Τοποθετήθηκε ο πρώτος δημόσιας χρήσης Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής στην πόλη της Καστοριάς από το Ε.Τ.Α.Κ.

20170117_130039Το Εθελοντικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Τ.Α.Κ.) , στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης αποφάσισε να τοποθετήσει τον πρώτο  Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή σε κεντρικό σημείο της πόλης της Καστοριάς με σκοπό όσοι είναι εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι στη χρήση αυτού, να μπορούν άμεσα επί εικοσιτετραώρου βάσεως να τον χρησιμοποιήσουν ώστε να προσφέρουν στους πολίτες της πόλης χείρα βοηθείας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Ειδικότερα, στο αρτοποιείο του Βασίλη Υφαντίδη, δίπλα στο Εμπορικό Κέντρο Καστοριάς (Αθανασίου Διάκου 42), τοποθετήθηκε  ο πρώτος δημόσιας χρήσης Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής «Σε συνεργασία με το Ε.Κ.Α.Β. Καστοριάς και με την Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Υποστήριξης Ζωής και Αναισθησιολόγο  Ελένη Φερδή, αποφασίσαμε πως αυτός είναι ο πλέον20170117_130154 κατάλληλος χώρος  για την τοποθέτησή του.  Επίσης,  κύριος λόγος  που επιλέχτηκε το προαναφερόμενο σημείο ήταν πως ο κ. Υφαντίδης είναι ένα ενεργό μέλος της ομάδας μας και ο ίδιος είναι και εκπαιδευμένος και εκπαιδευτής», ενημέρωσε ο Επικεφαλής της Ομάδας Διάσωσης του Δήμου Καστοριάς Χαράλαμπος Σαββίδης.

Αξίζει να σημειωθεί  πως γ    ια πρώτη φορά, σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη,  πραγματοποιείται αυτό το εγχείρημα στην πόλη της Καστοριάς, ωστόσο έγιναν ορισμένες δηλώσεις από τη μεριά της Περιφέρειας ότι θα τοποθετηθούν και άλλοι απινιδωτές  σε όλη τη Δυτική Μακεδονία «Σκεφτήκαμε, μιας και η ομάδα μας είναι κάτοχος ενός απινιδωτή πως καλό θα ήταν να τον δώσουμε για δημόσια χρήση, ώστε να μάθει ο κόσμος τι μπορεί να προσφέρει, να συνηθίσει αυτή την ιδέα, αλλά και να προσελκύσουμε τους συμπολίτες μας ώστε να εκπαιδευτούν πάνω σε αυτόν».

20170117_130458Η κα Φερδή θέλησε να ενημερώσει το κοινό για το τι ακριβώς είναι ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής. Ειδικότερα είπε πως πρόκειται για ένα μηχάνημα το οποίο  ουσιαστικά ανατάσσει την πιο συνήθη αρρυθμία που συμβαίνει μετά από ανακοπή και είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο προς αυτόν που ξέρει να το χρησιμοποιεί, αλλά μπορεί να υπάρξουν άσχημα αποτελέσματα εάν πέσει στα χέρια κάποιου που δεν γνωρίζει τη χρήση του «Στην ουσία είναι ένα πάρα πολύ απλό εργαλείο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από μη υγειονομικούς. Ωστόσο, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μη πιστοποιημένους εκπαιδευμένους ανθρώπους και μπορεί να γίνει επικίνδυνο εργαλείο στα χέρια κάποιου ανίδεου». Ο απινιδωτής βρίσκεται σε ελεγχόμενο χώρο και θα καταγράφεται και  η κλήση στο Ε.Κ.Α.Β., αλλά και ο τηλεφωνικός αριθμός του ανθρώπου που το χρησιμοποιεί αποτελώντας με αυτόν τον τρόπο δικλίδα ασφαλείας, ώστε να μην μπορούν οι μη γνώστες να τον χρησιμοποιήσουν.

Παράλληλα είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός πως πραγματοποιούνται αρκετά συχνά σεμινάρια που αφορούν στην παροχή Πρώτων Βοηθειών στην Π.Ε. Καστοριάς, και έτσι αναλογικά με τον πληθυσμό της τα άτομα που έχουν εκπαιδευτεί είναι πάρα πολλά και είναι πολύ πιθανόν στην περίπτωση που συμβεί μια καρδιακή ανακοπή, να βρίσκεται  δίπλα στον παθών κάποιος που γνωρίζει τη χρήση του.  «Περίπου στο 80% των ανακοπών, η χρήση του απινιδωτή είναι η μόνη θεραπεία και αυξάνει κατά πολύ το ποσοστό επιβίωσης, σε συνδυασμό φυσικά με τη βασική υποστήριξη που είναι  καρδιοπνευμονική  αναζωογόνηση», είπε η κα Φερδή.

