Της Χρύσας Κοσμίδου    

Τρεις ώρες διήρκησε η σύσκεψη με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ προκειμένου να μπει οριστική τελεία σε φλέγοντα ζητήματα  των αγροτών και των κτηνοτρόφων

 Πολύωρη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Σωτήριου Αδαμόπουλου, την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, παρουσία του Πρόεδρου του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ, έχοντας ως κύριο θέμα συζήτησης τα προβλήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα στην ευρύτερη περιοχή.

Στη συνάντηση έδωσαν το παρών ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Θεοδώρου, ο  προϊστάμενός του ΕΛΓΑ Κοζάνης Γεώργιος Βρόντζος, οι Δήμαρχοι της Π.Ε. Καστοριάς με τους αρμόδιους  Αντιδημάρχους, ο Πρόεδρος της Γ.Ε.Ο.Κ., ο Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Ε. Καστοριάς και εκπρόσωποι παραγωγών και αγροτικών συλλόγων της περιοχής.

 

Ακολουθούν αναλυτικά οι δηλώσεις και τα συμπεράσματα των τοπικών αρχών και φορέων:

 

Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήριος Αδαμόπουλος: «Το θέμα της αποζημίωσης “καίει” τους παραγωγούς»

«Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, στα πλαίσια της περιοδείας του στην περιοχή μας, ήθελε να μας ενημερώσει στα θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητες του οργανισμού. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, με τη συμμετοχή των φορέων και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Τέθηκαν τα θέματά τους με ακρίβεια και σε κάθε λεπτομέρεια. Ο Πρόεδρος, πιστεύω ότι, έδωσε ευθείς απαντήσεις.

Ο πρωτογενής τομέας είναι βασικός για την Π.Ε. Καστοριάς, ωστόσο υπάρχουν προβλήματα στους παραγωγούς σε ό,τι αφορά κυρίως τις αποζημιώσεις.

Άλλωστε, τα θέματα των αποζημιώσεων είναι που καίνε τους παραγωγούς. Ας μην ξεχνάμε όμως, ότι βρισκόμαστε σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Και ο ΕΛΓΑ έχει τα προβλήματά του και υπεισέρχεται μέσα στο πλαίσιο των μνημονίων και προσπαθεί να βγάλει ό,τι μπορεί από την κυβέρνηση από την οποία εξαρτάται.

Θα βοηθήσει, όπως βοηθάει σε κάθε περίπτωση, αρκεί τα προβλήματα αυτά να είναι ουσιαστικά, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε».

Πρόεδρος ΕΛΓΑ Θεοφάνης Κουρεμπές:  «Πρέπει να συνεχίσουν οι αγρότες τη δουλειά τους, καθώς τους χρειαζόμαστε ως χώρα»

«Τα προβλήματα γενικά της αγροτικής παραγωγής είναι αρκετά και δυστυχώς έρχονται από πάρα πολύ παλιά.

Πραγματοποιήσαμε μια παραγωγική συζήτηση με όλους τους παρευρισκόμενους και βγήκαν στην επιφάνεια τα προβλήματα που απασχολούν την περιοχή. Βέβαια, τα περισσότερα εξ αυτών δίκαια χρήζουν άμεσης λύσης, ενώ κάποια άλλα λόγω της ελλιπής ενημέρωσης τα συζητήσαμε καθαρά για ενημέρωση.

Προσπαθούμε μέσω αυτών των επισκέψεων να ανοίξουμε ένα δίαυλο επικοινωνίας, τόσο με τους φορείς, όσο και με την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορούμε πιο άμεσα να επιλύσουμε τα προβλήματα.

Οι ζημιές για τη φετινή χρόνια, είναι μεγάλες. Πρέπει να συνεχίσουν οι αγρότες τη δουλειά τους, καθώς τους χρειαζόμαστε ως χώρα. Ήρθαμε στη δύσκολη θέση, να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα των μνημονίων στις μετακινήσεις, και έτσι προέκυψαν και οι καθυστερήσεις των επισκέψεων μας, που σκοπό έχουν τις εκτιμήσεις.

Αυτό το οποίο θέλω να δηλώσω δημόσια είναι πως παρά τις όποιες αδικίες, που μπορεί να παρατηρηθούν λόγω των καθυστερήσεων, ο ΕΛΓΑ θα καλύψει, εάν όχι το 100% του ποσοστού της ζημιάς, τουλάχιστον το μεγαλύτερο ποσοστό των ζημιών. Με τις ακριβείς εκτιμήσεις, θα δοθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι αποζημιώσεις, καθώς θα πρέπει οι παραγωγοί να συνεχίσουν να καλλιεργούν.

