Με πρωτοσέλιδο κεντρικό τίτλο Πώς το Κόσσοβο μεταμορφώθηκε σε εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη του Ισλαμικού Κράτους η διεθνούς κύρους αμερικανική εφημερίδα International New York Times στις 21 Μαΐου 2016 δημοσίευσε ένα ολοσέλιδο Οδοιπορικό της Carlotta Gail που ενδιαφέρει άμεσα στην Ελλάδα. Αυτούσια αποσπάσματα έχουν ως εξής:

Κάθε Παρασκευή λίγα μόλις μέτρα από το άγαλμα του Μπίλ Κλίντον εκατοντάδες νεαροί γενειοφόροι γονατίζουν προσευχόμενοι έξω από ένα φτωχό τζαμί, το οποίο προηγουμένως ήταν κατάστημα επίπλων. Το τζαμί αυτό είναι ένα από τα πολλά που χτίστηκαν με χρήματα προερχόμενα από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και κατηγορούνται πως διαδίδουν τον Σαλαφισμό – μια συντηρητική ιδεολογία, η οποία κυριαρχεί στη Σαουδική Αραβία. Όλα αυτά συμβαίνουν εδώ 17 χρόνια από την αμερικανική επέμβαση, η οποία απέσπασε το μικρό Κόσσοβο από την σερβική καταπίεση. Από τότε, και ως επί το πλείστον κάτω από το βλέμμα των Αμερικανών αξιωματούχων τα χρήματα της Σαουδικής Αραβίας και η επιρροή της μεταμόρφωσαν την κάποτε ανοικτή και ανεκτική μουσουλμανική κοινωνία στους πρόποδες της Ευρώπης σε ένα κέντρο του ισλαμικού εξτρεμισμού και παραγωγής Τζιχαντιστών.

Στο Κόσσοβο τα τελευταία δύο χρόνια η αστυνομία έχει ταυτοποιήσει 314 Κοσσοβάρους μεταξύ των οποίων δύο βομβιστές αυτοκτονίας, 44 γυναίκες και 28 παιδιά. Μάλιστα, αυτοί οι αριθμοί είναι οι μεγαλύτεροι στην Ευρώπη κατά αναλογία πληθυσμού. Σύμφωνα με ερευνητές του Κοσόβου, αυτά τα άτομα είχαν ριζοσπαστικοποιήθεί και στρατολογηθεί από κληρικούς και μυστικές οργανώσεις χρηματοδοτούμενες από την Σαουδική Αραβία και άλλα συντηρητικά κράτη του Περσικού Κόλπου. Ο διευθυντής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας του Κοσόβου Φάτος Μακόλι δηλώνει: « Οι οργανώσεις αυτές προωθούν το πολίτικό Ισλάμ. Ξοδεύουν πάρα πολλά χρήματα για τη προώθησή του. Κυρίως απευθύνονται σε νέους ευάλωτους ανθρώπους. Τους μετατρέπουν σε κοινωνούς του πολιτικού Ισλάμ και τους οδηγούν στον ριζοσπαστισμό».

Μετά από δύο χρόνια ερευνών, η αστυνομία έχει απαγγείλει κατηγορίες σε 67 άτομα, έχει συλλάβει 14 ιμάμηδες και έκλεισε 19 μουσουλμανικές οργανώσεις με τη κατηγορία πως δρούσαν κατά του Συντάγματος υποκινώντας το θρησκευτικό μίσος και προωθώντας τη τρομοκρατία.

Είναι εντυπωσιακή η μεταστροφή σε μία χώρα 1,8 εκ κατοίκων, η οποία πριν λίγα χρόνια συγκαταλέγονταν στις πιο φιλοαμερικανικές μουσουλμανικές κοινωνίες στο κόσμο. Εδώ, οι Αμερικανοί έγιναν δεκτοί ως ελευθερωτές μετά τις υπό αμερικανική ηγεσία επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και τους βομβαρδισμούς του 1999, που οδήγησαν στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Μετά τον πόλεμο, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέλαβαν την διοίκηση της περιοχής και οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις βοήθησαν στη διατήρηση της ειρήνης. Επίσης κατέφθασαν οι Σαουδάραβες διοχετεύοντας εκατομμύρια ευρώ βοήθεια. σε αυτή την κατεστραμμένη από το πόλεμο περιοχή. Ωστόσο, εκεί που οι Αμερικανοί είδαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν μια νέα Δημοκρατία, οι Σαουδάραβες είδαν μια νέα χώρα στην οποία θα μπορούσε να διαδοθεί ο Βαχαβισμός, το πολιτικό κίνημα του Σαλαφισμού.