20170117_130849Ο κ. Σπυρίδων Σουρβίνος ο οποίος είναι Διασώστης του Ε.Κ.Α.Β. αλλά και Εκπαιδευτής, παρουσίασε αναλυτικά τις διαδικασίες που ακολουθούνται κατά τη χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή «Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες πάνω από το 50% του πληθυσμού, γνωρίζει τη χρήση του. Θεωρώ ότι θα πρέπει να είναι η αρχή και να ακολουθήσει και η εγκατάσταση και άλλων απινιδωτών στην περιοχή μας. Όσο αφορά   στις οδηγίες χρήσεις, θα πρέπει να χρησιμοποιείται πάντα σε συνεργασία με το Ε.Κ.Α.Β. Αρχικά, θα πρέπει να γίνει η αναγνώριση του θύματος και από τη στιγμή που αναγνωρίζουμε ότι δεν αναπνέει κάνουμε κλήση στο Ε.Κ.Α.Β. Ακολούθως ενημερώνουμε ότι είμαστε πιστοποιημένοι, ότι υπάρχει  Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής και ότι ξέρουμε να τον χρησιμοποιούμε. Εν συνεχεία ενεργοποιείται ο κρατικός μηχανισμός ώστε να έρθει να παραλάβει το θύμα και ο πιστοποιημένος άνθρωπος μπορεί να πάρει τον απινιδωτή και να ξεκινήσει την υποστήριξη του θύματος, μέχρι να έρθει η εξωτερική βοήθεια».

20170117_131503Συμπερασματικά λοιπόν, η κίνηση αυτή του Ε.Τ.Α.Κ. αποτελεί ένα είδος αφύπνισης προς όλους τους πολίτες της Π.Ε. Καστοριάς, έτσι ώστε όταν ωριμάσουν οι συνθήκες και τοποθετηθούν και άλλοι Αυτόματοι  Εξωτερικοί Απινιδωτές σε όλο το εύρος της, να υπάρχει ένα σεβαστό και συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό πολιτών, το οποίο θα είναι σε θέση να τους χρησιμοποιήσουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Σύλληψη 46χρονου ημεδαπού στην Καστοριά για κατοχή ηρωίνης

Την Παρασκευή (10-06-2016) το μεσημέρι στην Καστοριά, αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής…

Συνελήφθη 48χρονος ημεδαπός από το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, σε περιοχή της Χαλκιδικής

Συνελήφθη 48χρονος ημεδαπός από το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας για καλλιέργεια…

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 8η συνάντηση του Δικτύου Εμπλεκομένων Μερών του έργου REGIO-MOB στην Κοζάνη

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 8η συνάντηση του Δικτύου Εμπλεκομένων Μερών του έργου…

Είδη πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας έστειλε ο Δήμος Γρεβενών σε συνεργασία με την Εθελοντική Ομάδα

    Είδη πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας έστειλε ο…

Μαρία Αντωνίου: “Η χρησιμότητα της Τηλεϊατρικής, σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδος, όπως είναι και η περιοχή των χωριών του Γράμμου”

Με θέμα «Η Τηλεϊατρική στην υπηρεσία της Κοινωνίας», συνήλθε η Ειδική Μόνιμη…

Πρόσληψη Προσωπικού δύο (2) ατόμων ορισμένου χρόνου στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς. Αιτήσεις από 11 έως 21 Φεβρουαρίου 2022

Πρόσληψη Προσωπικού δύο (2) ατόμων ορισμένου χρόνου στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς. Αιτήσεις…

«Κέλετρον Αγάπη για το Παιδί»: Εκδρομή στο Δασάκι Μεσοποταμίας

Ο εθελοντικός οργανισμός για τα δικαιώματα του παιδιού «Κέλετρον Αγάπη για το…

Επίσκεψη του Συλλόγου Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε. της ΔΕΗ, στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας

Επίσκεψη του Συλλόγου Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε. της ΔΕΗ,  στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας