Στοχευμένα και ανάλογα με την… επικινδυνότητα κάθε κλάδου θα ελέγχονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τους ελεγκτές να κάνουν αρχή με μηχανικούς, γιατρούς και λογιστές.

Σύμφωνα με την «Αυγή», με νέα “όπλα” βγαίνουν στο εξής οι διωκτικές αρχές στο κυνήγι της φοροδιαφυγής, αξιοποιώντας και την εμπειρία που απέκτησαν στα ειδικά σεμινάρια που παρακολούθησαν στο Λονδίνο και το Παρίσι.

Στο μικροσκόπιο θα μπαίνουν τα δηλωθέντα εισοδήματα των τελευταίων ετών, οι επαγγελματικές δαπάνες, τα δάνεια και τα περιουσιακά στοιχεία των ελεγχομένων, ώστε να εντοπίζονται, χάρη στις νέες δυνατότητες που δίνει η πληροφορική, οι παραβάτες.

Ανά κατηγορία ελεύθερου επαγγέλματος θα χρησιμοποιείται διαφορετική μέθοδος, καθώς τα ελεγκτικά πρότυπα των προηγούμενων ετών αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά.

Από το φθινόπωρο, αναφέρει η Καθημερινή, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) αναμένεται να επικεντρώσει τους ελέγχους σε αυτές τις επαγγελματικές κατηγορίες (γιατρούς, μηχανικούς, υδραυλικούς, λογιστές, ηλεκτρολόγους, δικηγόρους κ.λπ.) σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η αίσθηση του ελέγχου, ώστε να περιοριστεί η φοροδιαφυγή από τους ίδιους τους επαγγελματίες, πριν εντοπιστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στόχος είναι η ενίσχυση των εσόδων, σε τέτοιο βαθμό που θα καθιστά ευκολότερη την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού και στη συνέχεια θα δίνει τη δυνατότητα για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής που σχεδιάζει η κυβέρνηση και ενδεχομένως τη μετέπειτα μείωση κάποιων φόρων. Ο επικεφαλής της ΓΓΔΕ, κ. Γ. Πιτσιλής, αποκάλυψε ότι η Γραμματεία έχει εκπονήσει σχέδιο για τους ελέγχους του φθινοπώρου στους ελεύθερους επαγγελματίες και –σύμφωνα με πληροφορίες– οι έλεγχοι θα γίνονται ανάλογα με τον βαθμό «επικινδυνότητας» του εκάστοτε κλάδου, όπως αυτός προκύπτει από την «ανάλυση κινδύνου» (risk analysis) που έχουν εκπονήσει στη ΓΓΔΕ.

Επί της ουσίας, οι έλεγχοι θα γίνονται με διαφορετική μέθοδο ανά κατηγορία επαγγέλματος ή ανά ομάδα επαγγελματικών κλάδων. Δηλαδή, άλλα κριτήρια θα υπάρχουν για το πώς θα επιλέγονται οι προς έλεγχο επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης και διαφορετικά κριτήρια για τους δικηγόρους, τους γιατρούς κ.λπ. Τα βασικά κριτήρια για τη διενέργεια ενός ελέγχου θα είναι:

• Τα εισοδήματα που έχουν δηλωθεί τα προηγούμενα χρόνια.
• Οι επαγγελματικές δαπάνες ανά δραστηριότητα.
• Τα δάνεια που έχει λάβει κάθε επαγγελματίας.
• Τα περιουσιακά στοιχεία των ελεγχομένων.

Παράλληλα, θα «τρέχουν» και τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Από τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι περίπου 1 στους 2 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνει ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ. Ποσό το οποίο στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα για όλους όσοι το δηλώνουν και για τον λόγο αυτό η ΓΓΔΕ θέλει να στρέψει την προσοχή της σε αυτές τις περιπτώσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Τα 12 επιδόματα που καταβάλλονται έως το τέλος του 2020

Τα 12 επιδόματα που καταβάλλονται έως το τέλος του 2020

Εφορία: Ατομικά εκκαθαριστικά για όλους

Το σχέδιο που μελετά το υπουργείο Οικονομικών

ΟΠΕΚ+: Ανακοίνωσε αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια (πίνακας)

Μια αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής πετρελαίου που θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα

Μητσοτάκης: Εφάπαξ, πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά

Μητσοτάκης: Εφάπαξ, πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά

Αυστηρές κυρώσεις σε όσες εταιρίες ταμειακών μηχανών και POS δεν αναβαθμίσουν τα λογισμικά τους

Μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου η προθεσμία.

Πώς θα ελέγχονται οι συνταξιούχοι που απασχολούνται

Table of Contents Hide Πώς θα ελέγχονται οι συνταξιούχοι που απασχολούνταιΤι πρέπει…

Αλλαγές στη φορολόγηση δωρεών και γονικών παροχών: Τι πρέπει να προσέξετε

Η επιστημονική ομάδα της TaxExperts αναλύει με πρακτικά παραδείγματα τις αλλαγές στον Κώδικα Κληρονομιών, Δωρεών και Γονικών παροχών, μετά την ψήφιση του ν. 4714/2020.

Ο χάρτης του ελληνικού επιχειρείν: Ποιοι κλάδοι στηρίζουν οικονομία και απασχόληση

321 δισ. ευρώ  ο συνολικός τζίρος