Η ελπίδα των εμβολίων: Η Ελλάδα ακολουθεί το Ισραήλ

Μπορεί η Ελλάδα να φθάσει τα επίπεδα που έφτασε πλέον το Ισραήλ ως προς τα επιδημιολογικά δεδομένα, με τους ελάχιστους πια θανάτους που καταγράφει το Ισραήλ, αλλά και ως προς το άνοιγμα της εστίασης και των υπηρεσιών;

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργος Ατσαλάκης και ο ερευνητής του εργαστηρίου Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης, Βασίλειος Τσούμπρης, αναλύουν πραγματικά δεδομένα και επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, μέσα από μια συγκριτική ανάλυση των ελληνικών με τα ισραηλινά επιδημιολογικά δεδομένα.

Έλεγχος της πανδημίας και αύξηση των τεστ

Αναλύοντας πραγματικά δεδομένα άλλων χωρών που προηγούνται στον αριθμό των εμβολιασμών μπορούμε να αντλήσουμε χρήσιμα συμπεράσματα για την πορεία της πανδημίας και κυρίως για την πορεία των θανάτων που αποτελούν την πιο σημαντική επίπτωση της πανδημίας.

Η αύξηση των κρουσμάτων που ανιχνεύονται από την αύξηση των τεστ, είναι μία σημαντική παράμετρος καθόσον ο προσδιορισμός περισσότερων κρουσμάτων που κυκλοφορούν στην κοινότητα μπορεί, εάν γίνει η κατάλληλη ιχνηλατήση, να μειώσει σημαντικά τις επιπτώσεις από την εξάπλωση της πανδημίας.

Χώρες της Ανατολής κατάφεραν με μεγάλο αριθμό τεστ να ελέγξουν την εξάπλωση της πανδημίας. Η ελπίδα όμως της ανάσχεσης της πανδημίας κυρίως για τις χώρες της Δύσης, είναι τα προγράμματα εμβολισμού. 

Η επίδραση του προγράμματος εμβολιασμού εξαρτάται, εκτός από την αποτελεσματικότητα του ίδιου του εμβολίου, και από άλλους παράγοντες όπως το ποσοστό εθνικής κάλυψης του εμβολιασμού,  ο εμβολιασμός ομάδων με υψηλό επίπεδο κινδύνου κατά προτεραιότητα και από τον εμβολιασμό ομάδων που έχουν πολύ συχνές κοινωνικές επαφές. 

Στο Ισραήλ έχει πλέον εμβολιαστεί τουλάχιστον το 50%

πρόγραμμα εμβολιασμού Ισραήλ φωτο abc news
πρόγραμμα εμβολιασμού Ισραήλ φωτο: As published on abc News.

Το Ισραήλ είναι μία χώρα η οποία σήμερα έχει πλήρως εμβολιάσει περίπου το 50% του πληθυσμού της με αποτέλεσμα να έχουμε αρκετά και αξιόπιστα δεδομένα για να τα αναλύσουμε.

Ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα είναι μετά από πιο ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού μπορούμε να δούμε κάμψη των ημερήσιων θανάτων, εξετάζοντας τον 7ήμερο μέσο όρο θανάτων.

Σχεδιάγραμμα 1Σχήμα 1: Ισραήλ πληθυσμός που έχει εμβολιαστεί και 7ήμερος μέσος όρος θανάτων.

Στο σχήμα 1 που αφορά τα δεδομένα του Ισραήλ, παρατηρούμε με τις μπλε κάθετες γραμμές τον αθροιστικό αριθμό εμβολιασμένων στην κοινότητα που έλαβαν και την 2η δόση. Στην κόκκινη γραμμή απεικονίζεται ο κινητός μέσος όρος 7 ημερών των θανάτων.

Αρχικά οι θάνατοι ανερχόταν παράλληλα με την άνοδο των εμβολιασμένων. Η κορύφωση των θανάτων επήλθε στο σημείο Α περίπου στα μέσα του τελευταίου δεκαήμερου του Ιανουαρίου, έχοντας εμβολιαστεί περίπου το 14% του πληθυσμού.

Η περίπτωση της Ελλάδας

Στο σχήμα 2 που αφορά τα δεδομένα της Ελλάδας, οι μπλε κάθετες γραμμές παριστάνουν το σωρευτικό αριθμό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί και με την 2η δόση, ενώ η κόκκινη γραμμή αναπαριστά τον 7ήμερο μέσο όρο θανάτων.

Σχεδιάγραμμα 2Σχήμα 2: Ελλάδα πληθυσμός εμβολιασμένων και 7ήμερος μέσος όρος θανάτων

Στην χώρα μας μέχρι 27/3 έχει εμβολιαστεί με τις δύο δόσεις περίπου το 5% του πληθυσμού έχοντας 3.133 κρούσματα.