Σήμερα στο Κόσσοβο υπάρχουν 800 τζαμιά. Τα 240 οικοδομήθηκαν μετά τον πόλεμο και κατηγορούνται πως βοηθούν στην διάδοση Βαχαβισμού δημιουργώντας μια νέα γενιά Σαλαφιστών. Σύμφωνα με μετριοπαθείς ιμάμηδες και αξιωματούχους, τα παραπάνω εντάσσονται στη μακρόπνοη στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας να μεταμορφώσει το Ισλάμ κατ’ εικόνα και ομοίωσή της όχι σε ολόκληρο τον Κόσμο.

Διπλωματικά τηλεγραφήματα αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας, τα οποία έφεραν στο φώς τα Wikileaks, αποκαλύπτουν ένα σύστημα χρηματοδότησης τζαμιών, ισλαμικών κέντρων και κληρικών εκπαιδευόμενων στη Σαουδική Αραβία, οι οποίοι διαχέονται στην Ασία, στην Ευρώπη και την Αφρική. Μόνο στο Νέο Δελχί, 140 ιεροκήρυκες καταγράφονταν ως μισθωτοί του εκεί προξενιού της Σαουδικής Αραβίας.

Σε όλο το Κόσσοβο κάποια κορίτσια αρνούνται να κάνουν χειραψία ή ακόμα και να μιλήσουν σε άρρενες συγγενείς τους. Αγόρια ακολουθούν πιστά το Τζιχάντ. Θρησκευτικοί «αντάρτες» έχουν απειλήσει ή έχουν προβεί σε επιθέσεις κατά ακαδημαϊκών δημοσιογράφων και πολιτικών.

Τα Βαλκάνια, το ιστορικό ρήγμα της Ευρώπης, δεν έχουν ιαθεί από τους εθνοτικούς πολέμους της δεκαετίας του 1990. Μετριοπαθείς ιμάμηδες και αξιωματούχοι της περιοχής προειδοποιούν πως η περιοχή έχει τώρα μολυνθεί με μία νέα μισαλλοδοξία και ριζοσπαστικοποιείται ταχύτατα.

Οι δυο ιμάμηδες Fadil Musliu και Fadil Sogojeva, ηλικίας 30 ετών, συγκαταλέγονταν στους 200 ομοεθνείς τους, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τις υποτροφίες που παρείχε η Σαουδική Αραβία μετά τον πόλεμο και μετέβησαν στην αραβική χώρα, για να μελετήσουν το Ισλάμ. Επέτρεψαν στο Κόσσοβο με έναν ιεραποστολικό ζήλο. Σύντομα τα νέα παιδιά άρχισαν να υιοθετούν έναν άκαμπτο τρόπο προσευχής ξένο προς τη μετριοπαθή παράδοση του Ισλάμ σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης. Από την αρχή οι νεοαφιχθέντες κληρικοί προσπάθησαν να παρακάμψουν την Ισλαμική Κοινότητα του Κοσσυφοπεδίου, που για γενιές ήταν ο φύλακας της ανεκτικής μορφή του Ισλάμ στην περιοχή.

Ωστόσο, σε όλη τη χώρα μία νέα γενιά ακραίων κληρικών εγκαθίστανται στα τζαμιά κάθε γειτονιάς, τα οποία ως επί το πλείστον έχουν οικοδομηθεί με χρήματα προερχόμενα από την Σαουδική Αραβία. Κτήρια που επέζησαν για αιώνες, όπως η ιστορική βιβλιοθήκη της Γιάκοβα, τζαμιά 400 ετών, κρήνες νεκροταφεία και τεκέδες Δερβίσηδων ισοπεδώθηκαν γιατί θεωρήθηκαν ειδωλολατρικά από τους Βαχαβιστές.

Σύμφωνα με ακτιβιστές για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις επιχορηγούμενες από Σαουδάραβες χορηγούν σε οικογένειες μηνιαία επιδόματα με τον όρο ότι τα μέλη τους θα παρευρίσκονται στο τζαμί και οι γυναίκες και τα κορίτσια θα φορούν την μαντίλα.

Παραδόξως, μερικά από τα πιο σοβαρά συμβάντα έλαβαν χώρα στην Γκιλάν, μια πόλη στο ανατολικό Κόσοβο με πληθυσμό 90.000 κατοίκων, όπου έδρευαν 7.000 Αμερικανοί στρατιώτες στο στρατόπεδο Bonsteel. Η δύναμη αυτή ήταν ενταγμένη στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στη περιοχή. Το 2014, δυο νέοι Κοσσοβάροι ανατινάχθηκαν σε επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ιράκ και στη Τουρκία.

