Στοχευμένα και ανάλογα με την… επικινδυνότητα κάθε κλάδου θα ελέγχονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τους ελεγκτές να κάνουν αρχή με μηχανικούς, γιατρούς και λογιστές.

Σύμφωνα με την «Αυγή», με νέα “όπλα” βγαίνουν στο εξής οι διωκτικές αρχές στο κυνήγι της φοροδιαφυγής, αξιοποιώντας και την εμπειρία που απέκτησαν στα ειδικά σεμινάρια που παρακολούθησαν στο Λονδίνο και το Παρίσι.

Στο μικροσκόπιο θα μπαίνουν τα δηλωθέντα εισοδήματα των τελευταίων ετών, οι επαγγελματικές δαπάνες, τα δάνεια και τα περιουσιακά στοιχεία των ελεγχομένων, ώστε να εντοπίζονται, χάρη στις νέες δυνατότητες που δίνει η πληροφορική, οι παραβάτες.

Ανά κατηγορία ελεύθερου επαγγέλματος θα χρησιμοποιείται διαφορετική μέθοδος, καθώς τα ελεγκτικά πρότυπα των προηγούμενων ετών αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά.

Από το φθινόπωρο, αναφέρει η Καθημερινή, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) αναμένεται να επικεντρώσει τους ελέγχους σε αυτές τις επαγγελματικές κατηγορίες (γιατρούς, μηχανικούς, υδραυλικούς, λογιστές, ηλεκτρολόγους, δικηγόρους κ.λπ.) σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η αίσθηση του ελέγχου, ώστε να περιοριστεί η φοροδιαφυγή από τους ίδιους τους επαγγελματίες, πριν εντοπιστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στόχος είναι η ενίσχυση των εσόδων, σε τέτοιο βαθμό που θα καθιστά ευκολότερη την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού και στη συνέχεια θα δίνει τη δυνατότητα για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής που σχεδιάζει η κυβέρνηση και ενδεχομένως τη μετέπειτα μείωση κάποιων φόρων. Ο επικεφαλής της ΓΓΔΕ, κ. Γ. Πιτσιλής, αποκάλυψε ότι η Γραμματεία έχει εκπονήσει σχέδιο για τους ελέγχους του φθινοπώρου στους ελεύθερους επαγγελματίες και –σύμφωνα με πληροφορίες– οι έλεγχοι θα γίνονται ανάλογα με τον βαθμό «επικινδυνότητας» του εκάστοτε κλάδου, όπως αυτός προκύπτει από την «ανάλυση κινδύνου» (risk analysis) που έχουν εκπονήσει στη ΓΓΔΕ.

Επί της ουσίας, οι έλεγχοι θα γίνονται με διαφορετική μέθοδο ανά κατηγορία επαγγέλματος ή ανά ομάδα επαγγελματικών κλάδων. Δηλαδή, άλλα κριτήρια θα υπάρχουν για το πώς θα επιλέγονται οι προς έλεγχο επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης και διαφορετικά κριτήρια για τους δικηγόρους, τους γιατρούς κ.λπ. Τα βασικά κριτήρια για τη διενέργεια ενός ελέγχου θα είναι:

• Τα εισοδήματα που έχουν δηλωθεί τα προηγούμενα χρόνια.
• Οι επαγγελματικές δαπάνες ανά δραστηριότητα.
• Τα δάνεια που έχει λάβει κάθε επαγγελματίας.
• Τα περιουσιακά στοιχεία των ελεγχομένων.

Παράλληλα, θα «τρέχουν» και τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Από τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι περίπου 1 στους 2 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνει ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ. Ποσό το οποίο στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα για όλους όσοι το δηλώνουν και για τον λόγο αυτό η ΓΓΔΕ θέλει να στρέψει την προσοχή της σε αυτές τις περιπτώσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Έρχεται νέο μπαράζ λουκέτων στις επιχειρήσεις

Καταιγισμός “λουκέτων” επιχειρήσεων που κρατήθηκαν μέχρι στιγμής από τις τράπεζες στην “τεχνητή…

Όλες οι αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Τις αλλαγές που επήλθαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων κωδικοποιεί η Ανεξάρτητη…

ΚΕΚ Καστοριάς: Νέος κύκλος Voucher για 30.000 Ανέργους της ΔΥΠΑ

Mε εκπαιδευτικό επίδομα 1.000 ευρώ- Ξεκινούν από σήμερα οι αιτήσεις

Αποκαλυπτική έρευνα – Πώς ο Daniel φέρνει νέο κύμα ακρίβειας [Γραφήματα]

Το 7% του πληθυσμού αντιμετώπισε κάποια φυσική καταστροφή το 2023

Σήμερα καταβάλλεται το «μπόνους» 300 ευρώ σε επιπλέον 10.290 μακροχρόνια ανέργους που κατάρτισαν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης

Συνολικά, έως τώρα η παροχή έχει καταβληθεί σε 96.990  δικαιούχους

«Επιμένει η ΕΣΕΕ με βελτιωτικές προτάσεις σε Κυβέρνηση και θεσμούς για «ακατάσχετο» επιχειρηματικό λογαριασμό και «πάγωμα» οφειλών ΟΑΕΕ»

Η ΕΣΕΕ απέστειλε στον Πρωθυπουργό, τα Υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας, τους…

Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τις αποζημιώσεις ενοικίων

Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τις αποζημιώσεις ενοικίων

Ανασφάλιστη εργασία: Πρωταθλήτρια παραβάσεων η εστίαση, η πλειονότητα για υποδηλωμένη εργασία

Ενα ισχυρό όπλο κατά της ανασφάλιστης και κυρίως κατά της υποδηλωμένης εργασίας,…

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυτά είναι τα τιμολόγια για τον Απρίλιο

Κοντά στα επίπεδα του Μαρτίου διαμορφώνονται τα «πράσινα» τιμολόγια του Απριλίου σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των προμηθευτών

18 λ. πριν Youth Pass: Έως πότε οι αιτήσεις των νέων για τα 150 ευρώ

Πότε και πώς θα πληρωθούν οι δικαιούχοι