Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, σε γνωστό ξενοδοχείο της Καστοριάς,      η τελετή ορκωμοσίας και απονομής πτυχίων σε είκοσι τρεις (23) εθελόντριες  νοσηλευτικής και εθελοντές Σαμαρείτες, από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό του Περιφερειακού Τμήματος Καστοριάς.

20161203_165827Την τελετή τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνης Αυγερινός, ο οποίος θέλησε να συγχαρεί το νέο Πρόεδρο του Περιφερειακού Τμήματος Καστοριάς  «Όσον αφορά στον κ. Φιλώτα Ταλίδη, έχω ακούσει τα καλύτερα, τα οποία αποδεικνύονται μέσα από τις δράσεις του. Τιμά με τον καλύτερο τρόπο το έργο που έχει αναλάβει. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, καθώς από τα 85 Περιφερειακά Τμήματα που έχουμε σε όλη την Ελλάδα, τμήματα όπως της Καστοριάς αναδεικνύουν το αληθινό πρόσωπο του Ε.Ε.Σ. και το καθιστούν παράδειγμα προς μίμηση».

20161203_170656Παρόντες, ήταν επίσης η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τελιγιορίδου, η Βουλευτής της ΝΔ Μαρία Αντωνίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Καστοριάς Σωκράτης Λίανος, ο Αντιδήμαρχος Άργους Ορεστικού Κωνσταντίνος Κανδύλης και ο Δήμαρχος Νεστορίου Πασχάλης Γκέτζιος.

20161203_172800Το συντονισμό της εκδήλωσης είχαν η εκπαιδεύτρια-νοσηλεύτρια του Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ Καστοριάς Ελισάβετ Βούρδα και η αρχηγός του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών του Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ Καστοριάς Ελένη Βελισσαρίδου.

Κατά τη διάρκεια της τελετής πραγματοποιήθηκε η απονομή πτυχίων στις εθελόντριες  νοσηλευτικής και στους εθελοντές Σαμαρείτες και επιπρόσθετα δόθηκαν προαγωγές σε παλαιότερες εθελόντριες Νοσηλευτικής. Η τελετή έκλεισε με την απονομή τιμητικών πλακετών.

Φιλώτας Ταλίδης: «Δεν περισσεύει κανένας από τον εθελοντισμό»

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Καστοριάς Φιλώτας Ταλίδης, παίρνοντας το λόγο 20161203_170807είπε πως η εποχή που διανύουμε αντιμετωπίζει όχι μόνο οικονομική κρίση, αλλά και κρίση αξιών, ωστόσο είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχουν νέα άτομα που ασχολούνται με τον εθελοντισμό και που είναι έτοιμα να επανδρώσουν τα τοπικά τμήματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με σκοπό να συμβάλλουν, όσο και όπως μπορούν στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου «Είναι ένα κίνημα που αγκαλιάζει τον άνθρωπο. Είναι κυρίως ένα ανθρωπιστικό κίνημα του οποίου η προσφορά προς τον συνάνθρωπο, πρέπει να αποτελέσει την εφαλτήριο δύναμη του κόσμου, και να έρθει να επανδρώσει τα τμήματα του Ερυθρού Σταυρού. Η αίσθηση του αλτρουισμού, του να δίνεις στον συνάνθρωπό σου, με σκοπό να τον ανακουφίσεις, δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα. Θα ήθελα με την ευκαιρία που μου δίνεται να απευθύνω κάλεσμα προς όλους τους συμπολίτες μας να πλαισιώσουν τις προσπάθειές μας,  καθώς από τον εθελοντισμό δεν περισσεύει κανένας».

Το έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Ο Ε.Ε.Σ. έχει ένα πολυσήμαντο, πολυδιάστατο και πολύπλευρο έργο, το οποίο τη σημερινή εποχή, με τις ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συγκυρίες που περνάει η χώρα μας, έχει ιδιάζουσα σημασία.

Μέσω αυτών των συγκυριών, γίνεται η αναπροσαρμογή των στόχων και των υποχρεώσεων, προκειμένου να αναδειχτεί και να αποδειχτεί το σύγχρονο, καινοτόμο και αλληλέγγυο πρόσωπο του Ε.Ε.Σ. «Οφείλουμε να το υπηρετήσουμε, όχι μόνο γιατί έτσι πραγματικά επιτελούμε το μεγάλο καθήκον στις θεμελιώδης αρχές του τεράστιου αυτού κινήματος, αλλά γιατί έτσι τιμούμε την ιστορία των 140 ετών του Ε.Ε.Σ. στην οποία ιστορία πάρα πολλοί εθελοντές δεν έδωσαν μόνο την περιουσία τους, αλλά και τη ζωή τους. Άλλωστε είναι χαραγμένη στη μνήμη όλων των συμπατριωτών μας, η Ελληνίδα νοσηλεύτρια-εθελόντρια, δίπλα στον πεσμένο Έλληνα στρατιώτη. Αυτή λοιπόν την ιστορία έχουμε υποχρέωση, όχι μόνο να την τιμήσουμε, αλλά να την συνεχίσουμε και να την αναδείξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε ο κ. Αυγερινός.