Συν τω χρόνω, οι εκπαιδευμένοι από Σαουδάραβες ιμάμηδες, επεκτείνουν το έργο τους. Όταν ο ιμάμης κ. Μπιλαλλί σχημάτισε μια ένωση μετριοπαθών συναδέλφων του, η Ισλαμική Κοινότητα του Κοσσυφοπεδίου τον απομάκρυνε από τη θέση του. Οι ριζοσπάστες ιμάμηδες κ Μουσλίου και Σεγκόγιεβα εξακολουθούν να κηρύττουν στην Πρίστινα, όπου στο ναμάζι προσελκύουν πλήθη νεαρών ανδρών που αγριοκοιτούν τους ξένους δημοσιογράφους.

Κανένας ιμάμης δεν στερείται πόρων. Η επιρροή των ριζοσπαστικών κληρικών έφτασε στο απόγειό της με τον πόλεμο στη Συρία, καθώς εκθείαζαν τις αρετές της τζιχάντ και χρησιμοποιούσαν λόγους και ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συνομιλίες παροτρύνοντας τους νέους να πάνε εκεί. Ο ιμάμης κ Καζίμι καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα ετών. Είχε οργανώσει ακόμη και μια θερινή κατασκήνωση για νέους οπαδούς του. Κήρυττε σε βίντεο: «Είναι υποχρέωση για κάθε Μουσουλμάνο να συμμετάσχει στο τζιχάντ.. Ο Προφήτης Μωάμεθ λέει ότι, αν κάποιος έχει την ευκαιρία να λάβει μέρος σε τζιχάντ και δεν το κάνει, θα πεθάνει με μεγάλες αμαρτίες». Δήλωνε σε μια άλλη ανάρτηση : «Το αίμα των απίστων είναι το καλύτερο ποτό για εμάς τους Μουσουλμάνους»

Η «φιλανθρωπική» οργάνωση Αλ Βακούφ αλ Ισλάμ υποστηρίζει ιεροκήρυκες σαν τον κ Καζίμι, σχεδόν σε κάθε περιφερειακή πόλη. Ιδρύθηκε στα Βαλκάνια το 1989. Η περισσότερη χρηματοδότησή της προήλθε από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν. Οι ανακριτές του Κοσσόβου επισημαίνουν πως μεταξύ των νεοσυλλέκτων τζιχαντιστών ήταν τρεις πρώην υπάλληλοι των αμερικανικών εργοληπτικών επιχειρήσεων στο Camp Bondsteel, όπου σταθμεύουν τα αμερικανικά στρατεύματα. ΄Ενας από αυτούς είναι ο Λαβντίμιρ Μουχατζέρι, ηγήτορας του Ισλαμικού Κράτους, που βιντεοσκοπήθηκε στην εκτέλεση ενός άνδρα στη Συρία.

Οι άνδρες από την Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου διαπίστωσαν ότι η Αλ Βακούφ αλ Ισλάμ, που είχε ένα γραφείο στο κέντρο της Πρίστινα και προσωπικό 12 ατόμων, λειτουργούσε με ποσά των 10 εκατομμυρίων € από το 2000 μέχρι το 2012. Μόνο το 7% του προϋπολογισμού της φαίνεται να έχει διατεθεί στη φροντίδα για τα ορφανά. Μέχρι το καλοκαίρι του 2014, η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου έκλεισε την Αλ Βακούφ αλ Ισλάμ, μαζί με 12 άλλες ισλαμικές φιλανθρωπικές οργανώσεις, και συνέλαβε 40 άτομα. Τα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης, στη Σαουδική Αραβία και στις Κάτω Χώρες, έχουν αλλάξει το όνομά τους σε Αλ Βακούφ.

Ένα ερώτημα, που συζητείται έντονα, είναι γιατί οι αρχές του Κοσσόβου και της Αμερικής και οι επόπτες των Ηνωμένων Εθνών δεν ενήργησαν νωρίτερα για να αποφευχθεί η εξάπλωση του εξτρεμισμού. Ήδη από το 2004, ο τότε Πρωθυπουργός του Κοσσόβου Μπαϊράμ Ρετζέπι προσπάθησε να εισαγάγει ένα νόμο για την απαγόρευση των εξτρεμιστικών σεκτών, αλλά σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι του είπαν πως να παραβίαζε την ελευθερία της θρησκείας.«Δεν ήταν προς το συμφέρον τους, δεν ήθελαν να ερεθίσουν κάποιες ισλαμικές χώρες». Απλά δεν έκαναν τίποτα», δήλωσε ο κ Ρετζέπι.

