑΦΜ της συζύγου και τα υπόλοιπα στοιχεία της που απαιτούνται.

– Είναι υποχρεωτική η κοινή υποβολή δήλωσης για τα μέρη συμφώνου συμβίωσης;

– Τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης δύνανται να υποβάλλουν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος εφόσον έχουν ενημερώσει το Τμήμα – Γραφείο Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας ΔΟY. Στην περίπτωση αυτή έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να βλέπουν σε έναν πίνακα τα εισοδήματά τους από κάθε πηγή και τις δαπάνες που έχουν κάνει.

– Eχω χωρίσει, πώς θα διαγράψω τη σύζυγο στον πίνακα της επιβεβαίωσης;

– Πριν από την επιβεβαίωση των στοιχείων της δήλωσής σας πρέπει να ενημερώσετε το μητρώο της αρμόδιας ΔΟΥ για τη διακοπή της έγγαμης σχέσης. Στη συνέχεια, θα διαγράψετε τον ΑΦΜ της συζύγου και αυτόματα θα ακυρωθούν τα στοιχεία της. Τέλος, επιλέγετε «Επιβεβαίωση».

– Είμαι σε κατάσταση πτώχευσης. Θα υποβάλω κοινή δήλωση με τον/τη σύζυγό μου;

– Στην περίπτωση αυτή δεν υποβάλλεται κοινή δήλωση.

Η δήλωση που αφορά την πτωχευτική περιουσία κατατίθεται χειρόγραφα στην αρμόδια ΔΟΥ από τον σύνδικο πτώχευσης.

Η δήλωση για τα λοιπά εισοδήματα υποβάλλεται ηλεκτρονικά από τον ίδιο τον φορολογούμενο.

– Θέλω να υποβάλω δήλωση και ο/η σύζυγος έχει αποβιώσει πριν από την υποβολή της δήλωσης. Τι να κάνω;

– Δηλώνεται ο θάνατος στο Τμήμα – Γραφείο Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας ΔΟΥ και υποβάλλονται χωριστές δηλώσεις. Ο/η εν ζωή σύζυγος υποβάλλει τη δήλωση ηλεκτρονικά, ενώ για τον/την αποβιώσαντα/σα σύζυγο η δήλωση υποβάλλεται από τους κληρονόμους στην αρμόδια ΔΟΥ.

– Εχω στην κατοχή μου ηλεκτροκίνητο ΕΙΧ. Πώς το δηλώνω;

– Για τον συγκεκριμένο τύπο αυτοκινήτων δεν απαιτείται η συμπλήρωση του πεδίου των κυβικών εκατοστών. Αντίθετα, στον πίνακα των οχημάτων, πρέπει υποχρεωτικά να δηλωθεί στην αντίστοιχη στήλη μία από τις δύο επιλογές (ΛΤΠΦ μέχρι ή άνω των 50.000 ευρώ).

– Είμαι φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής και εμφανίζεται λανθασμένα η φορολογική μου κατοικία. Πώς θα τη διορθώσω;

– Μπορείτε να επιλέξετε την ορθή χώρα φορολογικής κατοικίας σας από τη λίστα που εμφανίζεται. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ενημερώσετε και το τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης.

– Eχω εισπράξει βάσει δικαστικής απόφασης εισοδήματα που αφορούν προηγούμενα έτη και τόκους. Πώς θα τα δηλώσω;

– Τα εισοδήματα των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ στα έτη που αφορούν. Οι τόκοι θα δηλωθούν στο έτος που εισπράχθηκαν στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα 4Δ1.

– Eχω εισπράξει αναδρομικά συντάξεων. Πώς θα τα δηλώσω;

– Τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ στα έτη που αφορούν. Ωστόσο, εάν τα αναδρομικά αφορούν τα φορολογικά έτη 2015 κι εφεξής, η τροποποιητική δήλωση μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά. Οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι 31/12/2022.

πηγη:https://www.kathimerini.gr/

You May Also Like

Καιρός: Από Πέμπτη το πρώτο μεγάλο κύμα ζέστης

Καιρός: Από Πέμπτη το πρώτο μεγάλο κύμα ζέστης

Θεσσαλονίκη: Πωλούνται πριν βγουν σε αγγελία τα διαμερίσματα μέχρι 200.000 ευρώ

Με… μαγική εικόνα μοιάζουν τα διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη, που η τιμή πώλησής τους φτάνει έως 200.000 ευρώ και εκτείνονται σε μέχρι 120 τμ.

Γάμος ομοφύλων: Δημοσιεύθηκε η πρώτη αγγελία για τελετή στην Ελλάδα

Στην εφημερίδα Τα Νέα δημοσιεύεται η πρώτη αγγελία για γάμο ομόφυλου ζευγαριού στην Ελλάδα.

Αγιος Παΐσιος – Από τα Φάρασα στον Ουρανό – Νέα ιστορική, βιογραφική σειρά στο Mega

Η νέα ιστορική-βιογραφική σειρά «Αγιος Παΐσιος», που έρχεται στο MEGA με ένα…

Απαράδεκτο: Παιδάκι φιλάει το φέρετρο του Μητροπολίτη Λαγκαδά που πέθανε από κορονοϊό – Ιερείς προσκυνούσαν χωρίς μάσκα [Βίντεο]

Table of Contents Hide Απαράδεκτο: Παιδάκι φιλάει το φέρετρο του Μητροπολίτη Λαγκαδά…

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος «έδιωξε» την Σάσα Σταμάτη από παράστασή του

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος «έδιωξε» την Σάσα Σταμάτη από παράστασή του

Η Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο «Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση  της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας»

Η Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για…

Πυρκαγιές: Κάηκαν πάνω από 1,2 εκατ. στρέμματα μέχρι τις 23 Αυγούστου

3 φορές πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 2006 με 2022.

Κερατσίνι – Δεκάδες ερωτήματα για τον φρικτό θάνατο της 8χρονης – «Κάποιος την κυνηγούσε»

Table of Contents Hide Κερατσίνι – Δεκάδες ερωτήματα για τον φρικτό θάνατο…

Τα δώρα των Χριστουγέννων: Τι πληρώνεται και πότε – Όλες οι ημερομηνίες

Τα δώρα των Χριστουγέννων: Τι πληρώνεται και πότε – Όλες οι ημερομηνίες