Τα χρήματα από τις ασφαλιστικές πληρωμές αρκούν για να πληρωθούν οι παραγωγοί, η φημολογία που βλέπουμε σε διάφορες ηλεκτρονικές εφημερίδες, δεν ισχύει. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο πρόβλημα. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς ταμειακά ο οργανισμός είναι σε καλή κατάσταση, υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί βέβαια, οι οποίοι όμως εύκολα ξεπερνιούνται.

Το κύριο μέλημά μας είναι να έχουμε δίκαιες εκτιμήσεις για να ακολουθήσουν και οι αποζημιώσεις. Το μεγάλο πρόβλημα τους, και ακούστηκε από πολλούς, είναι ότι επί σειρά ετών, υπήρχε μια άσχημη εικόνα για τον οργανισμό για το πώς γίνονται ορισμένα πράγματα. Εμείς δεσμευόμαστε ότι παρεμβάσεις, ποτέ και πουθενά δεν πρόκειται να γίνουν».

 

 

Δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής: «Οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην παραγωγή»

«Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Σωτήριου Αδαμόπουλου,  παρουσία του Προέδρου του ΕΛΓΑ, είχαν την ευκαιρία οι αγροτικοί φορείς, αλλά  και οι Δήμοι, να εκθέσουν τις απόψεις τους, σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις, αλλά  και για να ενημερώσουν για τα προβλήματα τα οποία  υπάρχουν.

Οι παραγωγοί, περιέγραψαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία, εστίασαν την προσοχή τους στα βασικά προβλήματα της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς που υπάρχουν στα  γεωργικά προϊόντα,  αλλά και στα κτηνοτροφικά.

Βεβαίως, συμφωνήθηκε απόλυτα να σταλεί ένα τεκμηριωμένο υπόμνημα στον ΕΛΓΑ,  ούτως ώστε να υπάρξει προσαρμογή για την έγκυρη αντιμετώπιση, τόσο της αποζημίωσης, όσο και της εκτίμησης, αλλά και παρεμβάσεις γεωγραφικού χαρακτήρα με το δεδομένο ότι η Π.Ε. Καστοριάς υπόκειται ακραίες καιρικές συνθήκες που έχουν επιπτώσεις στην παραγωγή»

 

Δήμαρχος Άργους Ορεστικού Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου:  «Η καταστροφή στην καλλιέργεια των φασολιών είναι και επίσημα στο 60%»

«Είχαμε τη χαρά και την ευτυχή συγκυρία, να παρευρίσκεται στην Καστοριά ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, μαζί με τον προϊστάμενο του κλιμακίου της Περιφέρειάς μας. Θέσαμε επί τάπητος, πάρα πολλά ζητήματα που αφορούν τόσο το φυτικό, όσο και το ζωικό κεφάλαιο. Διαπιστώθηκε στην πορεία ότι ήταν γνώστης των περισσοτέρων εξ αυτών, ενώ σε ό,τι αφορά το φυτικό κεφάλαιο και ιδιαίτερα το μεγάλο πρόβλημα της καλλιέργειας του φασολιού που είχαμε στην περιοχή μας,  είτε δεν γνώριζε ορισμένα πράγματα, είτε ήταν παραπληροφορημένος.

Σημασία έχει ότι υπάρχει πολύ καλή διάθεση. Εξάλλου αυτό είναι το ουσιαστικό προκειμένου να καταφέρουμε  να λύσουμε τα προβλήματα που απασχολούν όλους τους παραγωγούς της περιοχής μας. Το 80% της δυναμικής αυτής καλλιέργειας καλλιεργείται στα διοικητικά όρια του Δήμου Άργους Ορεστικού. Η καταστροφή στην καλλιέργεια των φασολιών είναι και επίσημα στο 60%.

Φεύγω ικανοποιημένος από τη συνάντηση. Η αρχή έγινε, θα υπάρξει και συνέχεια για να δούμε από κοινού τα προβλήματα αυτά και όσο μπορεί ο καθένας από την πλευρά του, να συμβάλει στην επίλυση αυτών».

Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου φυτικής Παραγωγής Δήμου Άργους Ορεστικού Θωμάς Μάνου: «Είναι θέμα επιβίωσης για τους καλλιεργητές»

«Θέσαμε τα προβλήματα, ως προς τις ζημιές που έχει υποστεί η Π.Ε. Καστοριάς κατά τη φετινή χρονιά. Του ζητήσαμε (σ.σ. τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ) ότι πρέπει να γίνουν γρήγορες, άμεσες και δίκαιες πληρωμές στον κόσμο, καθώς το πρόβλημα με τα φασόλια είναι τεράστιο.

Πλέον υπάρχει ζήτημα επιβίωσης για τους καλλιεργητές. Πολύ φοβάμαι, πως εάν αργήσουν οι πληρωμές, πολύς κόσμος δεν θα μπορέσει να καλλιεργήσει την άνοιξη.

