Αρχική Νομός Καστοριάς Σύψας: Δεν κρύβουμε κρούσματα, πολύ κρίσιμη αυτή η εβδομάδα – Πιθανά τα...

Σύψας: Δεν κρύβουμε κρούσματα, πολύ κρίσιμη αυτή η εβδομάδα – Πιθανά τα τοπικά lockdown

Δευτέρα 3/08/20 12:30 ΜΜ

Σύψας: Δεν κρύβουμε κρούσματα, πολύ κρίσιμη αυτή η εβδομάδα – Πιθανά τα τοπικά lockdown

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μίλησε στο Open για την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, κάνοντας λόγο για «φωτιά που είναι αναμμένη και καίει γύρω μας, να μην επεκταθεί και σε μας».

«Ο κόσμος δεν νοσεί όπως νοσούσε γιατί οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο και προσέχουν. Αντίθετα, οι νέοι δεν προσέχουν, αλλά δεν νοσούν και βαριά επίσης. Ωστόσο, ο αριθμός των εισαχθέντων στα νοσοκομεία έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες. Το ευτύχημα είναι ότι δεν έχουμε διασωληνώσεις, αλλά αυτό δεν θα συνεχιστεί αν πάει έτσι η κατάσταση».

Ο κ. Σύψας, τόνισε τη σημασία του να μην παρθούν άλλα μέτρα.

«Το πολύ σημαντικό είναι να μην πάρουμε καινούρια μέτρα, αλλά να τηρήσουμε τα μέτρα που υπάρχουν τώρα. Απολύμανση, μάσκα κι αποστάσεις μπορούν να ανατρέψουν πολύ γρήγορα την κατάσταση. Αν τηρηθούν, θα έχουμε ένα καλοκαίρι που θα φύγει χωρίς κάποιο… ατύχημα».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στον συνωστισμό που παρατηρείται σε μπαρ και χώρους εστίασης

«Ίσως χρειαστεί να κλείνουν πιο νωρίς τα μπαρ και οι χώροι εστίασης, σίγουρα πριν τα μεσάνυχτα. Φλεβάρη, Μάρτη, Απρίλη ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας, τώρα δεν μπορούμε να μην χορέψουμε στα μπαρ; Αν συνεχιστεί η διασπορά, θα φτάσουμε σε νοσηλείες, διασωληνώσεις και πιθανώς θανάτους. Θα έρθει το δεύτερο κύμα αν παραμείνουμε θεατές στην αύξηση των κρουσμάτων».

Θεωρίες συνωμοσίας

«Δεν κρύβουμε ούτε κρούσματα, ούτε περιοχές που πλήττονται» ανέφερε για τις …θεωρίες συνωμοσίας. Όσον αφορά το κύμα αμφισβήτησης τόνισε ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να σταματήσουν οι πολίτες να εμπιστεύονται την Πολιτεία και τους επιστήμονες. Η άγνοια τροφοδοτεί την επιδημία. Η επιδημία είναι σε κατάσταση έξαρσης παγκόσμια. Η φωτιά είναι αναμμένη και καίει γύρω μας, να μην επεκταθεί και σε μας».

Πολύ κρίσιμη και δύσκολη αυτή η εβδομάδα

«Η εβδομάδα αυτή είναι πολύ κρίσιμη και δύσκολη. Αυτή η εβδομάδα θα δείξει τα αποτελέσματα των προηγούμενων 10-15 ημερών. Αν τηρηθούν τα μέτρα θα μας βοηθήσουν πάρα πολύ στο να περιορίσουμε τον ιό» είπε ο καθηγητής. «Αν συνεχιστεί η απότομη αύξηση των κρουσμάτων, θα πάρουμε μέτρα για την προστασία των ευπαθών ομάδων» και τονίζει ότι θα επανέλθει το σύστημα με τα sms στο 13033.

Αναφορικά με τα τοπικά lockdown που είναι πλέον ορατά αν δεν αναστραφεί άμεσα η κατάσταση, θα χρειαστεί να κάνουμε «ό,τι κάναμε στην Ξάνθη και σε άλλες περιοχές, αλλά ελπίζουμε να μην χρειαστεί».

Τέλος, ο κ. Σύψας θεωρεί ότι είναι πολύ νωρίς να παρθούν αποφάσεις για τα σχολεία, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι εκκλησίες είναι χώροι συνάθροισης και θα πρέπει να φοριούνται μάσκες, στέλνοντας και μήνυμα ενόψει του Δεκαπενταύγουστου.

«Για τα σχολεία είναι πολύ νωρίς. Θα αποφασίσουμε το τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου. Θα ανοίξουν ούτως ή άλλως, αλλά το πώς, δεν το γνωρίζουμε ακόμη».