Μπορεί από σήμερα η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους να μην είναι υποχρεωτική ωστόσο «τσουχτερά» είναι τα πρόστιμα για τους παραβάτες ιδιοκτήτες οχημάτων αλλά και για τους επιβάτες.

Χωρίς μάσκες μπορούμε να κυκλοφορούμε από σήμερα σε εξωτερικούς χώρους, χωρίς αυτό ωστόσον να σημαίνει ότι παύουν οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ, γα την τήρηση των υγειονομικών μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ.

Μάλιστα μόλις χθες, κατά τη διενέργεια 1.602 ελέγχων, επιβλήθηκαν δύο πρόστιμα σε καφετέριες, 8 για μη χρήση μάσκας και 5 για μετακινήσεις.

Τα όρια των επιβατών σε ΙΧ και Ταξί

Διατηρούνται τα όρια των επιβατών σε αυτοκίνητα, τουριστικά λεωφορεία, πλοία και Ταξί, αλλά άλλαξαν τα όρια σε ΚΤΕΛ και τρένα στη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που έχει ισχύ έως και τις 28 Ιουνίου ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού.

Ειδικότερα η πληρότητα στα ΚΤΕΛ ανέβηκε στο 85% όπως και στο σιδηρόδρομο ενώ στα λεωφορεία των αστικών συγκοινωνιών εξακολουθεί να διατηρείται στο 65%.

Με τα αυτοκίνητα μπορούν να μετακινούνται 3 επιβάτες επιπλέον του οδηγού όπως επίσης και στα Ταξί και στα 7θέσια οχήματα ενώ κατά έναν επιπλέον επιβάτη αυξάνεται ο αριθμός των επιβατών στα 9θέσια οχήματα.

Οι εξαιρέσεις

Σημειώνεται πάντως ότι υπάρχουν και εξαιρέσεις τόσο για τον αριθμό των επιβαινόντων στα αυτοκίνητα, αλλά και για τη χρήση μάσκας. Πρόκειται για

  • ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή
  • άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.
  • Μάσκα μπορούν να μην φοράνε στα ΙΧ οι επιβάτες που έχουν Α και Β βαθμού συγγένεια.

Δηλαδή α’ βαθμού συγγένεια έχουν γονείς, παιδιά, ο σύζυγος, η σύζυγος, πεθερός, πεθερά.
Β’ βαθμού συγγένεια έχουν παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια, γαμπρός, νύφη, κουνιάδος, κουνιάδα (γυναικάδελφοι), αδέρφια.

Σε διαφορετική περίπτωση οι επιβαίνοντες που δεν τηρούν τα μέτρα θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο.

Τι πρόστιμο καλούνται να πληρώσουν οι παραβάτες

Αν οι Αρχές σας πιάσουν να κινείστε με υπεράριθμους επιβάτες ή χωρίς μάσκα στο ΙΧ ή στο Ταξί σας τότε προβλέπεται πρόστιμο ύψους 150 ευρώ στον οδηγό του οχήματος ή/και στους επιβάτες κατά περίπτωση.

Στα τρένα επιβάλλονται πρόστιμα ύψους 150 ευρώ είτε σε κάθε επιβάτη είτε στον οδηγό του οχήματος/συρμού είτε σε αμφότερους αναλόγως.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με την απόφαση Δ1α/Γ.Π.οικ.38197/18.6.2021 επιβάλονται τα εξής πρόστιμα στις μεταφορές

Μεταφορές

Μη τήρηση υγειονομικών μέτρων που αφορούν σε επιβατηγό δημοσίας χρήσεως (Ε.Δ.Χ.)

Διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ στον οδηγό του οχήματος ή/και στους επιβάτες κατά περίπτωση

Μη τήρηση υγειονομικών μέτρων που αφορούν σε όλα τα λεωφορεία δημόσιας χρήσης (λεωφορεία αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών, τουριστικά λεωφορεία και ειδικά τουριστικά λεωφορεία περιήγησης πόλεων ανοικτού ή κλειστού τύπου), σε λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, καθώς και στα λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, στα λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ

Είτε σε κάθε επιβάτη είτε στον οδηγό του οχήματος/συρμού είτε σε αμφότερους αναλόγως, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ

ΠΗΓΗ:https://www.dikaiologitika.gr/