Επιπρόσθετα τον ενημερώσαμε για το ποσοστό ζημίας που έχουν υποστεί οι φασολοπαραγωγοί και του θέσαμε  ορισμένα ζητήματα σε ό,τι αφορά τον κανονισμό και ποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν άμεσα.

Ευελπιστούμε, πως όλα αυτά τα οποία τονίσαμε και επισημάναμε θα τηρηθούν. Όλα θα κριθούν από τα αποτελέσματα».

Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καστοριάς Δημήτριος Μόσχος: «Η δικιά μου εκτίμηση είναι πως δεν πρόκειται να αποζημιωθούν οι παραγωγοί μέχρι το Μάρτιο του 2017»

«Τα ζητήματα είναι πιο οξυμένα για τη φετινή χρονιά,  ως προς την παραγωγή του φασολιού. Τα επίσημα στοιχεία μας δείχνουν ότι οι καταστροφές σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάν και το 70%.Πρέπει να γίνει άμεση εκτίμηση. Μάλιστα υπάρχουν καθυστερούμενα θέματα τα οποία δεν έχουν εκτιμηθεί και από την προηγούμενη χρονιά.

Επίσης, βγήκε στην επιφάνεια το ζήτημα και για αυτούς που δεν έχουν πληρώσει τις οφειλές τους και έτσι θα χάσουν την αποζημίωση. Από ό,τι φάνηκε σε αυτό το κομμάτι δεν υπάρχει άμεσο θέμα επίλυσης. Για παράδειγμα, ένας παραγωγός μας, χρωστούσε  στον ΕΛΓΑ εβδομήντα πέντε (75) ευρώ και έχασε ουσιαστικά δέκα τέσσερις χιλιάδες (14.000) ευρώ από την αποζημίωση για την προηγούμενη χρόνια. Όπως όλα δείχνουν, δεν υπάρχει περιθώριο να λυθούν αυτού του είδους τα προβλήματα. Πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία της εξόφλησης και μετά να υπάρξει η καταβολή της αποζημίωσης.

Θίξαμε και το θέμα της κτηνοτροφίας, όπου οι αποζημιώσεις στον συγκεκριμένο κλάδο είναι ελάχιστες. Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι, ότι κάθε φορά που αλλάζει ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, πρέπει από την αρχή να κάνουμε ξανά καινούργιες εισηγήσεις.

Η δικιά μου η εκτίμηση είναι πως δεν πρόκειται να αποζημιωθούν οι παραγωγοί μέχρι τον Μάρτιο του 2017, καθώς αναφέρθηκε πως δεν έχουν “μαζευτεί” οι εισφορές. Ουσιαστικά, εκτός από τη συζήτηση που είχαμε για την καταγραφή της κατάστασης, δεν ξέρω τι δυνατότητες μπορεί να έχει ο ΕΛΓΑ ως προς την άμεση αποζημίωση των αγροτών».20161123_131214 20161123_130103 20161123_125159 20161123_122239 20161123_131351

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Εορτασμός Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου

Τη μνήμη των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου τιμά και εορτάζει…

Συνεδρίασε η Επιτροπή Κατανομής Περιουσίας του καταργούμενου Δήμου Σερβίων-Βελβεντού

Συνεδρίασε η Επιτροπή Κατανομής Περιουσίας του καταργούμενου  Δήμου Σερβίων-Βελβεντού

Παρουσία της Μαρίας Αντωνίου η Περιφερειακή Συνδιάσκεψη για την Υγεία στην Δυτική Μακεδονία, στα Γρεβενά

Παρουσία της Μαρίας Αντωνίου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Ιουνίου  η Περιφερειακή Συνδιάσκεψη…

Ερώτηση της Μαρίας Αντωνίου-Συνυπογράφουν 24 Βουλευτές της ΝΔ: «Τραγικές οι συνέπειες και για τη περιοχή μας από την αύξηση της τιμής πετρελαίου θέρμανσης»

Ερώτηση της Μαρίας Αντωνίου-Συνυπογράφουν 24 Βουλευτές της ΝΔ: «Τραγικές οι συνέπειες και…

Η ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

  Δ. Σαββόπουλος «Η Καστοριά είναι η Ναυαρχίδα του Τουρισμού της Περιφέρειας…

Η Μαρία Αντωνίου στην επετειακή εκδήλωση για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Επιμελητηρίου Κοζάνης

Η Μαρία Αντωνίου στην επετειακή εκδήλωση για τον εορτασμό των 100 χρόνων…

Κστοριά: Έργα Ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Απασχόλησης Γιώργος Βαβλιάρας

Συνοδευόμενος από την Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δέσποινα Κοζατσάνη

Συνάντηση της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑΣ. με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου

Συνάντηση της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑΣ. με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου

Συμπληρώσεις, διορθώσεις και ημερομηνίες καταβολής για τα 800 ευρώ

Table of Contents Hide Συμπληρώσεις, διορθώσεις και ημερομηνίες καταβολής για τα 800…