Στα μακρινά και νοσταλγικά 00s, η Ελλάδα με την τηλεόρασή της, τις γνωστές πατέντες της και τα όλα της, θεώρησε πως έχει ό,τι χρειάζεται ώστε να φέρει στον τηλεοπτικό αέρα τα “Φιλαράκια”, αλλά ελληνικά. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, δεν πήγε και πολύ καλά. Απόδειξη; Δεν θυμάστε καν τι ακριβώς μιλάμε.

Στα 00s, η ελληνική σειρά “Άνω Κάτω” φιλοδόξησε να γίνει το ελληνικό Friends. Η υπόθεση είναι ακριβώς αυτή που φοβάστε: “Έξι κεφάτοι νέοι, τρεις άντρες και τρεις γυναίκες, ζουν στην ίδια πολυκατοικία, έχουν τα ίδια στέκια και βιώνουν μαζί τα αισθηματικά, τα επαγγελματικά αλλά και τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας νέος άνθρωπος στη σημερινή Αθήνα”. Ναι, στην Αθήνα. Όχι στο Μανχάταν. Όχι, δεν τους λένε Μόνικα, Ρέιτσελ, Φοίβη, Τσάντλερ, Ρος και Τζόι.

1 1

Η σειρά πάτησε κανονικότατα σε όλο το φορμάτ της σειράς που αποτελεί επίσημα το comfort σύμπαν μας και που αυτό το Σαββατοκύριακο “ράγισε” με τον θάνατο του Μάθιου Πέρι. Ακόμα και τα επεισόδια ήταν 25λεπτα περίπου, ακριβώς όπως εκείνα των “Friends”. Το Who Is Who του καστ δεν είναι και τόσο δύσκολο. Η Μαρί Κωνσταντάτου κάνει την Ελληνίδα Ρέιτσελ, η Αφροδίτη Αλ Σάλεχ τη Φοίβη, η Ευαγγελία Μουμούρη τη Μόνικα, ο Σταύρος Νικολαΐδης τον Τσάντλερ (οριακή ύβρις), ο Χρήστος Γιάνναρης τον Ρος και ο Χρήστος Πλαϊνης τον Τζόι. Μη ρωτήσετε ποια ήταν η ελληνική εκδοχή της ατάκας “how you doin’”.

Πατώντας κανείς play σε ένα random επεισόδιο της σειράς σήμερα, αντιλαμβάνεται πως η πολιτική ορθότητα στα 00s ήταν απλώς ιδέα. Σε μια σκηνή ρωτάει ο Γιάνναρης τον Νικολαΐδης γιατί κοιτάει το φαγητό του “σαν τα παιδάκια στην Αφρική”. Δεν περιγράφουμε άλλο. Εν τω μεταξύ, η πολιτική ορθότητα είναι το λιγότερο από τα προβλήματα της συγκεκριμένης σειράς.

 

Από τα πρώτα επεισόδια έγινε σαφές πως αυτή είναι μια αντιγραφή, που δεν προσπαθεί να παριστάνει κάτι άλλο. Η Μαρί Κωνσταντάτου καταφθάνει μετά από πολλά χρόνια στην καφετέρια που συχνάζουν οι άλλοι (το αθηναϊκό Central Perk αν θέλετε) για να τους ανακοινώσει ότι παντρεύεται. Αυτό που την ενώνει με την Ευαγγελία Μουμούρη είναι ότι ήταν συμμαθήτριες. Σας θυμίζει κάτι; Μη βιάζεστε. Άλλωστε όλα τα επεισόδια δημιουργούν ένα αμήχανο αίσθημα déjà vu.

Πώς διαφοροποιήθηκε το σενάριο;

Οι σεναριογράφοι έκαναν την προσπάθεια να αλλάξουν κάποια σημεία. Εικάζουμε όχι για να βάλουν τη δική τους υπογραφή στη ροή των ιστοριών, αλλά επειδή τα Φιλαράκια ήταν αρκετά προοδευτικά (ΟΚ, όχι πάντα) για τα ελληνικά δεδομένα. Ας πούμε, η σύζυγος του Ρος δεν τον εγκαταλείπει επειδή συνειδητοποιεί τη σεξουαλικότητά της και πως ερωτεύεται γυναίκες, αλλά τον απαταά με αυτόν που επρόκειτο να παντρευτεί η Ρέιτσελ. Πιο ελληνικό, πιο Πασοκικό.

Ο “Τσάντλερ” στο 1ο επεισόδιο παίρνει μια καλή νέα θέση σε μεγάλο κανάλι, με μοναδικό πρόβλημα στο γενικότερο concept “πήρα τη δουλειά των ονείρων μου”, το γεγονός ότι τον φλερτάρει έντονα η manager του. Μιλώντας για έντονο φλερτ, ο σερβιτόρος του στεκιού που συχνάζουν είναι ένας στερεοτυπικός greek γύπας. Επίσης, ο Τζόι, δεν είναι ηθοποιός που προσπαθεί να χτίσει την καριέρα του.

Σε περίπτωση που δεν το καταλάβατε, η όλη προσπάθεια του “Άνω Κάτω” δεν κύλησε και πολύ. Μια σεζόν κράτησε όλο, με 34 επεισόδια να προβάλλονται συνολικά. Στα καλά νέα, δεν είστε οι μόνοι που δεν θυμούνται αυτήν ατυχή αντιγραφή. Λογικά ούτε οι ίδιοι οι ηθοποιοί τη θυμούνται. Προχωράμε.

mikropragmata.lifo.gr

You May Also Like

5 αποδείξεις πως οι πιο ωραίες παραλίες της Ελλάδας είναι και οι πιο επικίνδυνες

“είναι επικίνδυνα παιδιά εκεί, μην πάτε”

Δείτε το… χθες: Η ταινία-έκπληξη του Netflix που θα σου φτιάξει το κέφι στο λεπτό

Πατήστε το play και θα μας θυμηθείτε…

Διόδια αναγκάζονται να πληρώσουν οι πλημμυροπαθείς για να αγοράσουν ένα μπουκάλι νερό

«Μου ζήτησαν να πληρώσω διόδια για να πάω να πάρω νερό» καταγγέλλει σε βίντεο-ανάρτησή της κάτοικος πληγείσας περιοχής

Πόσα λένε τα χείλη μας για την προσωπικότητα μας

Το σχήμα των χειλιών μας μπορεί να αποκαλύψει τον τύπο της προσωπικότητάς μας.

“Ισότητα των φύλων”

Οι γυναίκες θα μπορούν να κολυμπούν γυμνόστηθες στις πισίνες του Βερολίνου

Έλληνας Μετανάστης ξεσπάει σε κλάματα με αυτά που πέρασε από Έλληνες εργοδότες στην Γερμανία

ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΜΟΥ ΠΑΝΩ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