Αβεβαιότητα για το όφελος από το εμβόλιο από την εθνική επιτροπή. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς στην Ευρώπη που εμφάνισαν θρόμβωση ήταν γυναίκες κάτω των 55 ετών. Πού φτάνει το ποσοστό θνησιμότητας.

Ανέστειλε ο Καναδάς τη Δευτέρα τη χρήση του εμβολίου κατά κορωνοϊού των AstraZeneca και Πανεπιστημίου Οξφόρδης για ανθρώπους κάτω των 55 ετών, λόγω ανησυχιών ότι ενδέχεται σπάνια να συνδέεται με θρομβώσεις.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, η αναστολή προτάθηκε από την Εθνική Επιτροπή για λόγους ασφαλείας. «Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με το όφελος από το εμβόλιο της AstraZeneca σε ενήλικες κάτω των 55 ετών», δήλωσε η Dr Shelley Deeks, αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Πρόσθεσε ότι οι επικαιροποιημένες συστάσεις ήρθαν εν μέσω νέων δεδομένων από την Ευρώπη, που υποδηλώνουν πλέον ότι ο κίνδυνος είναι σήμερα δυνητικά τόσο υψηλός, ένας στους 100.000, πολύ υψηλότερος από τον έναν στο 1 εκατομμύριο που πίστευαν προηγουμένως.

Είπε επίσης ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς στην Ευρώπη που εμφάνισαν θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό με το AstraZeneca ήταν γυναίκες κάτω των 55 ετών και το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ εκείνων που ανέπτυξαν θρομβώσεις είναι τόσο υψηλό όσο 40%.

Ο Δρ Joss Reimer της ειδικής ομάδας εμβολίων της καναδικής επαρχίας Μανιτόμπα δήλωσε, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θρομβώσεων που να σχετίζεται γενικά με το AstraZeneca στην Ευρώπη, μια σπάνια αλλά πολύ σοβαρή παρενέργεια έχει παρατηρηθεί κυρίως σε νεαρές γυναίκες στην Ευρώπη.

Πρόσθεσε ότι συμβαίνει συνήθως μεταξύ 4 και 20 ημερών μετά το εμβόλιο και τα συμπτώματα μπορεί να αντικατοπτρίζουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή μια καρδιακή προσβολή.

ΠΗΓΗ:https://www.fortunegreece.com/