Τα οφέλη του Ψευδαργύρου για την Υγεία του οργανισμού

Ο ψευδάργυρος (Zn) είναι ένα βασικό μικροθρεπτικό συστατικό και είναι απαραίτητος για τις βασικές κυτταρικές δραστηριότητες, όπως είναι η ανάπτυξη των κυττάρων, η διαφοροποίηση τους, αλλά και η επιβίωση τους!

 

Μετά την ανακάλυψη της ανεπάρκειας του ψευδαργύρου στη δεκαετία του 1960, σύντομα έγινε σαφές ότι, ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Συγκεκριμένα, η ανεπάρκεια του ψευδαργύρου (Zn) καταστέλλει τόσο την έμφυτη όσο και την προσαρμοστική ανοσοαπόκριση.

 

Ενώ, αξίζει να αναφερθεί ότι, η ομοιόσταση του ψευδαργύρου (Zn) ελέγχεται αυστηρά από τη συντονισμένη δραστηριότητα των μεταφορέων του και των μεταλλοθειονινών, οι οποίες ρυθμίζουν τη μεταφορά, την κατανομή και την αποθήκευση του.

 

Υπάρχουν λειτουργικοί ρόλοι του ψευδαργύρου (Zn) και των μεταφορέων του στην ανοσία. Ακόμη, υπάρχει και επικοινωνία μεταξύ του ψευδαργύρου (Zn) και των σινιάλων που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό και καθοδηγούν την κανονική ανάπτυξη και την λειτουργία των ανοσοκυττάρων.

 

Τα ιόντα ψευδαργύρου εμπλέκονται στη ρύθμιση των
ενδοκυτταρικών μονοπατιών σηματοδότησης σε έμφυτα και προσαρμοστικά ανοσοκύτταρα.

 

Η ομοιόσταση του ψευδαργύρου ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό μέσω της έκφρασης και της δράσης των “εισαγωγέων” και των “εξαγωγέων” του ψευδάργυρου, καθώς και των πρωτεϊνών που δεσμεύουν τον ψευδάργυρο.

 

Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ψευδαργύρου έχουν τεκμηριωθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό.

 

Μοριακοί μηχανισμοί διέπουν την ανάπτυξη ενός προ-φλεγμονώδους φαινοτύπου κατά τη διάρκεια ανεπάρκειας ψευδαργύρου. Επιπλέον, υπάρχουν σχέσεις μεταξύ της αλλοιωμένης ομοιόστασης του ψευδαργύρου και της ανάπτυξης διαφόρων παθολογικών καταστάσεων.

 

Κατά συνέπεια, τα οφέλη από τη συμπλήρωση του οργανισμού με ψευδάργυρο σ ’ένα δυσλειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα καθίστανται σαφή. Υπάρχουν υποκείμενοι μηχανισμοί, υπεύθυνοι για τη ρύθμιση της κυτταρικής σηματοδότησης από αλλοιώσεις στην ομοιόσταση του ψευδαργύρου.

 

Οι επιπτώσεις που σχετίζονται με την ομοιόσταση του ψευδαργύρου στην ενεργοποίηση των βασικών μορίων σηματοδότησης, καθώς και στις επιγενετικές τροποποιήσεις, τονίζουν το ρόλο του ψευδαργύρου ως πύλη  της ανοσολογικής λειτουργίας.

 

Μία ισορροπημένη ομοιόσταση του ψευδαργύρου είναι ζωτικής σημασίας, είτε για την άμυνα έναντι των παθογόνων παραγόντων, είτε για την προστασία του ανθρώπινου σώματος από ένα υπερβολικά αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο προκαλεί αυτοάνοσες διαταραχές, χρόνια φλεγμονή ή αλλεργίες.

 

Από την άποψη αυτή, ο ψευδάργυρος δικαιολογημένα θεωρείται ως ο φύλακας του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς η επαρκής λειτουργία σχεδόν όλων των ανοσοκυττάρων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον από την ομοιόσταση του στον οργανισμό.

 

Έτσι, η επίδραση του ψευδαργύρου στο ανοσοποιητικό σύστημα, στους παράγοντες μεταγραφής, στη διαφοροποίηση και στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, στη σύνθεση και επιδιόρθωση των DNA και RNA, στην ενεργοποίηση ή αναστολή ενζύμων, στη ρύθμιση της κυτταρικής σηματοδότησης και στη σταθεροποίηση της κυτταρικής δομής και των μεμβρανών, τον καθιστούν σημαντικό για την υγεία.

ΠΗΓΗ:https://www.doctorsformulas.com/

You May Also Like

Πόνος στην Ωμοπλάτη – Μήπως δεν είναι κρύωμα; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

Πόνος στην Ωμοπλάτη – Μήπως δεν είναι κρύωμα; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης,…

Ιγνυακός μυς «Ο μικροσκοπικός αλλά τόσο σημαντικός μυς του γονάτου» Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Ιγνυακός μυς «Ο μικροσκοπικός αλλά τόσο σημαντικός μυς του γονάτου» Γράφει ο…

Κηρήθρα: Ποια είναι τα οφέλη της για τον οργανισμό

Κηρήθρα: Ποια είναι τα οφέλη της για τον οργανισμό

«Πιάστηκες» από κλιματιστικό ή ανεμιστήρα; – Τι πρέπει να κάνεις για να μην πονάς!

Ο υδράργυρος έχει ανέβει και οι υψηλές θερμοκρασίες μέσα στην ημέρα, από…

Μυϊκοί κόμποι: Ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην παθογένεση πολλών μυοσκελετικών πόνων & κινητικών δυσλειτουργιών/ Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Μυϊκοί κόμποι: Ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην παθογένεση πολλών μυοσκελετικών πόνων &…

Άφθες στο στόμα: Τι τις προκαλεί, πώς θα τις αντιμετωπίσετε

Άφθες στο στόμα: Τι τις προκαλεί, πώς θα τις αντιμετωπίσετε

Πλευρική και Περιστροφική κλίση της λεκάνης Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

 Πλευρική και Περιστροφική κλίση της λεκάνης Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport…

Η συμβολή της ευλυγισίας στην υγεία μας

Table of Contents Hide Η συμβολή της ευλυγισίας στην υγεία μαςΟφέλη από…

Ζελατίνη: πείτε αντίο στον πόνο σε αρθρώσεις και πλάτη

Table of Contents Hide Τι είναι η γρενετίνη και πώς καταπραΰνει τον…

Πόνος στο γόνατο:  Θεραπεία και αντιμετώπιση μέσω της άσκησης Syndrome fat pad ή νόσος Hoffa. Γράφει ο Νικόλαος  Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education

Πόνος στο γόνατο:  Θεραπεία και αντιμετώπιση μέσω της άσκησης Syndrome fat pad…