Με την μία δόση έχει εμβολιαστεί περίπου το 10% του πληθυσμού. Ο κινητός μέσος όρος θανάτων των 7 ημερών, αρχικά ήταν ανοδικός παράλληλα με την αύξηση των εμβολίων όπως ακριβώς και στο Ισραήλ. Τις τελευταίες μέρες, δείχνει μία σταθεροποίηση. 

Πότε άρχισαν να μειώνονται οι θάνατοι στο Ισραήλ;

Στο Ισραήλ το αντίστοιχο ποσοστό 5% των εμβολιασμών είχε επιτευχθεί στις 18 Ιανουαρίου έχοντας 9.970 κρούσματα. Ακριβώς μία βδομάδα μετά άρχισε η μείωση των θανάτων (25/01/2021).

Την ημέρα αυτή βρισκόταν ακόμα σε απαγορευτικό (lock-down) και είχε τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό σοβαρών περιστατικών κατά την διάρκεια της πανδημίας. Το απαγορευτικό άρθηκε στο δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Η οικονομία άνοιξε σχεδόν όλη στα δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου. 

Στις αρχές Απριλίου αναμένουμε βελτίωση

Το Ισραηλινό υπόδειγμα εξέλιξης της πανδημίας ακολουθήσαν και τα δεδομένα του Ηνωμένου Βασιλείου. Με βάση την υπόθεση ότι η πανδημία στη χώρα μας ακολουθεί το υπόδειγμα του Ισραήλ, αναμένεται να μειωθούν οι θάνατοι σε περίπου μία βδομάδα μετά τον εμβολιασμό του 5% του πληθυσμού (την 27/3) όπως ακριβώς έγινε και στο Ισραήλ.

Στο σχήμα 2, στην κόκκινη γραμμή του 7ήμερου κινητού μέσου όρου φαίνεται ότι η μείωση των θανάτων θα επέλθει στις αρχές Απριλίου οπότε θα έχουμε φθάσει στο αντίστοιχο σημείο Α του Ισραήλ το οποίο σημειώθηκε στο 14% των εμβολιασμών.  

Δεν θα χρειαστεί η χώρα μας να φθάσει  στο αντίστοιχο ποσοστό  εμβολιασμού του Ισραήλ (14%) για να δούμε την μείωση των θανάτων.

Οι λόγοι είναι η αποτελεσματικότητα του προγράμματος  εμβολιασμού στις ομάδες ψηλού κινδύνου, και τα μειωμένα κρούσματα κατά 2/3 σε σχέση με το Ισραήλ. Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι οι θάνατοι σε αυτό το κύμα είναι περίπου 40% λιγότεροι από το κύμα του περασμένου Νοέμβρη. 

Τι θα βοηθήσει περαιτέρω

Η έλευση των γρήγορων οικιακών τεστ, εάν συνοδευτεί από αποτελεσματική ιχνηλάτιση, θα οδηγήσουν προς ακόμα πιο θετικά αποτελέσματα. Φυσικά, η τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας κρίνεται πολύ σημαντική (τήρηση αποστάσεων, ορθή χρήση μάσκας, αποφυγή συνωστισμών κλπ.) για να εξελιχθεί το παραπάνω σενάριο.

ecozen.gr

You May Also Like

ΟΑΕΔ: Στην τελική ευθεία η προκήρυξη 10.500 θέσεων σε Δημόσιο, ΟΤΑ

Στην τελική ευθεία και αφού προηγήθηκαν πολλές παρατάσεις φαίνεται ότι μπαίνει η…

Ξεναγήσεις τον Ιούλιο στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης

Συνεχίζονται και τον Ιούλιο οι ξεναγήσεις στην εκπληκτική φύση του Γράμμου, στο…

Σε πλήρη λειτουργία το Εκλογικό Κέντρο του Γιάννη Κορεντσίδη

Σε πλήρη λειτουργία το Εκλογικό Κέντρο του Γιάννη Κορεντσίδη

Συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μαριούπολης στην Ουκρανία

Συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μαριούπολης…

Ο Σχεδιασμός ενός θεραπευτικού προγράμματος άσκησης δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση

Ο Σχεδιασμός ενός θεραπευτικού προγράμματος άσκησης δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση Γράφει…

Οι κοινοβουλευτικές ενέργειες της Μαρίας Αντωνίου και Βουλευτών της ΝΔ για την εξισωτική αποζημίωση

  Οι κοινοβουλευτικές ενέργειες της Μαρίας Αντωνίου και Βουλευτών της ΝΔ για…

Σειρά Συναντήσεων του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γ. Αμανατίδη στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

Συνάντηση εργασίας για την πορείας υλοποίησης του Τεχνικού Προγράμματος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής…

Το ξεχασμένο δέντρο που μεγάλωσε πολλές γενιές

Αυτοφύεται κι ευδοκιμεί σε όλα τα βουνά και τις ρεματιές του Γέρμα…