Η Αλ Κάιντα και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις συνεχίζουν να συγκεντρώνουν εκατομμύρια από το «πλούσιους δωρητές και φιλανθρωπικές οργανώσεις που έχουν έδρα στον Περσικό Κόλπο», δήλωσε ο David S. Cohen, στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών επί της τρομοκρατίας και του οικονομικού εγκλήματος, σε ομιλία του το 2014.

Για κάποιους στο Κοσσυφοπέδιο, μπορεί να είναι ήδη πολύ αργά. Οικογένειες σπαράσσονται. Μερικά από τα καλύτερα και φωτεινότερα μυαλά του Κοσσυφοπεδίου έχουν παγιδευτεί στο δέλεαρ της τζιχάντ. Ένας από τους κορυφαίους πτυχιούχους των πολιτικών επιστημών του Κοσσυφοπεδίου, ο Άλμπερτ Μπερίσα, δήλωσε πως έφυγε το 2013, για να βοηθήσει το λαό της Συρίας στην εξέγερση κατά του Προέδρου Άσσαντ. Εγκατέλειψε τη προσπάθειά του μετά από μόλις δύο εβδομάδες – και λέει, ότι ποτέ δεν εντάχθηκε στο ισλαμικό κράτος – αλλά καταδικάστηκε σε τριάμισι χρόνια φυλάκισης. Ο Ισμέτ Σακίκι, υπάλληλος στο γραφείο του Πρωθυπουργού και βετεράνος του UCK επισκέπτεται το γιο του Βίσαρ, φοιτητή της Νομικής, ο οποίος συνελήφθη στο δρόμο πηγαίνοντας από την Τουρκία στη Συρία με την αρραβωνιαστικιά του.

Νικόλαος Μέρτζος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Ο αποκεφαλισμός της Σκωτσέζας βασίλισσας Μαίρης που έχασε 3 συζύγους και 4 βασίλεια! Την εκτέλεσε η ξαδέλφη της και βασίλισσα τη Αγγλίας, Ελισάβετ

  Ο αποκεφαλισμός της Σκωτσέζας βασίλισσας Μαίρης που έχασε 3 συζύγους και…

Θάνος Ασκητής: «Ζευγάρι για έμενα είναι ο άνδρας και η γυναίκα που κυοφορούν και γεννούν»

Ο ψυχίατρος έχει 40 χρόνια διαδρομής στον χώρο της ιατρικής αναλαμβάνοντας υποθέσεις περισσοτέρων από 70.000 ζευγαριών.

Πυροβόλησε και έκαψε την ερωμένη του, αφού την έλουσε με βενζίνη. Ο νεαρός που ήθελε να τον φωνάζουν «Μίστερ Μπιλ», μετά τη σύλληψή του, ομολόγησε άλλα 12 εγκλήματα!

Πυροβόλησε και έκαψε την ερωμένη του, αφού την έλουσε με βενζίνη. Ο…

Το νέο σκίτσο του Αρκά μετά την πρώτη γυναικοκτονία του 2024

Ένα σχόλιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου από την κοινωνία και την υποτιθέμενη αρρενωπότητα.

Με την σύζυγο για ψώνια: 10 ξεκαρδιστικές φωτογραφίες με απελπισμένους άντρες σε απόγνωση

Με την σύζυγο για ψώνια: 10 ξεκαρδιστικές φωτογραφίες με απελπισμένους άντρες σε…

«Έχω πάψει να είμαι η Σίσσυ. Είμαι μια δυστυχισμένη 42χρονη και το όνομά μου είναι Ρόμι Σνάιντερ»

«Έχω πάψει να είμαι η Σίσσυ. Είμαι μια δυστυχισμένη 42χρονη και το…

10 σημάδια που δείχνουν ότι είστε απόλυτα υγιής

Το σώμα μας χρησιμοποιεί διάφορα σημάδια για να μας; Φτάνει μόνο να…

Mατθαίος Γιωσαφάτ.«Οι περισσότεροι γάμοι δεν έχουν προβλήματα, απλά δεν αντέχει ο ένας τον άλλο»

Mατθαίος Γιωσαφάτ.«Οι περισσότεροι γάμοι δεν έχουν προβλήματα, απλά δεν αντέχει ο ένας…

Τεστ προσωπικότητας: Η εικόνα που είδες πρώτη, αποκαλύπτει τα στοιχεία του χαρακτήρα σου

Table of Contents Hide Τεστ προσωπικότητας: Η εικόνα που είδες πρώτη, αποκαλύπτει…

«Σπάει» ένα μήνα σιωπής ο Πούτιν: Τότε μας εξαπάτησαν, τώρα μας αγνοούν

Table of Contents Hide «Σπάει» ένα μήνα σιωπής ο Πούτιν: Τότε μας…