Σε συνέχεια αυτού του σημαντικότατου  έργου, που υφίσταται εδώ και περίπου ενάμιση αιώνα, πραγματοποιούνται συνεχώς δράσεις. Ήδη “τρέχει” ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, το οποίο είναι διδακτικό και ουσιαστικό, κυρίως για τα μικρά παιδιά που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, είτε γονειακής συγκυρίας, είτε οικονομικής και διανοητικής προέλευσης και όπως ενημέρωσε ο κ. Αυγερινός «Ξεκινάμε αυτή τη δράση από τις ακριτικές περιοχές. Ήδη έχουμε πάει στη Ρόδο και στη Φλώρινα. Θα έρθουμε ξανά και στην Καστοριά και σε πολλές ακόμα περιοχές της χώρας. Σας υπόσχομαι ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας».

20161203_171220Ο Ε.Ε.Σ. έδωσε επίσης το δυναμικό παρών, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η προσφυγική κρίση και αναδείχθηκε πρωτοπόρος με τη βοήθεια της Διεθνούς Ομοσπονδίας. Ειδικότερα, συνέβαλε με τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, σε περισσότερους  από 1.100.000 προσφυγές μετανάστες.

Η ανθρωπιστική αυτή βοήθεια ποικίλης φύσεως, αφορούσε στη διανομή οικογενειακών, παιδικών, βρεφικών και προσωπικής υγιεινής δεμάτων. Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκε η παροχή Α’ Βοηθειών, σε περισσότερους από 300.000 πρόσφυγες μετανάστες, αλλά και παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, την οποία είχαν ανάγκη οι πρόσφυγες, λόγω της πολύμηνης παραμονής τους στη χώρα μας. Πάνω από 50.000 βοηθήθηκαν με  διασωστικά μέσα προκειμένου να προσεγγίσουν τις ακτές, και 20.000 βοηθήθηκαν ώστε να έρθουν σε επαφή με οικεία πρόσωπα.

20161203_170734 «Οι ανάγκες των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, γίνονται συνεχώς και πιο πολλές και αυτό καθιστά το έργο μας δύσκολο. Παρόλα αυτά, έχοντας εμπιστοσύνη στο μεγάλο έργο των εθελοντών, που χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε ο Ε.Ε.Σ., καταφέρνουμε να φέρουμε εις πέρας το έργο μας. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τις ελληνικές ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Γενικότερα όμως, βρισκόμαστε σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία και προσπαθούμε να ανατάξουμε και την κακή οικονομική κατάσταση. Ας μην ξεχνάμε ότι ο έρανος, αυτό το ιερό καθήκον που κάποτε επιτελούσαν όλοι με θρησκευτική ευλάβεια,  έχει σταματήσει περίπου από το 2011», είπε κλείνοντας ο κ. Αυγερινός.

Χρύσα Κοσμίδου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ελευθέρια έκφρασης των στρατιωτικών

  Του Φωτίου Μπάτζιου, Αντιπροέδρου της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς

Δόξα Κορησού: ”Σταύρο Πνευμονίδη σήμερα λυγίσαμε…”

Περηφάνια και συγκίνηση…Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο στο ποδόσφαιρο.

Η Π.Ε. Καστοριάς συνεχίζει τις Διανομές Προϊόντων στο πλαίσιο του ΤΕΒΑ

Η Π.Ε. Καστοριάς συνεχίζει τις Διανομές Προϊόντων στο πλαίσιο του ΤΕΒΑ

Ο εθελοντικός οργανισμός για τα δικαιώματα του παιδιού «Κέλετρον Αγάπη για το Παιδί» παρευρέθηκε στον χώρο της Εμποροπανήγυρης Άργους Ορεστικού

Ο εθελοντικός οργανισμός για τα δικαιώματα του παιδιού «Κέλετρον Αγάπη για το…

Σε ρυθμούς καρναβαλιού από τα Καστοριανά μπουλούκια! (ΦΩΤΟ)

Καρναβαλική Εκδήλωση από τα ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΑ ΜΠΟΥΛΟΥΚΙΑ σε συνεργασία με τον ΔΗΜΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις στη μνήμη του Πρώτου Πεσόντα Αξιωματικού της Αεροπορίας, Υποσμηναγού Ευάγγελου Γιάνναρη

Που έπεσε ηρωικά στις 30 Οκτωβρίου του 1940 στα υψώματα του «Προφήτη Ηλία» Βασιλειάδας

“Ώρα για δουλειά” Ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος του δήμου Καστοριάς ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ παραχώρησε συνέντευξη στο ΔΙΚΤΥΟ1 και στον Αντ.Παραρά

“Ώρα για δουλειά” Ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος του δήμου Καστοριάς ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ…