Πονοκέφαλοι & ημικρανίες – ποιος μυς ευθύνεται;/Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης


 

 

Οι αυχενικοί μύες του ανθρώπινου σώματος, είναι πολύ σημαντικοί τόσο για τη σωστή ευθυγράμμιση της Σ.Σ, όσο και για τη σωστή κίνηση του σώματος. Ένας όχι και τόσο γνωστός αλλά πολύ σημαντικός αυχενικός μυς, είναι ο Splenius capitis Muscle, ο οποίος έχει πάρει το όνομα του απο την ελληνική λέξη “spléníon”, που σημαίνει “επίδεσμος”, και τη Λατινική λέξη Caput” , που σημαίνει κεφαλή, κάνοντας αναφορά στο σχήμα και τη θέση του μυός.  

 

Πιο συγκεκριμένα ο Splenius capitis Muscle εκφύεται από τη νωτιαία άκανθα (θ16 σπονδύλων) και καταφύεται στις εγκάρσιες αποφύσεις των ανώτερων αυχενικών σπονδύλων (Α13) και η κύρια λειτουργία του είναι έκταση και η πλάγια κάμψη της κεφαλής καθώς και η περιστροφή της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Εάν ταλαιπωρήστε από ημικρανίες και πονοκεφάλους ή από πόνους στο πίσω μέρος του λαιμού ή στη βάση του κρανίου, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ευθύνεται ο Splenius capitis Muscle, είτε γιατί έχει τραυματιστεί, είτε γιατί είναι σφιχτός προκαλώντας πόνο και άλλα συμπτώματα σε όλο το κεφάλι, το λαιμό ακόμα και στα άνω άκρα.

Η κατάσταση αυτή ονομάζεται, σύνδρομο Splenius capitis και είναι μια κατάσταση για την οποία ευθύνεται η δυσλειτουργία – τραυματισμός του συγκεκριμένου μυ και η οποία έχει προέλθει λόγο:  

·         Κακή στάση σώματος

·         Τροχαίου ατυχήματος

·         Πτώσεις

·         Αθλητικής σύγκρουσης

 

 

 

Συμπτώματα

Το σύνδρομο Splenius capitis, μιμείται τυπικά τα αντίστοιχα πρότυπα αναφοράς του πόνου της χρόνιας τενοντίτιδας, της κεφαλαλγίας και της ημικρανίας. Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα σημεία όπως:

·         Στον αυχένα

·         Στο πίσω μέρος του κεφαλιού

·         Πίσω από τα μάτια

·         Ανάμεσα στα μάτια

·         Πίεση στο κεφάλι και πίσω από τα μάτια

·         Πόνος που ακτινοβολεί στο λαιμό, τον ώμο και κατά καιρούς και στο χέρι

Ενώ επίσης προκαλεί και άλλα συμπτώματα όπως:

·         Ευαισθησία των ματιών στο φως

·         Ναυτία και εμετού

 

Θεραπεία

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης του συνδρόμου Splenius capitis, αλλά πριν εφαρμοστεί οποιαδήποτε θεραπεία, θα πρέπει να έχουμε τη διάγνωση ενός γιατρού ο οποίος θα βεβαιώνει ότι το πρόβλημα είναι μυϊκό και όχι νευρικό.

Εξαιτίας του ότι ο Splenius capitis Muscle είναι ένας μυς ο οποίος αποτελείται από πολλές μυϊκές ίνες που εισέρχονται στο κρανίο και είναι υπεύθυνες για τη σωστή λειτουργία του αυχένα και της κεφαλής, η θεραπεία του, θα πρέπει να γίνει σε κάποιον εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας και άσκησης.

Μία ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία του συγκεκριμένου μυ απαιτεί ένα εξειδικευμένο και εξατομικευμένο πρόγραμμα «θεραπείας μέσω άσκησης» το οποίο επικεντρώνεται:   

·         Αρχικά σε ασκήσεις που έχουν στόχο να βελτιώσουν την κινητικότητα του μυός σε συνδυασμό με θερμά επιθέματα ή την εφαρμογή πάγου, έτσι ώστε να βοηθήσουμε τη διαδικασία επούλωσης και να αποφύγουμε περαιτέρω τραυματισμούς και

·         Στη συνέχεια με ασκήσεις ενδυνάμωσης του συγκεκριμένου μυ, διότι η ενίσχυση αυτού του μυός μπορεί να βοηθήσει στο να διατηρήσουμε μια σταθερή σπονδυλική στήλη, αποτρέποντας παράλληλα ανεπιθύμητους πόνους στον αυχένα και πονοκεφάλους.

 

Περισσότερα στο https://functionalmovement.gr/#top

 

Παγούνης Νικόλαος

Κινησιολόγος & M.Sc Physical therapy

Certified Medical Exercise Specialist

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation